Ένας στους δυο νέους θέλει να φύγει, αλλά δεν έχει λεφτά...

Κοινωνία

Αν είχε την οικονομική δυνατότητα, ένας στους πέντε Έλληνες (21,9 %) θα έψαχνε δουλειά στο εξωτερικό. Το ποσοστό εκτοξεύεται στους νέους έως 24 ετών, που απαντούν θετικά σε ποσοστό 52,63%. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της "OpinionPoll" για το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε δείγμα 1.100 ατόμων, η οποία αναδεικνύει τη έντονη ανασφάλεια των Ελλήνων για το εργασιακό τους μέλλον λόγω των πολιτικών λιτότητας και της ύφεσης.

Η έρευνα, που διεξήχθη πριν δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ,

δείχνει ότι δυο στους τρεις Έλληνες (60,33 %) εκφράζουν φόβους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα, ενώ μόνον το 33,06% νιώθει σιγουριά για το εργασιακό του μέλλον. Το 6,61% δεν απάντησε στην ερώτηση. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι νέοι, στις τάξεις των οποίων η ανεργία κάνει θραύση, δείχνουν πιο αισιόδοξοι από τους μεγαλύτερους, προφανώς επειδή δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και έτσι το ποσοστό όσων έχουν εργασία και φοβούνται ότι θα τη χάσουν "κατεβαίνει" στο 50%.

Ιδιαίτερα υψηλό, αλλά όχι πλειοψηφικό, εμφανίζεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η παρουσία των μεταναστών δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων: το πιστεύει το 49,83 % και κυρίως οι άνω των 35 με στοιχειώδη μόρφωση, ενώ αντίθετα αυτή τη θέση συμμερίζεται μόνον το 21,05% των νέων ώς 24 ετών.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκε η έρευνα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης επισήμανε ότι πολλοί απελπισμένοι νέου προσφεύγουν στο Πανεπιστήμιο ζητώντας βοήθεια για να βρουν δουλειά. Παράλληλα, ανακοίνωσε πρωτοβουλία του ιδρύματος για τη δημιουργία Δικτύου αλληλεγγύης με μεγάλα κρατικά πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, ενώ στην τελική ευθεία για συμμετοχή στο Δίκτυο βρίσκονται ιδρύματα και της Ιταλίας. Στόχος του Δικτύου είναι η υποστήριξη φοιτητών -αν είναι εφικτό, όμως, και πολιτών- που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Από τους ερωτηθέντες, το 68,11% αξιολογεί ως μέτρια (το 41,53%) και κακή (το 26,58%) την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα έναντι ενός 5,98% που την αξιολογεί ως καλή. Πάντως, το 83,39% των πολιτών εκτιμά ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Αρνητικά κρίνεται η πολιτική της Ε.Ε. από το 66,45%, στο οποίο αθροίζεται ένα 18,94% που την κρίνει μάλλον αρνητικά. Το 70,76% δεν πιστεύει, μάλιστα, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, άποψη στην οποία είναι πιο κατηγορηματικοί οι νέοι με 78,95%.

Αυγή

Tags: νέοιμετανάστευση νέωνφυγή στο εξωτερικό
Keywords
Τυχαία Θέματα