ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για τις ηλεκτρονικές εγγραφές

….και μέσα στην ησυχία ξαφνικά ακούστηκε: «ΟΛΜΕ ακούς; Συρρίκνωσα την ΤΕΕ»

Στις 31/5/2017 και με θέμα την επείγουσα ενημέρωση για τις Εγγραφές μαθητών/τριών σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2017-2018

το Υπουργείο Παιδείας «καινοτομεί» και πάλι στην πολύπαθη τεχνική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το έγγραφο που βασίζεται

στην εγκύκλιο 89047/ΓΔ4/26-05-2017 του Υ.Π.Π.Ε.Θ.

«Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γυμνασίων να ενημερώσουν

ενυπόγραφα τους κηδεμόνες των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου ότι για το σχολικό έτος 2017-2018 πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά δήλωση προτίμησης ηλεκτρονικά για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017.

Επίσης, οι Διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων οφείλουν να ενημερώσουν

ενυπόγραφα τους κηδεμόνες των μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές,

εφόσον είναι ενήλικοι, ότι η εγγραφή και η ανανέωση εγγραφής

για το σχολικό έτος 2017-2018 υποβάλλονται

υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017.»

· Χωρίς καμία ενημέρωση ούτε εκπαιδευτικών ούτε γονιών, αιφνιδιαστικά, μέσα σε χρονικό πλαίσιο εξετάσεων (που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ενημέρωση μαθητών), χωρίς καμία διευκρίνιση μέχρι στιγμής για το πού ή με ποιο τρόπο ή σε ποια φόρμα θα υποβάλλονται αυτές οι αιτήσεις εγγραφών, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για μια τόσο σημαντική αλλαγή.

· Φυσικά είναι αδιάφορο για το Υπουργείο αν οι γονείς διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία να κάνουν ηλεκτρονική εγγραφή των παιδιών τους.

· Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο την κατανομή των μαθητών να την πραγματοποιεί η Περιφέρεια στα ΕΠΑΛ αρμοδιότητας της.

· Επομένως έως τις 30 Ιουνίου θα «κλείσει» ο αριθμός μαθητών, που θα έχουν προλάβει να εγγραφούν και κατά συνέπεια και ο αριθμός των τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων. Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι "Ειδικά, οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ, δύνανται να εγγραφούν και από 1η έως 11η Σεπτεμβρίου 2017 στα υπάρχοντα τμήματα". Φυσικά τα υπάρχοντα τμήματα θα έχουν καθοριστεί με αυτόν τον τρόπο (δηλαδή με έλλειψη πληροφόρησης, αιφνιδιαστική αλλαγή στον τρόπο εγγραφής κ. λ) κι επομένως θα είναι ήδη συρρικνωμένα.

Όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε προχειρότητα

αλλά έχουν ξεκάθαρη στόχευση.

Αν τα συνδυάσουμε και με όλα όσα έγιναν στα ΕΠΑΛ

όλη την χρονιά (ελάχιστος αριθμός μαθητών για τους ολιγομελείς τομείς, συρρίκνωση ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών στο νέο ΕΠΑΛ, τον χαρακτηρισμό φοίτησης στο τέλος του Α’ τετραμήνου και άρα ενδεχόμενο «κόψιμο» τμημάτων και θέσεων εργασίας)

τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι:

· Το Υπουργείο επιδιώκει την συρρίκνωση του δημοσίου ΕΠΑΛ, με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων μέσω της τεχνητής δημιουργίας ολιγομελών τμημάτων, που δεν θα εγκριθούν.

· Τα ΕΠΑΛ από δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης επιχειρείται να περάσουν στην μη Τυπική Εκπαίδευση. Έτσι θα επιτευχθεί κι ο στόχος δημιουργίας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), που θα λειτουργούν εκτός του Δημόσιου συστήματος Εκπαίδευσης (Μη τυπική εκπαίδευση) σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ για «Μάθηση με βάση την εργασία».

· Άλλωστε οι ηλεκτρονικές εγγραφές για τα ΕΠΑΛ ακολουθούν τη διαδικασία της μη τυπικής εκπαίδευσης των ΙΕΚ, ΟΑΕΔ κλπ

· Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω την εγκύκλιο και να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν με ηρεμία και χωρίς πίεση το σχολείο τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.

· Ζητάμε να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.

· Καλούμε την ΟΛΜΕ να διεκδικήσει την απόσυρση της εγκυκλίου και να προστατέψει επιτέλους τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και το δημόσιο χαρακτήρα της ΤΕΕ

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πάρου

ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρουαποχήέγγραφες ΕΠΑΛηλεκτρονικές εγγραφέςεγκύκλιος
Keywords
Τυχαία Θέματα