Ερντογάν: «Την Αμερική την ανακάλυψαν... Μουσουλμάνοι»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο δύο αιώνες αργότερα.

«Μουσουλμάνοι ναύτες έφταξαν στις ακτές της Αμερικής το 1178. Στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε λόγο για την παρουσία ενός τζαμιού στην κορυφή ενός βουνού στην Κούβα» ανέφερε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στο ημερολόγιο

αποτελεί απόδειξη ότι «η θρησκεία του Ισλάμ ήταν διαδεδομένη» όταν ο πρώτος ευρωπαίος εξερευνητής ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο το 1492.
Στο ίδιο κλίμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός τζαμιού στην τοποθεσία που περιγράφεται από τον Κολόμβο. «Θα ήθελα να το συζητήσω με τους Κουβανούς αδελφούς, ένα τζαμί θα πήγαινε και σήμερα μια χαρά στον λόφο αυτόν», υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως ένας περιορισμένος αριθμός μουσουλμάνων ιστορικών και θεολόγων έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ανακάλυψη του Χριστόφορου Κολόμβου, ισχυριζόμενοι ότι είχε υπάρξει μουσουλμανική παρουσία στην Αμερική πριν από το 1492, αν και δεν έχει εντοπισθεί ποτέ κάποιο ίχνος του ισλάμ στην ήπειρο αυτή.
Σε αμφιλεγόμενο άρθρο του που δημοσιεύθηκε το 1996, ο ιστορικός Γιούσεφ Μρούεχ είχε αναφερθεί σε μία αποστροφή των περιγραφών του Κολόμβου, στην οποία ο θαλασσοπόρος έκανε λόγο για ένα τζαμί στην Κούβα. Αλλά οι συνάδελφοί του απέκλεισαν την εκδοχή του λέγοντας ότι αυτό το «τζαμί» δεν ήταν παρά μία μεταφορά για την περιγραφή του σχήματος ενός τοπίου.

Tags: ΕρντογάνμουσουλμάνοιΑμερική Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα