ΕΛΜΕ Χαλκιδικής: Σχετικά με την εξεταστέα ύλη μαθημάτων

Tweet

ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
Mail : [email protected]
Πολύγυρος 24-2-2014
Αρ. Πρωτ. : 18

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Α' Λυκείου για το φετινό διδακτικό έτος, προκαλώντας την αγανάκτηση εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών. Η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης ήρθε σε μια περίοδο που ήδη η ανησυχία μαθητών και εκπαιδευτικών της Α' Λυκείου για τις λεπτομέρειες των εξετάσεων, είναι

έντονη, καθώς ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί και δεν έχει ανακοινωθεί πώς θα λειτουργεί η περιβόητη «Τράπεζα Θεμάτων»,με τις διαφοροποιημένες δηλώσεις μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι το κόστος λειτουργίας της, που ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ

Στην πραγματικότητα, με το νέο Λύκειο ακυρώνεται στην πράξη η εκπαιδευτική διαδικασία και μεταβάλλεται δραστικά η φυσιογνωμία και το Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου. Η διδακτέα ύλη ταυτίζεται πια με την εξεταστέα και καταργείται στην πράξη η ευελιξία του διδάσκοντα να προσαρμόζει το μάθημά του στις ανάγκες των μαθητών του, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα κοινωνικοοικονομικά τους χαρακτηριστικά.

Γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι με την εφαρμογή του νόμου για το νέο Λύκειο από τη φετινή Α' Λυκείου, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για ένα Λύκειο που θα διώχνει μαθητές σε όφελος της υποβαθμισμένης και ευτελούς ψευτοκατάρτισης. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Λύκειο, μη δυνάμενο να ανταποκριθεί σ’ αυτόν το εξεταστικό κυκεώνα.

Ακόμα, μέσα από τις επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, θα κρίνεται και η επάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού του κάθε σχολείου αλλά όχι η επάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος, με απώτερο στόχο τις απολύσεις καθηγητών και το κλείσιμο σχολείων.

Το όραμα της εκπαιδευτικής κοινότητας για το δημόσιο σχολείο και το ρόλο που αυτό οφείλει να εκπληρώνει βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών του Υπουργείου, οι οποίες υπαγορεύονται κατ’ ευθείαν από τον ΟΟΣΑ, που αξιολογεί ως αντιπαραγωγικό το δημόσιο σχολείο, το σχολείο για όλα τα παιδιά και γι’ αυτό προτείνει τη δραματική του συρρίκνωση.

Το ερώτημα είναι, τι σχολείο θέλουμε τελικά

Καλώς ή κακώς γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε βρεθεί μπροστά σε μεγάλα ερωτήματα και τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε: Θέλουμε ένα σχολείο που να στηρίζεται στη συλλογικότητα ή στον ανταγωνισμό; Θέλουμε ένα σχολείο που να προσφέρει σε κάθε παιδί ανάλογα με τις ανάγκες του ή ανάλογα με την απόδοσή του; Που στο βάθος της εκπαίδευσης να βλέπει την Παιδεία ή την ταξική αναπαραγωγή; Που να είναι ανοικτό σε όλη την κοινωνία ή να αναζητά τους καλύτερους πελάτες; Που η μάθηση να θεωρείται από μόνο της αξία και όχι να εκτιμάται μόνο μέσα από εξετάσεις, αξιολογήσεις και δείκτες ποιότητας;

Φυσικά η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θέλουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει το δημόσιο σχολείο ή θα το αφήσουμε να γκρεμιστεί ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση του σχολείου της αγοράς; Και αν δεν μας αρέσει το δημόσιο σχολείο που είχαμε ως σήμερα μήπως ήρθε η ώρα φτιάξουμε καλύτερο όσοι από εμάς θέλουμε να συνεχίσει να ζει και όχι να το αφήνουμε στα χέρια εκείνων που αποδεδειγμένα και δηλωμένα απεχθάνονται οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό; Οι γύπες ήδη κάνουν γύρους πάνω από το προαύλιο του σχολείου και περιμένουν τον θάνατο κάθε αντίδρασης.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, αυτό που επιδιώκουν είναι τη συναίνεση και τη συνενοχή μας. Υπάρχει όμως κάτι που τρέμουν. Την ένωσή μας. Τη μία φωνή μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Tags: ΕΛΜΕ Χαλκιδικήςεξεταστέα ύλη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα