Επί ποδός η ΟΛΜΕ για τις μεταθέσεις

ΚοινωνίαΕκπαιδευτικούς «δύο ταχυτήτων» επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις.

Οι καθηγητές εκτιμούν ότι από τις μεταθέσεις και την αύξηση του ωραρίου θα δημιουργηθούν χιλιάδες πλασματικά κενά

Οπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ, το υπουργείο Παιδείας

με το Π.Δ. διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και επιχειρεί να διασπάσει τον κλάδο σε «παλιούς» και «νέους».

«Θεωρούμε απαράδεκτη από κάθε άποψη (ηθική, νομική, εκπαιδευτική) τη διάκριση της 12ετίας που επιχειρείται και απαντάμε στην ηγεσία του υπουργείου ότι δεν θα καταφέρει να μας διασπάσει», υπογραμμίζει η ομοσπονδία. Σύμφωνα με το Π.Δ., οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσίας και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου, χαρακτηρίζονται εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι στην οικεία περιοχή μετάθεσης.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει ορθολογική ανακατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, ώστε να μην υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές κενά και αλλού πλεόνασμα καθηγητών. Με δεδομένη άλλωστε τη σημαντική μείωση των αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και τους λιγοστούς διορισμούς που θα γίνουν, δεν υπάρχει -τονίζει το υπουργείο- άλλος τρόπος για να λειτουργήσουν τα σχολεία με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ομοσπονδία των καθηγητών καταγγέλλει πάντως και άλλες διατάξεις του Π.Δ., σύμφωνα με τις οποίες «όσοι εκπαιδευτικοί δηλώσουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση καθώς και όσοι δεν υποβάλουν δήλωση, κατατάσσονται στους πίνακες πανελλαδικές εμβέλειας», δηλαδή με απλά λόγια -όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ- θα μπορούν να μετατεθούν οπουδήποτε ανά την Ελλάδα.

Βάσει εκτιμήσεων της ομοσπονδίας, από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα αλλά και το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, θα δημιουργηθούν χιλιάδες πλασματικά κενά. Μάλιστα, φοβάται ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι μία από τις δύο «πηγές» των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς «κινητικότητας» και προειδοποιεί για «θερμό» Σεπτέμβρη στα σχολεία σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟ ΣτΕ
Νόμιμες οι υποχρεωτικές μετακινήσεις

«Πράσινο φως» για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας συνταγματικές και νόμιμες τις ρυθμίσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το υπουργείο Παιδείας καθόρισε με νόμιμο τρόπο τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών (της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ως υπεράριθμων, όπως και τη διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακες μεταθέσεων περιφερειακής ή πανελλαδικής εμβέλειας.

Στη σχετική γνωμοδότηση (151/13) επισημαίνεται ότι κατά τη νεότερη νομοθεσία (N. 4093/12) οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, την υπηρεσία σε σχολεία με δυσμενείς όρους διαβίωσης και λειτουργίας, την προστασία των τέκνων, την ανάγκη συγκατοίκησης των συζύγων, τη συνυπηρέτηση. Ακόμα τονίζεται ότι το σχέδιο ΠΔ δεν προκαλεί δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ με τον N. 3848/10 θα γίνεται ο προγραμματισμός για τη διαπίστωση των αναγκών και την πλήρωση των θέσεων στα σχολεία.

Το Ε' Τμήμα ΣτΕ (πρόεδρος Α. Θεοφιλοπούλου, εισηγητής Δ. Βασιλειάδης) έκρινε νόμιμες τις «διορθώσεις» που έκανε την τελευταία στιγμή το υπουργείο, εξαιρώντας ουσιαστικά από τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τους παλαιότερους, όσους δηλαδή έχουν προϋπηρεσία πάνω από 12 χρόνια.

Ετσι ως υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στο σύστημα υποχρεωτικών μεταθέσεων θεωρούνται όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 12ετή προϋπηρεσία και δεν συμπληρώνουν τουλάχιστον το 60% (αντί του 75% που είχε οριστεί αρχικά) του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε σχολικές μονάδες.

Το ΣτΕ αφήνει στο υπουργείο να κρίνει εάν χρειάζεται να προσθέσει ρύθμιση που να καλύπτει το τι γίνεται στην περίπτωση που δεν κυρωθούν οι πίνακες με τους υποχρεωτικά μετατιθέμενους για οποιονδήποτε λόγο. Το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει παράλληλα την ανάγκη να κωδικοποιηθούν (για λόγους ασφάλειας δικαίου) οι ισχύουσες διατάξεις, γιατί το ΠΔ 50/96 έχει τροποποιηθεί πολλές φορές.

Tags: μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα