Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων: Ανακοίνωση

Ανακοινώσεις

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210 8321783

e-mail: [email protected] http:// www.art-teachers.com

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΘΗΝΑ 3 / 6 / 2013

Είναι γνωστά τα γενικά προβλήματα της εκπαίδευσης, η ραγδαία επιδείνωσή τους από την αδίστακτη εφαρμογή των μέτρων της αντιεκπαιδευτικής μνημονιακής πολιτικής,

που προβάλλεται θρασύτατα και ψευδεπίγραφα ως «μεταρρυθμίσεις».

Στο στόχαστρο της πολιτικής αυτής που αποσυνθέτει και διαλύει το δημόσιο σχολείο, βρίσκεται όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος, ενώ ιδιαίτερα έντονη, άμεση και πιο έκδηλη απειλή αντιμετωπίζουν οι «ειδικότητες» στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εικαστικοί καλλιτέχνες, αφού καταργούνται οι οργανικές σε σχολεία κάτω των 12 τμημάτων.

Τις ίδιες ημέρες που η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωναν πως δήθεν δε θα απολυθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί και θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετατεθούν υποχρεωτικά, οι εξελίξεις στα ΠΥΣΔΕ (που πιέζονται με αριθμητικές αλχημείες να κατασκευάσουν έναν τεράστιο αριθμό δήθεν υπεραρίθμων εκπαιδευτικών), όσο και η μυστική συμφωνία 13-5-13 (όπως αποκαλύφθηκε στον τύπο) του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας, δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται να είναι μία από τις δύο «πηγές» των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς «κινητικότητας»-απόλυσης, αποδεικνύοντας τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην ουσία προδιαγράφει την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζει τη δεξαμενή για χιλιάδες απολύσεις μονίμων εκπαιδευτικών από το 2013-2015.

Τα εμφανιζόμενα κενά-πλεονάσματα είναι πλασματικά ακόμη και με τον παλιό τρόπο υπολογισμού τους, καθώς, όπως έχει αποδείξει η εκπαιδευτική πραγματικότητα, κάθε Σεπτέμβρη, όχι μόνο τοποθετούνται στα σχολεία όσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, αλλά εμφανίζονται και νέα κενά, τα οποία συχνά εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Είναι γεγονός ότι ύστερα από την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, όλα τα επείγοντα και μεγάλα προβλήματα που έκαναν την απεργία αναγκαία, παραμένουν ανοικτά και η εφαρμογή των κυριότερων κυβερνητικών αντιδραστικών μέτρων, είναι θέμα χρόνου. Είναι εξάλλου δοκιμασμένη κυβερνητική συνταγή, η επιβολή των πιο βάρβαρων μέτρων να γίνεται στο κατακαλόκαιρο για λόγους ευνόητους.

Η λεγόμενη «κινητικότητα», οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι απολύσεις, κλπ. είναι προ των πυλών. Ο εκπαιδευτικός κόσμος θα υποχρεωθεί αναπόφευκτα να αντισταθεί μαζικά, διαφορετικά θα συντριβεί.

Το Δ.Σ. της Ένωσης καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση, συστράτευση και κοινό ενιαίο αγώνα με όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς, «μόνιμους» ή «αναπληρωτές» αδιάκριτα από ειδικότητα, μέσα από τις κοινές μαζικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου, των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.

Αποδοκιμάζοντας τη στάση συνθηκολόγησης και υποταγής που επέδειξαν καθορισμένες δυνάμεις στη διοίκηση της ΟΛΜΕ, δεν πρέπει να πάψουμε να στηρίζουμε ενεργητικά τα συνδικάτα, πιέζοντας συστηματικά τις κορυφές για την εφαρμογή μιας αγωνιστικής γραμμής.

Η καλλιτεχνική εκπαίδευση, είναι άμεσα και αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη συνολική κατάσταση της γενικής εκπαίδευσης. Ειδικά στην τωρινή πολύ κρίσιμη περίοδο, η δυνατότητα υλοποίησης των ιδιαίτερων βασικών αιτημάτων μας συνδέεται άμεσα με τους στόχους και τα αιτήματα όλου του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχει γενικό εκπαιδευτικό πρόβλημα που δεν μας αφορά και δεν μας θίγει ως εικαστικούς άμεσα, και δεν υπάρχει κανένα από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα που εμείς προβάλλουμε, που να μη συνδέεται και να μην εξαρτάται καθοριστικά από τη δράση του γενικού εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος και από τις εξελίξεις σ’ όλη την εκπαίδευση. Αυτό προσδιορίζει την κατεύθυνση της δράσης μας, ειδικά μάλιστα στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.

Διεκδικούμε άμεσα:

· Ο καθορισμός των κενών-πλεονασμάτων να γίνει με το ισχύον ωράριο και όχι με αυτό που προβλέπει ο νέος ν. 4152/13, του οποίου το Συνδικαλιστικό μας κίνημα ζητά την κατάργηση.

· Να υπολογιστούν τα κενά-πλεονάσματα κατά σχολείο-ομάδα σχολείων, όπως πάντα συνέβαινε, και όχι με το σφαγιαστικό και αυθαίρετο μέτρο της εγκυκλίου [σύνολο ανά ΠΥΣΔΕ δια του 20!]

Δε θ’ αφήσουμε την κυβέρνηση να καταστρέφει άλλο το δημόσιο σχολείο και να εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.

Κοινό μέτωπο όλων τώρα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η Γραμματέας Η Πρόεδρος

Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

Tags: Ενωση εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα