ΕΕ: Επίσημα πλέον θα κουρεύονται οι καταθέσεις - Παράθυρο και για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Πολιτική

Μετά από διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου 7 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα αφορούν την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Βάσει αυτής, δεν θα προκληθεί αναταραχή ούτε θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, υποστήριξαν διπλωματικές πηγές.

Για να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα

χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι ευρωπαίοι είχαν ήδη συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθούν οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου και εάν ακόμη και αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, θα δίνεται στήριξη από την κυβέρνηση ενώ οι φορολογούμενοι θα είναι οι τελευταίοι που θα κληθούν να υποστούν απώλειες. Σύμφωνα με το capital.gr στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που χθες επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, υπάρχει ένα παράθυρο μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι δηλαδή έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ. Και τούτο διότι απαγορεύεται μεν (όπως συμφωνήθηκε) να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις, αλλά - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – υπάρχει το «παράθυρο» αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών-μελών.

Τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων όμως ανά την ΕΕ, «κρατάνε» ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις. Έτσι, συνεχίζουν, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή ουσιαστικά, εξηγούν κοινοτικοί κύκλοι, ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, πάντα ως έσχατη λύση...

Τα κράτη συμφώνησαν επίσης να κρατήσουν ένα επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που θα εφαρμόσουν κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας στο ¨κούρεμα» των μη διασφαλισμένων καταθέσεων.

Tags: καταθέσειςκούρεμα καταθέσεωνΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα