Ερευνα: Η Ελλάδα έχει τους βαρύτερους φόρους ακινήτων στο Δυτικό κόσμο

Tweet

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται απ' τους βαρύτερους φόρος κατοχής στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ειδικής μελέτης της εταιρείας συμβούλων ακινήτων GLP Values η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία του 2011, δηλαδή πριν ακόμη οι φόροι αυξηθούν ακόμη περισσότερο και σε περιβάλλον προϊούσης ύφεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το βάρος των φόρων κατοχής στην Ελλάδα

είναι, απλά, εξωπραγματικό. Το βάρος μεγαλώνει κι άλλο αν σκεφθούμε πως, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι φόροι αυτοί στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικοί.

Στην έρευνα αξιοποιούνται τρεις προσεγγίσεις για τη σύγκριση των φορολογικών βαρών ανάμεσα στις χώρες:

Πρώτη προσέγγιση: Φόροι ως % του ΑΕΠ το 2011.

Δεύτερη προσέγγιση: Διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών (δηλ. μετά την αφαίρεση όλων των προσωπικών φόρων, άρα και φόρων κατοχής, σε US$ και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το 2011.

Τρίτη προσέγγιση: Συνυπολογισμός παραοικονομίας και κατανομών εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

Όπως σημειώνει καταληκτικά η έρευνα, βάσει και των τριών ανωτέρω προσεγγίσεων φαίνεται πως η Ελλάδα χαρακτηρίζεται απ’ τους βαρύτερους φόρος κατοχής στον ανεπτυγμένο κόσμο. Λαμβανομένου δε υπ’ όψιν πως τα σχετικά στοιχεία προέρχονται απ’ το 2011, ενώ κατόπιν οι φόροι αυτοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν περαιτέρω (μάλιστα σε περιβάλλον προϊούσης ύφεσης), προκύπτει πως το βάρος των φόρων κατοχής στην Ελλάδα είναι, απλά, εξωπραγματικό. Το βάρος μεγαλώνει κι άλλο αν σκεφθούμε πως, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι φόροι αυτοί στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικοί.

Διαβάστε ολη την έρευνα εδώ

Tags: ακίνηταφόροιφορολογικάφόροι ακινήτωνΕπισυνάψεις: ereyna.docx Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα