Εγγραφές μαθητών στα Ολοήμερα Προγράμματα σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία, για το σχολικό έτος 2013-2014

Ανακοινώσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μολάοι, 14/06/13

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» Αριθ.πρωτ: 167

Δ/νση: Μολάοι

Ταχ.Κωδ: 230 52 ΠΡΟΣ:

Πληροφ: Παπαδοπούλου Ελισάβετ Δ.Ο.Ε.

Τηλ: 2732082682/6978697 Κοιν.:1.Περιφερειακή Διεύθυνση

Fax:2732082682 Π.Ε. & Δ.Ε. Πελοποννήσου

E-mail: [email protected] 2.Διεύθυνση Π.Ε.

Λακωνίας

3.Αιρετοί ΑΠΥΣΠΕ

4.Αιρετοί ΠΥΣΠΕ

5.Τα μέλη μας

6.Σύλλογοι Π.Ε.

7.Μ.Μ.Ε.

Θέμα: «Εγγραφές μαθητών στα Ολοήμερα

Προγράμματα σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία,για το σχολικό έτος 2013-2014».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Προγραμματισμός λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων (Δημοτικών –Νηπιαγωγείων),για το σχολικό έτος 2013-2014»,που εστάλη στις 27/05/2013, με αριθμ.πρωτ:Φ.50/161/71623/Γ1,έχουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εγγραφές των μαθητών στα Ολοήμερα Προγράμματα σε 6/θ και άνω Δημοτικά σχολεία γίνεται μετ’εμποδίων.

Πιο συγκεκριμένα,η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίζει ότι προϋπόθεση για την εγγραφή των μαθητών στα Ολοήμερα Προγράμματα των 6/θ Δημοτικών Σχολείων και άνω είναι η εργασιακή κατάσταση και των δύο γονέων.

Υπάρχει έντονο πρόβλημα στο Νομό Λακωνίας, διότι οι Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων και ιδιαίτερα της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Ν.Λακωνίας θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει μέχρι τις 21 Ιουνίου και από τους δύο γονείς του μαθητή βεβαιώσεις από φορέα εργασίας ή ανεργίας και όχι υπεύθυνες δηλώσεις όπως είχε καθοριστεί την περσινή σχολική χρονιά. Καταλαβαίνουμε ότι έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για τις εγγραφές στα Ολοήμερα Προγράμματα των 6/θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων.Βέβαια για τη λειτουργία Ολοήμερων Τμημάτων σε Ολοήμερα Νηπιαγωγεία καθώς και σε Δημοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης της εργασιακής κατάστασης των γονέων.

Έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων;

Τι προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο Παιδείας να στρέψει τους γονείς στα σχολεία με ΕΑΕΠ που δε χρειάζεται η προσκόμιση βεβαιώσεων για τη φοίτηση των παιδιών τους στο Ολοήμερο;

Ο Διευθυντής Π.Ε. Λακωνίας υποστήριξε στην Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Σπάρτης ότι θα δέχεται και επίσημες βεβαιώσεις εργασιακής κατάστασης των γονέων για τις εγγραφές στο Ολοήμερο(όπου αυτό είναι εφικτό) και απλές υπεύθυνες δηλώσεις. Όμως τόνισε ο Διευθυντής Π.Ε. Λακωνίας ότι δεν είναι σίγουρο αν το Υπουργείο Παιδείας θα δεχτεί τις υπεύθυνες δηλώσεις.Άρα πολύ πιθανό σε αρκετές σχολικές μονάδες να μη λειτουργήσουν τα Ολοήμερα Προγράμματα.

Όσον αφορά για τις βεβαιώσεις από φορείς , η βεβαίωση ότι κάποιος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ καθυστερεί μια εβδομάδα για να αποσταλεί στον ενδιαφερόμενο από την Αθήνα. Επιπλέον οι αλλοδαποί ,οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ, αδυνατούν οι περισσότεροι να πληρώσουν τις εισφορές τους και έτσι δεν τους χορηγείται βεβαίωση. Ενώ για τη βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όποιος εγγράφεται για πρώτη φορά θα πρέπει να πάει αυτοπροσώπως στη Σπάρτη,όπου σε μερικές περιοχές οι γονείς χρειάζεται να διανύσουν απόσταση 100χλμ. (1 ώρα και 30 λεπτά) για να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ.

Ακόμη αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ ,γιατί χρειάζεται να διαθέτουν και ένσημα του ΙΚΑ.

Μήπως θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των Ολοήμερων Προγραμμάτων που θα λειτουργήσουν σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία, για το σχολικό έτος 2013-14;

Μήπως θέλουν αρκετούς εκπαιδευτικούς να τους κρίνουν υπεράριθμους;

Καλούμε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία να παρέμβει ούτως ώστε όλες οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δέχονται και απλές υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς για την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο.Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε θα θέλαμε να κάνει πράξη το Υπουργείο Παιδείας την παρακάτω εγκύκλιο με υπ'αριθμ.υπ’αριθμΦ.50/268/102487/Γ1 (06/09/2012): «Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί μία σύγχρονη μορφή σχολείου που εντάχθηκε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα,για να εξυπηρετήσει υψηλούς παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους,έχοντας έντονο υποστηρικτικό ρόλο και στοχεύοντας στην πολύπλευρη μόρφωση των μαθητών καθώς και στη στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας» και να μην επιμένει στο αν θα του διαβιβαστούν βεβαιώσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις!

ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΠΟΛΑΤΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Ή ΜΗ ΓΟΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΥΜΕΩΝ ΤΖΟΥΒΑΛΗΣ

Tags: Σύλλογος ΠΕ Γιάννης ΡίτσοςΕγγραφέςΔημοτικά σχολεία
Keywords
Τυχαία Θέματα