Ενστάσεις πρυτάνεων για νέο νόμο και περικοπές

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Του Αποστολου Λακασα

Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι οι αλλαγές στον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στις οποίες προχώρησε ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, δεν είναι επαρκείς καθώς «δεν θεραπεύουν ούτε προβλήματα συνταγματικότητας ούτε και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του». Ετσι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και κατά του πρόσφατου νόμου (4076/2012), ανάβοντας μία νέα

εστία στην ήδη έκρυθμη κατάσταση και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Από την άλλη πάντως, χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βελιζέλος, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, προσέφερε στήριξη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. «Θέλουμε να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να γίνουμε μία χώρα που πιστεύει στους νέους, πιστεύει στις δυνατότητές της και στο διανοητικό κεφάλαιο που έχει. Και αυτό δεν ξεκινάει στο πανεπιστήμιο, ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και το κρίσιμο σημείο είναι το λύκειο. Γι\' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι νομοθετικές αλλαγές που έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Είμαστε σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να γίνουν όλες οι αλλαγές άμεσα, δυστυχώς ή ευτυχώς, γιατί ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και οι αδυναμίες τεράστιες» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η ανάκαμψη της χώρας δεν μπορεί να έρθει αν δεν υπάρξει ανάκαμψη του εκπαιδευτικού συστήματος».

Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπαιδευτικοί και στις τρεις βαθμίδες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά, η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 12/9, μία ημέρα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ μαζί με την ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσουν την ίδια ημέρα το πρώτο συλλαλητήριο της σχολικής χρονιάς. Οι δύο ομοσπονδίες αντιδρούν στις περικοπές στις αποδοχές τους και στην αξιολόγηση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ από την προσεχή Δευτέρα προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων, εκτός από τις ενστάσεις της επί του νέου νόμου, επεσήμανε ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και τις αποδοχές των διδασκόντων δημιουργούν «δραματικές συνθήκες και θίγουν τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, το λειτούργημα των πανεπιστημιακών και τη δωρεάν παιδεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα