Ένα βήμα πριν τον ταφικό θάλαμο στην Αμφίπολη - Είδαν και τέταρτο τοίχο

Tweet

Οι ανασκαφές προχωράνε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, και οι αρχαιολόγοι έχουν φτάσει ένα βήμα πριν τον ταφικό θάλαμο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ. Στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου και έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος Οταν καταφέρουν να αδειάσουν τις επόμενες μέρες ένα μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο -η ανασκαφική ομάδα θα εργαστεί και σήμερα- θα υπάρξουν ίσως τα

πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εδώ ο νεκρός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα, θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες. Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυραία ανοίγματα, ένα σε κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες.

Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους. Η ύπαρξη περιθυρώματος (κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές «κάσες» στις πόρτες) υποδηλώνει, πιθανότατα, θύρα. Η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε εναποτεθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Η τρύπα από την οποία μπήκαν οι ανασκαφείς στον τρίτο θάλαμο του τύμβου. Δεν είναι δυνατόν να εργάζονται περισσότερα από δύο άτομα τη φορά, μέχρι να δημιουργηθεί χώρος με τις αποχωματώσεις

Οι ειδικοί επιστήμονες μπήκαν χθες στον τρίτο θάλαμο από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό τοίχο. Οπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι κι αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο - ό,τι ισχύει και για τους προηγούμενους θαλάμους.

Tags: Αμφίπολητάφος αμφίπολη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα