Διαμαρτυρία αποφοίτων για το 10%

Tweet

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 10%

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι της Πολιτείας, Καθηγητές, Γονείς και Απόφοιτοι,

Εφιστούμε την προσοχή σας σε μία αλλαγή που ψηφίστηκε στα πλαίσια του Νέου Λυκείου και δεν έχει γίνει αντιληπτή από το σύνολο των ενδιαφερόμενων, αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στο 10%.

Το 10% δίνει τη δυνατότητα σε απόφοιτους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις να κρατήσουν τα μόρια

που συγκέντρωσαν και χωρίς να δώσουν ξανά εξετάσεις να καταθέσουν μηχανογραφικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ολικούς εισακτέους σε ένα τμήμα το 10% αποτελούν υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας και έτσι δεν διεκδικούν τη θέση των μαθητών που μόλις έδωσαν Πανελλαδικές.

Το 2011 αποφασίστηκε η κατάργηση της κατηγορίας του 10% και ψηφίστηκε στο νόμο 3966/11, όμως αργότερα κατατέθηκε τροπολογία η οποία παρέτεινε τη δυνατότητα συμμετοχής στο 10% μέχρι και το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι και τους απόφοιτους του 2012 το σύστημα ισχύει κανονικά για δύο χρονιές.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν με το νόμο για το Νέο Λύκειο 4186/13 που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2013, στον οποίο ορίζεται (άρθρο 39, παρ 33) ότι οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό κρατώντας τα μόρια εισαγωγής που συγκέντρωσαν μόνο ένα χρόνο αφότου δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σκόπιμο κρίνεται να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις του 10% είναι αφενός απόφοιτοι που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα και αφετέρου - η πλειονότητα- φοιτητές που άλλαξαν γνώμη και επιθυμούν την εισαγωγή τους σε διαφορετικό τμήμα.

Η αλλαγή αυτή αδικεί τους αποφοίτους του 2012 καθώς διαγωνίστηκαν πέρυσι από κοινού με υποψηφίους του 2011 που είχαν το δικαίωμα για δύο χρονιές για τις θέσεις του 10%, ενώ οι υποψήφιοι του 2013 έχουν τη δυνατότητα από φέτος να καταθέτουν μηχανογραφικό και να διεκδικούν το σύνολο των θέσεων του 10%, χωρίς να διαγωνίζονται μαζί με υποψηφίους του προηγούμενου έτους.

Επίσης, η αλλαγή αυτή ψηφίστηκε 3 Οκτώβρη 2013 μετά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τον Ιούλη και μετά την αρχή της σχολικής χρονιάς (η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές αρχίζει από Αύγουστο) . Το γεγονός αυτό καταστρέφει τα σχέδια των φοιτητών που έχοντας υπόψη ότι το 10% ισχύει για δύο χρονιές δεν χρησιμοποίησαν το 10% τον Ιούλη του 2013 για να σιγουρευτούν ότι όντως επιθυμούν να αλλάξουν τμήμα και έχουν αφήσει πλέον τις σπουδές τους και αυτών που δεν ξεκίνησαν τη διαδικασία προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές. Παράλληλα δεν τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις με συνέπεια να χάνουν μία ολόκληρη χρονιά.

Ακόμα, υπό το πρίσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος που απαιτεί η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές πως είναι δυνατόν να στερείται το δικαίωμα – ένα δικαίωμα που ίσχυε για τόσα χρόνια- να διαγωνιστούν οι απόφοιτοι απλώς καταθέτοντας το μηχανογραφικό τους; Επιπλέον, το δικαίωμα αυτό στερεί από φοιτητές των οποίων η οικογενειακή οικονομική κατάσταση είναι πλέον δυσμενής μετά από τις νέες μεταρρυθμίσεις να εισαχθούν σε τμήμα που εδράζεται πιο κοντά στη μόνιμη κατοικία τους.

Τέλος, εφόσον σε δύο χρονιές το σύστημα των Πανελλαδικών θα σταματήσει με την έναρξη του Νέου Λυκείου για ποιο λόγο αποφασίστηκε η αλλαγή αυτή, η οποία προφανώς αδικεί τους υποψηφίους των τελευταίων χρόνων;

Θα θέλαμε, λοιπόν, ως ομάδα αποφοίτων του 2012 να διαμαρτυρηθούμε για την αλλαγή αυτή, αλλά κυρίως να δραστηριοποιηθούμε με σκοπό να τροποποιηθεί το νέο αυτό νομοσχέδιο. Καλούμε, λοιπόν, τους απόφοιτους του 2012 να δραστηριοποιηθούν, να ενημερώσουν και να διαμαρτυρηθούν. Επίσης, καλούμε την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) να κινητοποιηθούν απευθυνόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, καλούμε τους υπεύθυνους να προβούν στις ανάλογες ενέργειες για την επαναφορά της ισχύος του 10% για δύο χρονιές.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την υπομονή σας.

Tags: Διαμαρτυρία αποφοίτων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα