Ερχονται επίτροποι στις 4 τράπεζες

Κοινωνία

«ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΙ» ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣΜέχρι το τέλος της εβδομάδας το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τα ονόματα των ελεγκτικών εταιρειών που θα αναλάβουν από τις 16 Ιανουαρίου ρόλο επιτρόπου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική - Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, παρακολουθώντας «στενά» την πορεία των σχεδίων εξυγίανσης

των τραπεζών

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ανακοινώσει τα ονόματα των ελεγκτικών εταιρειών που θα αναλάβουν ρόλο επιτρόπου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι ελεγκτικές εταιρείες - επίτροποι, που θα τοποθετηθούν από τις 16 Ιανουαρίου στις τράπεζες, επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ανάμεσα από τις KPMG, Ernest & Young, Deloite και PriceWathersHouse.

Και θα είναι «το μάτι και το αυτί» της τρόικας μέσα στα πιστωτικά ιδρύματα, αφού θα παρακολουθούν «στενά» την πορεία των σχεδίων εξυγίανσης των τραπεζών, και συγκεκριμένα στο σχήμα Εθνική - Eurobank, στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενώ υπό την εποπτεία τους θα βρίσκονται και οι αποφάσεις των διοικήσεων (σχετικά με χρηματοδοτήσεις, διαγραφές δανείων κ.λπ.).

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Μνημόνιο, το ΤΧΣ θα υπογράψει με τις συστημικές τράπεζες συμβάσεις παρακολούθησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης και θα προχωρήσει στην τοποθέτηση των επιτρόπων.

Οι επίτροποι κάθε τρίμηνο θα ενημερώνουν με εκθέσεις τους την Κομισιόν για την πορεία των σχεδίων εξυγίανσης, ενώ εκθέσεις θα υποβάλλουν και όποτε αυτοί το θεωρούν απαραίτητο.

Ακόμα και οι αποφάσεις της διοίκησης θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των επιτρόπων, οι οποίοι θα έχουν λόγο για όλα. Μεταξύ άλλων θα μπορούν να παρίστανται στις εκτελεστικές επιτροπές των τραπεζών και στις επιτροπές διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου.

Αυτό σημαίνει ότι οι χορηγήσεις, όπως και οι διαγραφές και ρυθμίσεις δανείων, θα πρέπει να έχουν την έγκριση και των επιτρόπων.

Δάνεια σε κόμματα
Από την κρησάρα των επιτρόπων θα περάσουν και τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις συμβάσεις παρακολούθησης, ο ρυθμός χορηγήσεων προς τα κόμματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων της τράπεζας.

Οι επίτροποι, ακόμα, θα ελέγχουν τα έξοδα διοίκησης, όπως και το κόστος διαφημιστικής προβολής και προώθησης των προϊόντων της τράπεζας. Επίσης οι αμοιβές των στελεχών που ασκούν το management στις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες θα περικοπούν, όπως ακριβώς συνέβη και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες που δέχθηκαν κρατική βοήθεια. Βέβαια, αν επιτευχθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης και οι τράπεζες επανέλθουν σε καθεστώς κερδοφορίας, τα στελέχη θα μπορούν να λάβουν ικανοποιητικά μπόνους.

Στο μικροσκόπιο των επιτρόπων θα βρεθούν και όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε δημόσιους οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ). Ακόμα η πιστωτική πολιτική της κάθε τράπεζας θα διαμορφώνεται σε συνεργασία με το ΤΧΣ. Ενώ θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου και συγκεκριμένα κατά πόσο η πολιτική χορηγήσεων εναρμονίζεται με το κόστος άντλησης ρευστότητας. Τέλος, οι επίτροποι θα ελέγξουν και όλα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε υπαλλήλους, μετόχους, διευθυντές και στελέχη των τραπεζών, όπως και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις συζύγους, στα τέκνα ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Eφη Καραγεώργου
[email protected]

Εθνος

Tags: ονόματατράπεζεςτρόικα
Keywords
Τυχαία Θέματα