ΕΠΑΣ Σύρου: Η επιστολή που διαβάστηκε στον αγιασμό!

Tweet

Αγαπητά μας παιδιά και γονείς

Η σημερινή μέρα τις προηγούμενες χρονιές ήταν ημέρα γιορτής, ένα νέο ξεκίνημα με πολλές ελπίδες και προσδοκίες.

Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Πολλοί από τους καθηγητές που αφήσατε πίσω τον Ιούνιο δεν βρίσκονται πια στις θέσεις τους γιατί τέθηκαν ξαφνικά σε διαθεσιμότητα.
Άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους και να πάνε σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να μη βρεθούν και αυτοί σύντομα

χωρίς δουλειά.
Καταργήθηκαν οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στα ΕΠΑΛ και στην ΕΠΑΣ (Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κομμωτικής, Αισθητικής).
Μένουν στον αέρα εκατοντάδες μαθητές των σχολείων αυτών που έχουν επιλέξει αυτές τις ειδικότητες, έχουν πραγματοποιήσει και είχαν φοιτήσει ήδη μία χρονιά. Οι λύσεις του Υπουργείου Παιδείας για το πώς θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αυτά τα παιδιά και πώς θα πάρουν πτυχίο είναι ασαφείς και αόριστες (πρόσληψη ωρομισθίων).

Τα σχολεία έχουν μείνει χωρίς σχολικούς φύλακες αφού τέθηκαν και αυτοί σε διαθεσιμότητα.

Το Νέο Λύκειο που ανακοινώθηκε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόλις χθες και εφαρμόζεται από σήμερα μετατρέπει ουσιαστικά το Λύκειο (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) σε εξεταστικό κέντρο.

ΕΠΑΣ καταργούνται και τη φετινή χρονιά λειτουργεί μόνο η Β’ Τάξη. Το νέο ΕΠΑΛ είναι κουτσουρεμένο από ειδικότητες και ουσιαστικά υποβαθμισμένο στη λειτουργία του.

Με τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), δημόσιες και ιδιωτικές, που ιδρύονται για τα παιδιά μετά το Γυμνάσιο αφαιρείται το δικαίωμα της τυπικής εκπαίδευσης.

Εισάγεται ο θεσμός της μαθητείας, της σχεδόν απλήρωτης δηλαδή και ανασφάλιστης εργασίας στα ΕΠΑΛ και στις ΣΕΚ.

Αποκλείονται, λόγω κατάργησης ειδικοτήτων και σχολειών, από την τυπική Τεχνική Εκπαίδευση μεγάλος αριθμός μαθητών και ιδιαίτερα τα κορίτσια.

Στόχος όλων αυτών είναι πρώτον να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών και όσοι μείνουν να δουλεύουν με ένα καθεστώς αγωνίας και ανασφάλειας, δεύτερον να μείνουν τα παιδιά αμόρφωτα και απαίδευτα και να γίνουν εύκολο και φθηνό εργατικό δυναμικό και τρίτον μεγάλο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης να παραχωρηθεί σε ιδιώτες (ιδιωτικές ΣΕΚ και ΙΕΚ).

Εμείς ως δάσκαλοι πρώτα απ' όλα δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και να συμμετάσχουμε στον εξευτελισμό του δημόσιου σχολείου. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, στους μαθητές μας και τους γονείς τους και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε σ' αυτήν την κατάσταση.

Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της δουλείας μας, της αξιοπρέπειάς μας και του δικαιώματος των μαθητών στη μόρφωση.

Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης – Κανένας Εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν δράσεις και ενέργειες ενάντια σε όλα αυτά.
Σας καλούμε να κατανοήσετε και να υποστηρίξετε τον αγώνα μας που είναι και δικός σας.

Να ενημερωθείτε και να πάρετε θέση και εσείς, οι μαθητές και οι γονείς, ως πολίτες αυτής της χώρας.

Καλή Σχολική Χρονιά

Οι Εκπαιδευτικοί της ΕΠΑΣ Σύρου

Tags: ΕΠΑΣ Σύρου Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα