ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Για τις προωθούμενες ρυθμίσεις επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης

ΘΕΜΑ: «Για τις προωθούμενες ρυθμίσεις επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης»

Αυτές τις μέρες αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας η οποία θα ρυθμίζει τα θέματα των κρίσεων των στελεχών εκπαίδευσης(Διευθυντών σχολικών μονάδων, Διευθυντών Δευτεροβάθμιας-Πρωτοβάθμιας κ.α.). Από δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΠΟΘ έχει γίνει φανερή η πρόθεση εγκαθίδρυσης ενός συστήματος επιλογής όπου την υποψηφιότητα ενός εκπαιδευτικού για την Διεύθυνση ενός σχολείου θα την «εγκρίνει» και θα την μοριοδοτεί σε ένα βαθμό, ο ίδιος ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου. Έχουμε να επισημάνουμε μια σειρά από ζητήματα επί της

διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας όσο αφορά την πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Κατ’ αρχάς η κατανομή των μορίων δείχνουν πως μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στα τυπικά προσόντα(προϋπηρεσία υπηρεσιακή και διοικητική, επιστημονική κατάρτιση κ.τ.λ.) σε σχέση με τα μόρια που μπορεί να δώσει η ψηφοφορία του Συλλόγου. Το γεγονός αυτό πέρα από τον κίνδυνο να συμβάλει στην ανακύκλωση της προηγούμενης κατάστασης στον χώρο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, παραβλέπει ένα γεγονός που καταλαβαίνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Ότι δηλαδή τα τυπικά προσόντα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα τον καταλληλότερο, ακριβώς επειδή η Διεύθυνση ενός σχολείου είναι μια ζωντανή διαδικασία. Γι’ αυτό οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν το καλύτερο κριτήριο για το ποιος συνάδελφος τους έχει τα «ουσιαστικά» προσόντα να αναλάβει αυτό το καθήκον.

Πέρα όμως από την κατανομή των μορίων και τον τρόπο επιλογής, αυτό το οποίο θα έπρεπε να προηγηθεί είναι η αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου Διοίκησης των σχολείων. Αίτημα του κλάδου πρέπει να είναι να περάσουμε από το μοντέλο του Διευθυντή με τις υπερεξουσίες σε ένα πιο συμμετοχικό μοντέλο Διοίκησης όπου οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες θα είναι μοιρασμένες σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων. Για να λειτουργήσει το σχολείο δημοκρατικότερα δεν αρκεί ο Σύλλογος να έχει λόγο στην επιλογή του Διευθυντή, ο διαρκής έλεγχος από τον Σύλλογο, η ανακλητότητα του Διευθυντή αλλά κυρίως ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του και η ανάδειξη του Συλλόγου σαν το κέντρο λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων είναι απαραίτητα στοιχεία.

Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα με τις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο είναι ότι δεν προέκυψαν μέσα από ανοιχτό διάλογο και διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Κατανοούμε την επίκληση του κατεπείγοντος, δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε πως οι εκπαιδευτικοί, έχοντας προσωπική καθημερινή εμπειρία των προβλημάτων της εκπαίδευσης, θα έπρεπε να έχουν και λόγο για την επίλυση τους.

Βέβαια, παρά τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις δεν γίνεται να μην δεχτούμε ως θετικό βήμα πως για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα έχουν λόγο στην επιλογή του Διευθυντή τους. Αυτή η ρύθμιση ανοίγει την δυνατότητα να ξεφύγουμε από το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό σχολείο που οικοδομούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι ηγεσίες του Υπουργείου. Κυρίως μέσα από την διαδικασία της αξιολόγησης προσπάθησαν να αναγκάσουν τους εκπαιδευτικούς να σκύψουν το κεφάλι, χρησιμοποιώντας σε αυτό τους το σχέδιο και τους Διευθυντές. Ανάμεσα στους τελευταίους υπήρξαν αυτοί που αντιστάθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπήρξαν όμως και κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως. Οι τελευταίοι, με την αντισυναδελφική τους στάση έχουν θέσει τους εαυτούς τους απέναντι στον κλάδο αλλά και απέναντι στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Διοίκησης της Εκπαίδευσης.

Ως ΕΛΜΕ καλούμε τους Συλλόγους να συνεχίσουν και να οργανώσουν την συζήτηση για τον εκδημοκρατισμό της Διοίκησης της εκπαίδευσης που έχουμε προτείνει, ώστε σαν σωματείο να διαμορφώσουμε συγκεκριμένη θέση. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι ο δρόμος για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων προφανώς περνάει αλλά δεν περιορίζεται σε μια σειρά από ρυθμίσεις και νομοθετήματα. Βασικό στοιχείο αποτελεί η ενεργοποίηση των συναδέλφων σε κάθε Σύλλογο Διδασκόντων και η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών. Κανένα από τα δικαιώματα μας δεν μας χαρίστηκε, όλα κερδήθηκαν με αγώνες και το ίδιο θα ισχύσει και για την δημοκρατία μέσα στα σχολεία.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Πέτρος Παπαδάκης

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 2.000 ευρώ

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου

e-mail: [email protected]

http://elme-rethymno.blogspot.com

facebook: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Ρέθυμνο, 29/04/2015

Tags: ΕΛΜΕ Ρεθύμνουστελέχη εκπαίδευσηςεπιλογή στελεχών
Keywords
Τυχαία Θέματα