ΕΕΕΜ: ΟΧΙ στη λαθραία εξομοίωση ανόμοιας φύσης σπουδών και πτυχίων

Ανακοινώσεις

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49 104 45 ΑΘΗΝΑ Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185

e-mail: [email protected] http:// www.art-teachers.com

Αθήνα 28/1/2013

ΟΧΙ στη λαθραία εξομοίωση

ανόμοιας φύσης σπουδών και πτυχίων

ΟΧΙ στην αλλοίωση και γενική καθίζηση του περιεχομένου

των σπουδών Τέχνης.

Σχετικά με το ΠΔ 128 και το Τμήμα Ιωαννίνων.

1) Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 233Α΄/26-11-2012) δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα (υπ’ αριθμ. 128) που αποφασίζει τα παρακάτω:

«Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης που εισήχθησαν από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 και εφεξής, με πτυχίο της κατεύθυνσης Εικαστικών και πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης θεωρητικών και ιστορικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης… ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων».

Όπως είναι γνωστό στον κλάδο ΠΕ08 Καλλιτεχνικών μαθημάτων, εντάσσονταν (μέχρι τώρα) αποκλειστικά εικαστικοί καλλιτέχνες, πτυχιούχοι των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας ή ισότιμων ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Στο εξής, το Προεδρικό Διάταγμα 128, «εντάσσει» στον ίδιο εκπαιδευτικό κλάδο και πτυχιούχους άλλου είδους σπουδών που τα πτυχία τους, είναι εξόφθαλμα ανόμοια και διαφορετικά από εκείνα των εικαστικών καλλιτεχνών.

Τα πτυχία αυτά, μέσω της «ένταξης» συγχωνεύονται παρείσακτα και εξομοιώνονται από το παράθυρο με τα πτυχία που χορηγούν οι σχολές Καλών Τεχνών.

Η τεχνητή και επίπλαστη αυτή εξομοίωση γίνεται με κριτήρια αυθαίρετα, εξωκαλλιτεχνικά και μη επιστημονικά.

2) Το εν λόγω Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ονομαζόταν αρχικά «Τμήμα Επιστημών της Τέχνης». Μετονομάστηκε σε Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και λειτούργησε κάτω από τον τίτλο αυτόν, από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004, χωρίς μεταβολή της αποστολής και του γνωστικού αντικειμένου του», σύμφωνα με το τότε ΠΔ υπ’ αριθμ. 96 (ΦΕΚ 86 Α΄ /14-4-2003).

Το Τμήμα αυτό ήταν από τη γέννησή του και παραμένει «χωρίς μεταβολή της αποστολής και του γνωστικού αντικειμένου του», Τμήμα, όχι ακριβώς σπουδών Τέχνης, αλλά βασικά, σπουδών περί την Τέχνη.

Αν ήταν χρήσιμο ένα τέτοιο Τμήμα, στα Γιάννενα ή σε άλλη περιοχή, ή ήταν ένα ακόμα απ’ τα εκατοντάδες εκείνα Τμήματα που για διάφορες κατά περίπτωση σκοπιμότητες στήθηκαν όπως-όπως ανά την επικράτεια (και που τώρα πολλά απ’ αυτά τα κλείνουν σαν άχρηστα), παραμένει προς συζήτηση, και πάντως ουδεμία ευθύνη φέρουν γι’ αυτό οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι του, οι οποίοι – όπως θα δείξουμε στη συνέχεια- αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο απροκάλυπτης παραπλάνησης και εμπαιγμού.

Αν υποθέσουμε ότι ήταν πράγματι χρήσιμο και απαραίτητο ένα τέτοιου είδους Τμήμα, δεν παύει να παραμένει σαφέστατο, ότι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε σχολή Καλών Τεχνών. Έχει ξεκάθαρα διαφορετικό χαρακτήρα και περιεχόμενο και οι πτυχιούχοι του φέρουν διακριτό φορτίο γνώσεων άλλων τομέων και ειδικεύσεων, όχι όμως πράγματι εκείνο ενός εικαστικού καλλιτέχνη (και μάλιστα «σύγχρονου καλλιτέχνη»(!) όπως με καταπληκτική ελαφρότητα ισχυρίζεται ο «οδηγός σπουδών 2012 – 2013» του Τμήματος αυτού).

3) Στο Τμήμα αυτό, λειτουργούν δύο «κατευθύνσεις» σπουδών, η «κατεύθυνση Εικαστικών» και η «κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης». Στους αποφοίτους και των δύο αυτών κατευθύνσεων απονέμεται ενιαίο πτυχίο. Το περιεχόμενο σπουδών της «κατεύθυνσης Εικαστικών», αποτελεί στον τύπο και στην ουσία του παραλλαγή του περιεχομένου σπουδών της άλλης κατεύθυνσης.

Η διαφορά στη δοσολογία αντίστοιχα εικαστικών επιχρισμάτων και θεωρίας, με κανένα τρόπο δεν αναιρεί το γεγονός αυτό, που επικυρώνεται και από την απονομή ενιαίου πτυχίου αλλά και από τα όσα επίσημα διαλαλούν οι ίδιοι οι ιθύνοντες του Τμήματος.

Ευτελίζοντας τις αξίες και το περιεχόμενο της Τέχνης, ο «Οδηγός σπουδών 2012-2013» του εν λόγω Τμήματος, ισχυρίζεται ότι τάχα το ενιαίο πτυχίο που απονέμεται στους αποφοίτους του, δίνει σε όλους (και στις δύο κατευθύνσεις) τα εφόδια να ασκήσουν τις εικαστικές τέχνες «ως δημιουργία, ως επιστήμη και ως επάγγελμα» και κυρίως… να διδάξουν τις εικαστικές τέχνες ως ΠΕ08 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (!).

Ο «Οδηγός σπουδών» μάλιστα βεβαιώνει κατηγορηματικά πως μπορούν επίσης και «οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης να εργαστούν ως Ιστορικοί Τέχνης του ΥΠΠΟ, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και Επιστημονικά Ινστιτούτα, Μουσεία, Δημοτικές πινακοθήκες και κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»(!).

Αν και ο «Οδηγός σπουδών 2012-2013» του Τμήματος των Ιωαννίνων, δίνει τέτοιες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις, το Προεδρικό Διάταγμα 128 «εντάσσει» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόνο τους πτυχιούχους της «κατεύθυνσης Εικαστικών» ενώ εξαιρεί τους πτυχιούχους της «κατεύθυνσης Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης». Εξαιρεί επίσης όσους είχαν εισαχθεί πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007.

Αλλά ενώ το ΠΔ κάνει εξαιρέσεις ανάμεσα σ’ όλους αυτούς που κατά τα άλλα έχουν ενιαίο πτυχίο, δεν κάνει καμιά απολύτως εξαίρεση για τους απόφοιτους της αλλοδαπής, που τους «εντάσσει» αδιάκριτα, εφ’ όσον έχουν πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο «ομοταγούς» (προς το Τμήμα των Ιωαννίνων) Ιδρύματος! Με άλλα λόγια και όσους είναι κάτοχοι πτυχίων από ιδρύματα του εξωτερικού που έχουν κοινά βασικά γνωρίσματα με το Τμήμα των Ιωαννίνων. Τέτοια ιδρύματα, πιθανόν να υπάρχουν στην αλλοδαπή, όχι λίγα.

4) Στην πραγματικότητα, το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ 128, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να κλείνει τη μπροστινή πόρτα σε ορισμένους, αφήνει ανοιχτή την πίσω πόρτα για όλους.

Πράγματι αν «εντάσσονται» ως ΠΕ08 – Καλλιτεχνικών Μαθημάτων όσοι έχουν πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο «ομοταγούς» (προς το Τμήμα των Ιωαννίνων) ιδρύματος της αλλοδαπής, πως είναι δυνατόν να αποκλείονται και να εξαιρούνται όσοι έχουν πτυχίο (νεότερων ή παλαιότερων χρόνων) αυτού του ίδιου του Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;

Πρόκειται για αποθέωση της ασυναρτησίας ή ο κρυφός υπολογισμός των υποβολέων και συντακτών του Προεδρικού Διατάγματος είναι ότι μέσω της… αλλοδαπής, θα αρθούν μελλοντικά, ως λογικά ανακόλουθες οι παραπάνω εξαιρέσεις;

(Αυτές οι εξαιρέσεις προφανώς δεν θα δικαιολογείται να ισχύουν για τα εγχώρια πτυχία όταν δεν θα ισχύουν για τα αντίστοιχα ξένα).

Αυτό ακριβώς μαρτυρά, η σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αφού εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την «ένταξη» με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 128, δηλώνει αποκαλυπτικά πως «ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες για την ένταξη στην ίδια ρύθμιση και των πτυχιούχων των παλαιότερων ετών» (!).

Φιλοδοξούν λοιπόν και να εντάξουν «στην ίδια ρύθμιση» τους πάντες και δηλώνουν πως ανέλαβαν ήδη «πρωτοβουλίες» για το σκοπό αυτό.

Έχουμε έτσι τη συνέχεια εδώ μιας μεγάλης υποσχεσιολογίας προς το ανυποψίαστο φοιτητικό δυναμικό και τους απόφοιτους του Τμήματος, οι ιθύνοντες του οποίου τάζουν σε όλους «ένταξη», όπως τάζουν και «του πουλιού το γάλα» οι διαφημιστικές εταιρείες στους πελάτες τους. Εκτρέφοντας το εμπόριο ελπίδων, συγκαλύπτοντας και αποκρύβοντας το απολύτως αβέβαιο εργασιακό μέλλον των σπουδαστών.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος των Ιωαννίνων όπως και των παρόμοιων ιδρυμάτων του εξωτερικού, έχουν (είναι οφειλή της πολιτείας να έχουν) καθορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Δικαιώματα όμως σύμφωνα με το αντικείμενο των σπουδών τους και όχι ως λαθραία οικειοποίηση ξένου αντικειμένου.

Η «ένταξη» στον κλάδο ΠΕ08 – Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, με την οποία ασύστολα παραπλανά τους φοιτητές και τους πτυχιούχους του το Τμήμα των Ιωαννίνων, δεν πρέπει κανένας να λησμονεί ότι γίνεται την ίδια ώρα που τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα συρρικνώνονται και εξοστρακίζονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ενώ για το προβλεπτό μέλλον οι προσλήψεις στην Εκπαίδευση θα είναι προαποφασισμένα μηδενικές, όχι για τη μια ή την άλλη ειδικότητα με αυτά ή τα άλλα προσόντα, αλλά για τους πάντες!

5) Είναι φανερό πως η υποτιθέμενη «ένταξη», έχει πολύ μικρό ορίζοντα για όλους όσους προσβλέπουν σ’ αυτήν. Αλλά τα πραγματικά ζητήματα που εγείρονται είναι πολύ μεγαλύτερα. Στο Προεδρικό Διάταγμα 128, συνοψίζεται μια προωθούμενη επί πολλά χρόνια- κατεύθυνση εκτροπής του άξονα των σπουδών Τέχνης, από το καλλιτεχνικό εργαστήρι στις θεωρίες περί την Τέχνη. Η κατεύθυνση αυτή προσβάλλει και οδηγεί σε καθίζηση όλο το οικοδόμημα της Τέχνης και των αξιών της.

Η Ένωσή μας ανέκαθεν αντιτάχθηκε σε μια τέτοια κατεύθυνση και αντιπάλεψε ενεργητικά τις διάφορες κατά καιρούς εκδηλώσεις και μεθοδεύσεις επιβολής της που τώρα ολοφάνερα εντείνονται, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στις μνημονιακές συνθήκες όπου η εκπαιδευτική διάλυση γίνεται καθεστώς.

Η κατεύθυνση αυτή στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σηματοδοτεί την υποκατάσταση των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, στην ουσία με ξένα προς την καλλιτεχνική διδασκαλία μαθήματα.

Στο επίπεδο των Ανώτατων Σχολών, σηματοδοτεί το γενικό υποβιβασμό και την κατακρήμνιση του περιεχομένου των καλλιτεχνικών σπουδών.

6) Μέσω της αλχημιστικής εξομοίωσης με τα πτυχία των Καλών Τεχνών, ο τύπος και το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος των Ιωαννίνων γίνεται ο τυφλός οδηγός σ’ ένα προαποφασισμένο όσο και κωμικοτραγικό δρομολόγιο αλλοίωσης και καθίζησης του περιεχομένου σπουδών Τέχνης.

Αυτό επιβεβαιώνουν εξάλλου οι αναπαραγόμενες φημολογίες περί «συγχώνευσης» με το Τμήμα των Ιωαννίνων (και κατάργησης) άλλου καθορισμένου Εικαστικού Τμήματος αυτού της Φλώρινας. Αυτό δείχνουν οι δημόσιες αναφορές για ασφυκτικές πιέσεις και καυγάδες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επιβληθεί η «ισοτίμηση» ιδρυμάτων της αλλοδαπής με τις εδώ Σχολές Καλών Τεχνών, και αυτό πάνω απ’ όλα μαρτυρά η μεθοδευόμενη αποδόμηση των σπουδών στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών με τη συνταγή της διαίρεσής τους σε δύο διακριτούς κύκλους (3+2 έτη), και όχι μόνον, η εξώθησή τους σε μια αποσυνθετική λειτουργία τους που από καιρό έχει μπει μπροστά και τώρα επιταχύνεται.

Σ’ ότι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μπει φραγμός σε μια τέτοια εξέλιξη, για να ανακληθεί άμεσα το ΠΔ, για να αποτραπούν και αναιρεθούν όσα υπόγεια και φανερά τεκταίνονται σε βάρος της Τέχνης και των σπουδών Τέχνης.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η Γραμματέας Η Πρόεδρος

Ν. Παληοκώστα Ζ. Χατζή

Tags: εικαστικά μαθήματαΕΕΕΜ
Keywords
Τυχαία Θέματα