Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το... Citi

Robert Owen analysis

“Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη τώρα – το φάντασμα της οικονομικής στασιμότητας, με την ανάπτυξη να απογοητεύει ξανά και την εμπιστοσύνη να πέφτει κατακόρυφα”.

Δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο να ακούς ένα τραπεζίτη να παραφράζει το κομμουνιστικό μανιφέστο του Κάρλ Μάρξ. Πόσο δε μάλλον όταν αυτός ο τραπεζίτης δεν ανήκει σε κάποια χώρα του Αμερικάνικου Νότου αλλά του μεγαλύτερου κέντρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την Βρετανία.

Τη ζοφερή προοπτική του οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατεί

στην Ευρώπη μετέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney στα πλαίσια της καθιερωμένης τρίμηνης παρουσίασης των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με αυτή, οι πιέσεις που δέχεται η Βρετανική οικονομία από την Ευρώπη, παρασύρει τον πληθωρισμό της αρκετά πιο χαμηλά από τον επιθυμητό στόχο του 2%, με τις σημερινές προβλέψεις της να εκτιμούν περαιτέρω πτώση κάτω από το 1% στις αρχές του 2015, καθηλώνοντας τα επιτόκια μέχρι και το επόμενο φθινόπωρο στο 0,5%. Μειωμένη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Αυγούστου ήταν και η εκτίμηση για την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2015, αναθεωρημένη από το 3% στο 2,9% και 2,6 % για το 2016 και 2017.

Το σύνολο όμως της ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκεται στη δύνη του αποπληθωρισμού και της αναιμικής ανάπτυξης, κάτι που δεν φαίνεται να αντιστρέφεται το επόμενο διάστημα όπως επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζεται η ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές των 18 χωρών που βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ.

Όλα αυτά στο φόντο της “καμπάνας” μαμούθ 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επέβαλαν τρεις εθνικές εποπτικές αρχές σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες κρίθηκαν ένοχες για τη χειραγώγηση της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος.

UBS, Citi, JP Morgan, RBS και HSBC βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών σε μια έρευνα που διήρκεσε 13 μήνες και αφορούσε τη δραστηριότητά τους για την περίοδο 2008-2013.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι traders αντάλλασσαν μεταξύ τους πληροφορίες, μέσω κλειστών chatroom, για τις κινήσεις των πελατών τους, είχαν καθιερώσει συγκεκριμένο κώδικα συνεννόησης και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν την εσωτερική τους πληροφόρηση για να «παίζουν» σε βάρος των πελατών τους.

Είναι αρκετό όμως ένα πρόστιμο 4,2 δις δολαρίων;

Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα για κάποιον που νοιώθει οτι οι τράπεζες έχουν μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε καζίνο και θεωρεί οτι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση και τα αποτελέσματά της στην καθημερινότητά μας.

Η εγκληματική δράση όμως - όπως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος - του διεθνούς καρτέλ τοκογλύφων, που για την κερδοφορία του δεν διστάζει να καταστρέψει ολόκληρα κράτη θα συνεχίσει απρόσκοπτα. Τα συγκεκριμένα πρόστιμα δεν αποτελούν παρά μικροσκοπικά αγκάθια, ανίκανα να ματώσουν τους γίγαντες της χρηματοπιστωτικής σφαίρας που ακόμα και η εικόνα των φανερών τους κερδών φαντάζει βουνό μπροστά στις κυρώσεις των εποπτικών αρχών.

Ας δούμε όμως ενδεικτικά κάποια στοιχεία:

Μόνο για το 2013 οι τράπεζες αυτές είχαν τα εξής έσοδα:

JP Morgan: Καθαρά έσοδα 17,4 δις δολάρια

HSBC: Καθαρά έσοδα 10,37 δις δολάρια

UBS: Καθαρά έσοδα 3,17 δις δολάρια

CITIGROUP: Καθαρά έσοδα 13,7 δις δολάρια

H RBS και για το φετινό έτος όσον αφορά τα καθαρά της έσοδα είναι ζημιωμένη.

Αν αθροίσει κανείς τα νούμερα, προκύπτει ότι μόνο για το 2013 τα συνολικά καθαρά έσοδα των τεσσάρων αυτών τραπεζών χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από άλλες δραστηριότητες του ομίλου στον οποίο ανήκουν είναι 44,64 δις δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς οτι η "ποινή" αφορά την περίοδο 2008 - 2013, καταλαβαίνει οτι τα ποσά είναι αρκετά υψηλά για να επηρεαστούν από το χάδι των ελεγκτικών μηχανισμών.

Πάντως η ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της Guardian φαίνεται να μη συμμερίζεται τη χαλαρότητα των αρχών:

Tags: Robert OwenοικονομίαΑγγλίαΒρετανία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα