Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής: Όχι στα ερωτηματολόγια των πιλοτικών σχολείων

Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗ 22.4.2012
Αυτοαξιολόγηση -αξιολόγηση- μισθολογική στασιμότητα=απολύσεις
Όχι στα ερωτηματολόγια των πιλοτικών σχολείων
1. Η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται κάθε φορά από την εξουσία όχι για βελτίωση των υπηρεσιών, ούτε για τη βελτίωση του εργαζόμενου, αλλά για τον έλεγχο και χειραγώγηση
των εργαζομένων.
2. Τα περί βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μέσω της αξιολόγησης ή αυτοαξιολόγησης αφορούν τα ΜΜΕ που κάθε φορά λιβανίζουν την εξουσία. Η αξιολόγηση στοχεύει στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, στη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωσή τους, αλλά και σε απολύσεις. Ενώ η αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων θα είναι το εργαλείο για την κατηγοριοποίησή τους, με σκοπό να υλοποιηθεί η διαδικασία καταργήσεων και συγχωνεύσεών τους. Και όχι μόνο.
3. Είναι πλέον φανερό ότι η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Όταν το μνημόνιο προβλέπει 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι θα μείνει απέξω κάποιο Υπουργείο;
4. Η κυβέρνηση με δελτίο αναγγέλλει ότι «με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2012-2013 η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου(ΑΕΕ) θα εφαρμοσθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιστημονική ομάδα έργου της ΑΕΕ και το υπουργείο σχεδιάζουν: επιμόρφωση όλων των επιλεγέντων σχολικών συμβούλων και όλων των διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων για την εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία»
5. Για να μη νομίσει κανείς ότι η αξιολόγηση σταματάει στην επιμόρφωση των αξιολογητών, η πρώην Υπουργός παιδείας κ. Διαμαντοπούλου με δηλώσεις της φροντίζει να υπενθυμίσει αυτό που ισχύει στο νέο μισθολόγιο: Φέτος θα εφαρμοσθεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δε συμμετέχουν, δε μπορεί να έχουν καμία εξέλιξη.
6. Άλλωστε με το νέο μισθολόγιο όλοι οι Δ.Υ θα αξιολογούνται –βαθμολογούνται και δε θα περνούν όλοι στον επόμενο βαθμό, ακόμη και αν είναι όλοι άριστοι. Η εξέλιξη προβλέπεται να γίνεται με ποσοστό. Η αξιολόγηση θα φιλτράρει τις προαγωγές και θα είναι το όργανο για την επιβολή της κυβερνητικής επιβολής μέσω της βαθμολόγησης που προωθεί το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του κλάδου.
7. Κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να αποδεχθεί την αξιολόγηση που ετοιμάζουν. Κανένας να μη συναινέσει να γίνει ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων. Όλοι με μια γροθιά θα ακυρώσουμε κάθε διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης. Καμία απόλυση συναδέλφου.
8. Ο νέος Υπουργός παιδείας κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζήτησε και έλαβε τετράμηνη παράταση, για να εκδοθεί νέο προεδρικό διάταγμα, επειδή «τα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα και δεν προσιδιάζουν σ
Keywords
Τυχαία Θέματα