Εκδρομές: Το εξιλαστήριο θύμα ο εκπαιδευτικός...

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας

Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.elme-mag.gr
 

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου  2012

Αρ. Πρωτ: 086

Προς

Σχολεία
& Υπηρεσίες Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας ΜΜΕ

 

Θέμα: « Εκδρομές: το εξιλαστήριο θύμα είναι ο εκπαιδευτικός »

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε τις σχολικές εκδρομές οργανικά ενταγμένες στη σχολική διαδικασία, είτε για λόγους εκπαιδευτικούς, είτε για λόγους περιηγητικούς – περιβαλλοντολογικούς. Κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικοί και δεκάδες χιλιάδες μαθητές εμπλέκονται στη διαδικασία. Σε μια τέτοια μαζική διαδικασία η πιθανότητα τυχαίων ή απρόβλεπτων συμβάντων δεν είναι μηδενική. Αυτό το αντιλαμβάνεται απόλυτα κάθε λογικός άνθρωπος και καταγράφεται στατιστικά όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτό που επίσης είναι απόλυτα κατανοητό σε κάθε λογικό άνθρωπο είναι, ότι δε μπορούν να σταματήσουν ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες, για τον απλούστατο λόγο ότι μία μη κινητική κοινωνία είναι μία νεκρή κοινωνία.

Οι εκπαιδευτικοί ποτέ δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Σεβόμενοι τον παιδαγωγικό τους ρόλο στήριξαν και στηρίζουν τις μαθητικές εκδρομές, που προβλέπονται από το εκπαιδευτικό πλαίσιο, κάνοντας ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε ότι τους αφορά για την ασφάλεια των παιδιών. Όσοι νομίζουν ή ισχυρίζονται ότι η συνοδεία παιδιών και εφήβων είναι για τους εκπαιδευτικούς ψυχαγωγία, είτε είναι εκτός πραγματικότητας είτε είναι νοσηρά εμπαθείς.

Πριν μερικές μέρες τέσσερις συνάδελφοι συνοδοί εκδρομής δικάστηκαν επειδή κατά τη διάρκεια εκδρομής ένας μαθητής υπέστη σωματική βλάβη. Οι δύο εξ αυτών καταδικάστηκαν με βαριές ποινές με την κατηγορία της αμέλειας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, σε δύο συνεδριάσεις του, εξέτασε ενδελεχώς το θέμα. Η ομόφωνη γνώμη των μελών του είναι ότι αν υπάρχει αμέλεια αλλού πρέπει να αναζητηθεί και όχι στους εκπαιδευτικούς που έκαναν ό,τι έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υπευθυνοτήτων τους.

Η όλη εξέλιξη έχει εξοργίσει τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφάσισε:

1. Με τη συνδρομή και της ΟΛΜΕ την πλήρη νομική κάλυψη των συναδέλφων για την οριστική τους δικαίωση.

2. Την υπεράσπιση της προσωπικότητας, του κύρους και του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού έναντι όσων μεμονωμένα ή συλλογικά για οιονδήποτε λόγο και σκοπό τα διαβάλλουν.

3. Τη δραστηριοποίησή του με στόχο, η πολιτική ηγεσία, άμεσα και σε συνεργασία με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικ

Keywords
Τυχαία Θέματα