Δεύτερη ειδικότητα: Απογοητεύσεις και Προσδοκίες

Tweet

Δεύτερη ειδικότητα: Απογοητεύσεις και Προσδοκίες

Η 1η μέρα του Σεπτέμβρη που μόλις πέρασε, ήταν από τις πιο δύσκολες της ζωής μου! Ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στη δουλειά τους, εγώ ήμουν αναγκασμένη να μείνω στο σπίτι μου. Μια μεγάλη απογοήτευση με κατέλαβε και χθες που είδα να ανακοινώνει ο υπουργός προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αφού υπάρχουν κενά, δε θα έπρεπε να τοποθετεί σ’ αυτές τις θέσεις, κατά προτεραιότητα, εκπαιδευτικούς με δεύτερη ειδικότητα,

οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα;

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε πρόσφατα τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να μεταταχθούν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια. Το ίδιο ζητάω κι εγώ κύριε υπουργέ! Εμείς είμαστε τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Γιατί δεν μας δώσατε αυτή τη δυνατότητα ενώ το εξαγγείλατε στο nonpaper; Αλλά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κληθήκαμε να δηλώσουμε με υπεύθυνη δήλωση, αν έχουμε δεύτερη ειδικότητα, με αποτέλεσμα να ανανεωθούν οι προσδοκίες μας για μετάταξη.

Αλήθεια πώς μπορεί να κοιμάται ήσυχος ο υπουργός μας, γνωρίζοντας ότι έχει οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο τόσους εκπαιδευτικούς; Δεν αναλογίζεται ότι εμείς, τα θύματα στο βωμό της τρόικας, είμαστε άνθρωποι και έχουμε αισθήματα;

Αυτό το διάστημα τρέχει η προκήρυξη για την αναγνώριση της δεύτερης ειδικότητας. Να σας μεταφέρω την εμπειρία μου: αρκετά νωρίς αναγνώρισα τη δεύτερη ειδικότητά μου η οποία είναι κατοχυρωμένη στο survey (ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του εκπαιδευτικού και του μαθητικού δυναμικού των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Το Υπ. Παιδείας έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια, στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει στην αρμοδιότητά του. Αν κάποιος εκπαιδευτικός δε συμπλήρωνε το ωράριό του ή δεν είχε καθόλου ώρες στη βασική ειδικότητα με την οποία είχε διοριστεί, τότε για την τρέχουσα χρονιά απασχολούνταν, είτε αποκλειστικά, είτε συμπλήρωνε ώρες στη δεύτερη ειδικότητα. Θα ένιωθα εξίσου τυχερή, αν μου δινόταν η ευκαιρία να δουλέψω με τη δεύτερη ειδικότητά μου. Όταν άλλοι συνάδελφοί μου ανησυχούσαν για τη θέση τους, εγώ ένιωθα προστατευμένη. Στην πραγματικότητα με «έβαλαν στον ύπνο» και γι’ αυτό δεν έκανα αίτηση για μετάταξη. Όταν ήρθε η ώρα όμως, μας πέταξε έξω όλους, «εν μία νυκτί», χωρίς κανενός είδους αξιολόγηση! Η αναγνωρισμένη δεύτερη ειδικότητα,τελικά δε μας προστάτευσε. Και να σκεφτείτε ότι αρκετοί συνάδελφοί μου (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, φυσικοί), κατά τα τελευταία χρόνια, επειδή δε συμπλήρωναν ωράριο, δούλευαν με τη δεύτερη ειδικότητα. Για τις ανάγκες του το Υπουργείο, σ’ αυτή την περίπτωση, τους χρησιμοποίησε.

Όταν ανακοινώθηκε, ότι θα τεθούμε σε διαθεσιμότητα, στις 9 Ιουλίου, το πρώτο που ρώτησα, ήταν αν έχω δικαίωμα να κάνω αίτηση για μετάταξη. Για να έχω έγκυρη απάντηση, συμβουλεύτηκα κάποιον, από αυτούς που είναι στο συμβούλιο και διαχειρίζεται την τύχη των αιτήσεων. Μου απάντησε, ότι δεν μπορώ να καταθέσω αίτηση,χωρίς να υπάρχει εγκύκλιος, γιατί τέτοιου είδους αιτήσεις γίνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέσα σε δέκα μέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων). Είναι αυτονόητο, ότι όλοι όσοι βρίσκονται στη θέση μου, θέλουμε, να μας δοθεί η ευκαιρία, να δουλέψουμε στη δεύτερη ειδικότητα.

Την ύστατη στιγμή, ο κ. Αρβανιτόπουλος μπορεί να βρει τρόπο να μας κρατήσει στο υπουργείο Παιδείας. Τρόποι υπάρχουν, βούληση χρειάζεται. Όσον αφορά προτεινόμενες θέσεις στο υπουργείο, το μόνο που έχει δηλωθείείναι, ότι υπάρχει η προοπτική να απασχοληθούμε στα ΙΕΚ.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι είναι απόλυτη ανάγκη να προταθούν θέσεις για όλους. Το δίκαιο είναι, οι θέσεις αυτές να εκπληρώνουν τα όνειρά αυτών για τους οποίους προορίζονται. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την ανασφάλεια που βιώνουμε. Η εχθρική αντιμετώπιση δε μας ταιριάζει. Αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτή τη θέση, θα έπρεπε να αισθάνονται υπόλογοι απέναντί μας! Υπάρχει χρόνογια τη διόρθωση της αδικίας σε βάρος μας, όχι βέβαια απεριόριστος, αφού το οκτάμηνο κάποια στιγμή θα εκπνεύσει.

Μια εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα

Tags: διαθεσιμότητααπολύσεις εκπαιδευτικών Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα