ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Εκδήλωση -συζήτηση για την Αξιολόγηση 13/12

Tweet Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος, 2013 - 19:00

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας

Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.elme-mag.gr
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Αρ. Πρωτ. 182

Προς

· Σχολεία και Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας

· ΜΜΕ

Θέμα: « Πρόσκληση σε ενημερωτική συνάντηση για την Αξιολόγηση/Αφίσα της Εκδήλωσης »

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας οργανώνει Εκδήλωση Ενημέρωσης και Συζήτησης για το επίμαχο θέμα της Αξιολόγησης – Χειραγώγησης των εκπαιδευτικών.

Βασικός ομιλητής στην Εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη στις 19:00.

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Ακόμη και ο πιο αφελής αναγνώστης των πρόσφατων νομοθετημάτων, για την «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας» τις « Διαδικασίες Αυτοαξιολόγησης» κ.λπ. κ.λπ., βεβαιώνεται ότι η Αξιολόγηση – Χειραγώγηση την οποία αποπειράται να εφαρμόσει το Υπουργείο της «Παιδείας» ουσιαστικά στοχεύει στον έλεγχο και την τιμωρία των εκπαιδευτικών.

Πράγματι, η διαρκής επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη, σε ένα πλαίσιο όπου οι εκπαιδευτικοί χειραγωγούνται, δεν στηρίζονται επιστημονικά και εξαθλιώνονται οικονομικά, μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο. Άλλωστε, ούτε για τα προσχήματα το σχέδιο δεν προβλέπει κάτι για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών.

Το πλαίσιο της αξιολόγησης που επιδιώκεται να επιβληθεί ορίζει μονοπρόσωπα όργανα ως κριτές που με τις εκθέσεις τους θα καθορίζουν τις τύχες και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Δίνοντας τέτοιες εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης δημιουργούν τους όρους της από τα πάνω επιβολής, με αυθαίρετο και υποκειμενικό τρόπο, των εκπαιδευτικών επιλογών τους.

Δημιουργείται μια κάθετη ιεραρχική δομή που καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανταγωνισμού στο σχολείο και θρυμματίζει τις όποιες ελάχιστες περιπτώσεις συνεργατικής κουλτούρας υπάρχουν, εδραιώνοντας ταυτόχρονα έναν αυξανόμενο διαχειριστικό έλεγχο των σχολείων και των εκπαιδευτικών και μια απίστευτη γραφειοκρατία

Μέσα από τις διατάξεις των νομοθετημάτων, με απίστευτη ευκολία ποσοτικοποιούνται, αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά, ποιοτικά μεγέθη όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες, το παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη, η οργάνωση της σχολικής τάξης κ.ά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελλοχεύει σε μεγάλο βαθμό η υποκειμενικότητα του αξιολογητή, ανοίγοντας και αυτό ακόμα το ενδεχόμενο ενός οργίου αυθαιρεσιών από τη μεριά του αξιολογητή μη αποδείξιμων πρακτικά από τον αξιολογούμενο.

Και πολλά – πολλά άλλα …

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

η απόρριψη των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για τη αξιολόγηση δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα που αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορά ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ορατό σε όλους πως αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν οδηγεί στη βελτίωση του δημόσιου σχολείου αλλά, αντίθετα, έχει τραγικές συνέπειες: συνεχή μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, συγχωνεύσεις / καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, μεγάλη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, εκατοντάδες κενά στα σχολεία ακόμα και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους κ.λπ.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε δεσμευτεί ότι θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να ακυρώσουμε στην πράξη την υλοποίηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και των συνεδρίων του κλάδου μας, να αντισταθούμε συλλογικά για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας.

Απαιτούμε τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, που διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Όπως προαναφέραμε, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας οργανώνει Εκδήλωση Ενημέρωσης και Συζήτησης για το επίμαχο θέμα της Αξιολόγησης – Χειραγώγησης των εκπαιδευτικών με βασικό ομιλητής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, Θέμη Κοτσιφάκη.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη στις 19:00.

Θα είμαστε όλοι εκεί, για να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε, να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να αντισταθούμε.

Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα