Δολοφονικό χτύπημα - Σενάρια επί σεναρίων με τις έρευνες να παραμένουν στο σκοτάδι

Tweet

Εκδηλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα «εθνικής» και «πολιτικής» ενότητας

Με τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των δραστών της διπλής δολοφονίας στο Νέο Ηράκλειο Αττικής να παραμένουν και να πολλαπλασιάζονται, και αντί απαντήσεων, να διοχετεύονται στον Τύπο το ένα μετά το άλλο διάφορα σενάρια από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ήδη να καλλιεργήσουν κλίμα «εθνικής»

και «πολιτικής ενότητας». Σ' αυτή την κατεύθυνση, σε συνέντευξή του χτες στο «Μέγκα» ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είπε πως «πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ενότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους και των ξένων στην Ελλάδα». Ο ίδιος επιχείρησε να εμφανιστεί σαν θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και ανέφερε: «Δε θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία». Απαντώντας σε ερώτηση αν η χώρα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι «δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, είμαστε ενωμένοι οι Ελληνες κατά της βίας». Ο πρωθυπουργός, που όλο το προηγούμενο διάστημα συντηρούσε τη επικίνδυνη θεωρία των «δυο άκρων», υποστήριξε χτες ότι «κάποιοι αυτή τη στιγμή ρίχνουν σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη».

Κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα σταθερότητας με στόχο να εμφανιστεί η κυβέρνηση σαν απόλυτος πρεσβευτής της «νομιμότητας». Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, να «υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα» από τις έρευνες. Στις έρευνες θα συμμετέχουν και κλιμάκια της ΕΥΠ με επικεφαλής τον διοικητής της Θ. Δραβίλλα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά από συνάντηση με τις Ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων, δήλωσε ότι «η Αστυνομία έως τώρα, ιστορικά, μας έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Μιλάνε για «υπηρεσίες»

«Το εάν αυτή η ενέργεια λειτουργεί προβοκατόρικα ή όχι για το πολιτικό σκηνικό νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο. Δηλαδή, δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν από πολλές πλευρές ότι λειτουργεί πράγματι αποσταθεροποιητικά», δήλωσε ο Ν. Βούτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπλήρωσε όμως ότι «αν είναι σχεδιασμένο να γίνει κάτι τέτοιο από κάποιες υπηρεσίες, από κάποιους προβοκάτορες του ίδιου χώρου ή οτιδήποτε άλλο, το θεωρώ εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για να το υπαινίσσεται κάποιος, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται τίποτα».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η υπόθεση αυτή της τρομοκρατίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, θα προχωρήσει με πολιτικό αίμα. Και θα συνεχίσει» και συμπλήρωσε «το κρίσιμο είναι ποιοι τους έβαλαν να σκοτώσουν και γιατί (...) Η τρομοκρατία πλέον στην Ελλάδα έχει εμπλακεί σε ζητήματα κοινού ποινικού δικαίου και διαφόρων υπηρεσιών (...) Αλλά έρχεται η πράξη αυτή να διαταράξει την ομαλότητα που χρειάζεται η χώρα μέσα στην οικονομική κρίση (...) Το "προβοκάτσια" είναι συνωμοσιολογία (...) Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο, όπως ελληνικές ή ξένες μυστικές υπηρεσίες. Το έχουμε δει και άλλες φορές τα τελευταία δύο τρία χρόνια».

Σενάρια στις εφημερίδες

Από την πλευρά της η Αστυνομία ελπίζει να εντοπίσει ίχνη DNA στη μοτοσικλέτα που φέρεται να εγκατέλειψαν οι δράστες, ενώ εξετάζονται διάφορα βίντεο. Από ένα από αυτά προκύπτει ότι η φονική επίθεση διήρκεσε δέκα δευτερόλεπτα και η Αστυνομία εκτιμά ότι ο εκτελεστής είναι ηλικίας περίπου 30 χρόνων.

Αρκετές είναι οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, τρεις απ' αυτούς έχουν δει ολόκληρη τη σκηνή της δολοφονίας, ένας ήταν μαζί με τα θύματα έξω από τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής». Εξετάζεται, επίσης, μαρτυρία ατόμου το οποίο ανέφερε πως επιχείρησε να καταδιώξει τους δράστες, ωστόσο δέχθηκε πυροβολισμό και εγκατέλειψε την προσπάθειά του.

Στις εφημερίδες τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι αρχές διαπιστώνουν πως υπάρχουν κοινά στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι δράστες της διπλής δολοφονίας με πληρωμένους εκτελεστές συμβολαίων θανάτου του κοινού ποινικού δικαίου. Κι αυτό καθώς ο δολοφόνος τήρησε τις προδιαγραφές συμβολαίων θανάτου. Επίσης, οι διωκτικές αρχές συγκρίνουν τον τρόπο δράσης των δολοφόνων στο Ν. Ηράκλειο με τους δράστες του πενταπλού μακελειού στην Αγ. Νάπα της Κύπρου πέρσι το καλοκαίρι, όπου είχαν πιαστεί δύο Ελληνες, 29 και 41 χρόνων, οι οποίοι φέρονται να πραγματοποίησαν την πενταπλή δολοφονία έναντι συμβολαίου θανάτου.

Κατά το «Εθνος», υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας «φωτογράφισε» άτομο που έχει καταδικαστεί με βάση τον «τρομονόμο». Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι ο ίδιος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε και στη δολοφονία του αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, την ώρα που βρισκόταν σε υπηρεσία προστασίας μαρτύρων στα Πατήσια. Την ευθύνη είχε αναλάβει η «Σέχτα Επαναστατών», ενώ παρόμοιο ήταν και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια το 2010 - και πάλι από τη «Σέχτα». Κατά άλλο σενάριο, για την Αστυνομία δεν αποκλείεται η σύμπραξη ατόμων από διάφορες «οργανώσεις».

Οπως αναφέρει εξάλλου το «Βήμα της Κυριακής», οι αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο την ευθύνη να αναλάβει νέα ή παλαιότερη ομάδα μικρού βεληνεκούς, αλλά τα στελέχη της «αντιτρομοκρατικής» προβληματίζει ιδιαίτερα η χρήση «καθαρού» Zastava, που δεν έχει ταυτοποιηθεί σε προηγούμενο περιστατικό.

Πραγματοποιήθηκε χτες η κηδεία των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης. Η κηδεία του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη τελέσθηκε στο κοιμητήριο της Αρτέμιδας, ενώ το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ν. Ηράκλειο έγινε η κηδεία του 27χρονου Γιώργου Φουντούλη. Βελτιώνεται δε η κατάσταση της υγείας του 29χρονου Αλέξανδρου Γέροντα που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη δολοφονική επίθεση.

Ριζοσπάστης, 5/11/2013

Tags: δολοφονικό χτύπημα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα