Δηλώσεις Ε9: Στο στόχαστρο οι εκτός σχεδίου περιοχές

Tweet

Προετοιμάζουν τα χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης

Το λεγόμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή περιουσία προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από τις φετινές δηλώσεις ακίνητης περιουσίας (έντυπα Ε9) που υποβάλλονται στην Εφορία. Το νέο μέτρο όταν ισχύσει θα εφαρμοστεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων, γεωργικές εκτάσεις, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμής γης.

Ειδικά για φέτος, οι αγρότες και ιδιοκτήτες σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης καλούνται από την κυβέρνηση

να «ελέγξουν» τη δήλωση Ε9, που έχουν υποβάλει στο παρελθόν. Σύμφωνα με χτεσινές διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, οι «φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, μέχρι 15.9.2013, την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ("Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9"), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν». Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για την επέκταση του χαρατσιού στις εν λόγω εδαφικές εκτάσεις.

Πάντως, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν προτείνει την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2014, προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τα έντυπα Ε9 υποβάλλονται από όσους έχουν μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος (2012), επίσης από τους νέους που υποβάλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά. Ολες οι δηλώσεις ακίνητης περιουσίας υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet, με καταληκτική προθεσμία μέχρι 15 Σεπτέμβρη.

Ριζοσπάστης, 3/8/2013

Tags: Ε9 Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα