ΕΛΜΕ Ηλείας: Ανακοίνωση για τις μετεγγραφές και τις χωροταξικές ζώνες

Ανακοινώσεις

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΖΑΪΜΗ 39

27100 ΠΥΡΓΟΣ

[email protected]

http://elmeilei.wordpress.com/

Ανακοίνωση για τις μετεγγραφές και τις χωροταξικές ζώνες

Ένα από τα μέτρα διάλυσης του δημόσιου σχολείου από την κυβέρνηση είναι και η υποχρεωτική μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο μαθητών για να έχουμε τμήματα με πολλά παιδιά μέσα στις πόλεις αλλά και μετακινήσεις των παιδιών σε σχολεία άλλης περιοχής.

Δυστυχώς

στην περιοχή μας αυτή πρακτική εμφανίζεται εδώ και χρόνια, παρά τις προσπάθειες του εκπαιδευτικού κινήματος, και με την αμέριστη ανοχή των φορέων εξουσίας στην εκπαίδευση, τοπικών και περιφερειακών. Ενώ υπάρχει συγκεκριμένη χωροταξική κατανομή για δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια αυτή καταστρατηγείται με τη χρήση ψεύτικων διευθύνσεων – κοντά στα σχολεία ενδιαφέροντος, με τη φάμπρικα πλέον απλών χαρτιών ανάθεσης κηδεμονίας με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις (ξεχνάμε ότι αυτή η ανάθεση έχει να κάνει μόνο με την ενημέρωση για την πορεία του παιδιού στο σχολείο – το παιδί συνεχίζει να μένει με τους γονείς του σε όλες τις περιπτώσεις), με τη δικαιολογία ότι το ΚΤΕΛ έρχεται πολύ νωρίς ή καθόλου, κτλ.

Πριν δυο χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο του Πύργου με συμμετοχή όλων των φορέων, των διευθυντών των σχολείων, εκπροσώπων από την ΕΛΜΕ, γονέων και είχε αποφασιστεί να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα τόσων χρόνων, χαράχθηκαν εκ νέου οι χωροταξικές ζώνες μέσα στην πόλη που καθορίζουν το σχολείο φοίτησης. Το ίδιο έγινε και με τα χωριά καθώς και με τα γυμνάσια και λύκεια του καλλικρατικού δήμου Πύργου. Συμφωνήθηκε η τήρηση των ζωνών από όλους και εγγυήθηκε η δευτεροβάθμια και οι διευθυντές ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. Σήμερα, δυο χρόνια μετά, η φάμπρικα των παράνομων μετεγγραφών συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους. Στη Μυρτιά και στο Σκουροχώρι συνεχίζεται η ίδια πρακτική, στον Ελαιώνα, στο Καράτουλα, στο Επιτάλιο, μέσα στον Πύργο φυγή κυρίως από 4ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο αλλά και από αλλού. Φυσικά αυτό γίνεται, όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και σε άλλες περιοχές του νομού (πχ. Διασπορά – Γυμνάσιο Νεοχωρίου). Την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς και σήμερα 26 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας για αυτό το θέμα.

Δεν είναι δυνατόν η διοίκηση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η περιφέρεια να παραμένουν απαθείς στο φαινόμενο ή να νίπτουν τας χείρας τους. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να σταματήσουν τη φάμπρικα των παράνομων μετεγγραφών που οδηγεί τα περιφερειακά σχολεία σε κλείσιμο, αλλά και τα ομοειδή σχολεία κάθε πόλης σε άλλους ανταγωνισμούς. Να φροντίσει για την επάνδρωση με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή κάθε σχολείο, ώστε να μην χρησιμοποιείται ως άλλοθι κάποια έλλειψη για τις μετεγγραφές.

Να επανεξεταστούν οι φάκελοι των μετεγγραφών τουλάχιστον για τα τελευταία 6 χρόνια, πχ. Ποιοι διευθυντές δέχονταν παιδιά από άλλες χωροταξικές ζώνες, αν οι συμβολαιογράφοι γνώριζαν πώς χρησιμοποιούνταν αυτές οι αναθέσεις κηδεμονίας, ποιες οι ευθύνες διευθυντών που στέλναν σε άλλα σχολεία τα απολυτήρια, ποια η στάση των τοπικά και περιφερειακά διοικούντων την εκπαίδευση στις καταγγελίες που τόσα χρόνια γίνονταν.

Tags: ΕΛΜΕ Ηλείας
Keywords
Τυχαία Θέματα