Επιστολή της ΕΕΧ στον Γαβρόγλου για τις αναθέσεις μαθημάτων ΠΕ04

Επιστολή για τις αναθέσεις μαθημάτων ΠΕ04 Γυμνασίου-Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-19 απέστειλε στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, η Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Στην επιστολή παρατίθεται το πρόβλημα, διατυπώνονται οι θέσεις της ΕΕΧ και προτείνονται ορισμένα σημεία.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), ως σύμβουλος του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης, παρακολουθεί

και συμμετέχει με θέσεις, προτάσεις και δημιουργικές παρεμβάσεις στα τεκταινόμενα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Στο πλαίσιο αυτής της σταθερής πολιτικής της και της ενημέρωσης που δέχεται από τα μέλη της η ΔΕ της ΕΕΧ ενημερώθηκε ότι με την απόφαση 67818/Δ2/4-5-2018 και θέμα τις αναθέσεις μαθημάτων ΠΕ04:

• Ο κλάδος ΠΕ03 (μαθηματικοί) έχει ως Β ανάθεση το μάθημα της Φυσικής, μαζί με όλο τον κλάδο ΠΕ04 -02/03/04/05 και αντίστοιχα μόνον ο κλάδος ΠΕ04-01 έχει ως β ανάθεση τα μαθηματικά στο γυμνάσιο,

• Ο νεοσύστατος κλάδος ΠΕ85 Χημικών Μηχανικών, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει με το έγγραφό μας με ΑΠ:………/22-02-2018 μετά την ενοποίηση με μη συναφείς κλάδους έχει εξαφανιστεί από την ανάθεση του μαθήματος της Χημείας στο Γυμνάσιο, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε συναδέλφους Χημικούς Μηχανικούς με οργανικές ή και θέσεις ευθύνης σε σχολικές μονάδες, αλλά και δεν έχει πρώτη ανάθεση το μάθημα της Χημείας στα ΕΠΑΛ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΧ- ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Η Εκπαίδευση και η εύρυθμη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Συστήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕΧ, καθώς θεωρεί την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας και όχημα για την ασφαλή μετάβαση στην νέα εποχή.

Σε κάθε περίπτωση πρωτεύον κριτήριο για την ανάθεση των μαθημάτων θα πρέπει να είναι η συνάφεια της επιστημονικής ειδικότητας με το διδασκόμενο μάθημα- επιστημονικό αντικείμενο, η οποία θα τεκμηριώνεται με αντικειμενικό τρόπο, όπως αυτός προκύπτει από τα προγράμματα σπουδών.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Μαθηματικών των Πανεπιστημίων δεν έχουν ούτε ένα υποχρεωτικό μάθημα Φυσικής, όπως προκύπτει από τα προγράμματα σπουδών τους:

http://www.math.auth.gr/el/studies/undergraduate/allcourses,

http://www.math.upatras.gr/JoomMath/index.php?option=com_content&task=vi...,

και είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να διδάσκουν Φυσική με β ανάθεση, όπως ο κλάδος ΠΕ04-02, ο οποίος έχει τουλάχιστον 2 και έως 4 εξαμηνιαία μαθήματα Γενικής Φυσικής και άλλα 2 έως 4 μαθήματα Γενικών Μαθηματικών

http://www.chem.uoa.gr/?page_id=297 ,

http://www.chem.uoi.gr/el/node/19.

Η ΕΕΧ έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία να παρέμβει με πρώτο στόχο την ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών στις Φυσικές Επιστήμες και δεύτερο την προστασία των μελών της από την άσκηση αδικαιολόγητης πολιτικής διακρίσεων μεταξύ των ειδικοτήτων, η οποία έρχεται και σε σαφή αντίθεση με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ περί αναγκαιότητας ενοποίησης του κλάδου ΠΕ04.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλούμε να επανεκτιμήσετε την συγκεκριμένη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υψηλού επιπέδου Εκπαίδευση, η οποία θα στελεχώσει την χώρα με άρτια καταρτισμένο επαγγελματικό και επιστημονικό δυναμικό έχει ως προϋπόθεση άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτές και σε ότι αφορά:

Α. στην Β ανάθεση της Φυσικής Γυμνασίου: Να ανατεθεί στον κλάδο ΠΕ04-και στις ειδικότητες 02-χημικών/03/04/05, οι οποίες με βάση τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους έχουν την δυνατότητα να την διδάξουν,

Β. στην Β ανάθεση των Μαθηματικών Γυμνασίου: Να προστεθεί η ειδικότητα ΠΕ04- 02-χημικών και 05-Γεωλόγων, οι οποίες με βάση τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους έχουν την δυνατότητα να την διδάξουν,

Γ. στις αναθέσεις για τους ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (ΠΕ85-προερχόμενοι από ΠΕ 12): Αποτελεί αναγκαιότητα η Α Ανάθεση στο μάθημα της Χημείας στα ΕΠΑΛ στους Χημικούς Μηχανικούς από κοινού με τους ΠΕ04-Χημικούς και η Β Ανάθεση του μάθηματος της Χημείας στα Γυμνάσια, από κοινού με τις υπόλοιπες ειδικότητες του κλάδου ΠΕ04. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι υπόλοιπες ειδικότητες του ΠΕ85 δεν μπορούν να έχουν ανάθεση το μάθημα της Χημείας.

Είμαστε στην διάθεση σας για διευκρινίσεις και παροχή επιπλέον στοιχείων και επιχειρημάτων.

Με εκτίμηση

Για τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΧ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΙΛΛΕΝΙΑ ΣΙΔΕΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΑΜΠΗ

ΕΕΧΕνωση Ελλήνων Χημικώναναθέσεις μαθημάτωνΚώστας Γαβρόγλου
Keywords
Τυχαία Θέματα