Δ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής: Σχετικά με την αναφορά στην ΕΛΜΕ μας σε συνέντευξη του ΓΓ του ΚΚΕ

Δ΄ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

28/11/2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και στον δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα, που απομαγνητοφωνήθηκε

και δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη την Τρίτη 25/11/2014 και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

« Γιατί, κακά τα ψέματα, κ. Ταλαμάγκα, αυτές τις μέρες γίνεται πιο φανερό ότι όλες οι άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις και παρατάξεις - θα πω βαριά κουβέντα, αλλά όμως έτσι είναι - σαμποτάρουν την απεργία, σαμποτάρουν την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού. Ενώ πήραν αποφάσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να... Θέλουν το κίνημα παροπλισμένο

-- Εννοείτε και πολιτικά κόμματα; Ποια;

-- Εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα - είναι οπωσδήποτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους - αλλά είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση.

-- Πιστεύετε ότι σαμποτάρει την απεργία ο ΣΥΡΙΖΑ;

-- Ε, βέβαια. Μόλις προχτές ήρθε στα χέρια μου μια ανακοίνωση από μια ΕΛΜΕ εδώ, από καθηγητές του Βόρειου Τομέα της Αττικής, της περιοχής της Ν. Ιωνίας, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι έκαναν πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο, που έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που υποτίθεται ομνύουν υπέρ της αριστεράς και των ανατροπών και των αλλαγών, για να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, των καθηγητών και αρνήθηκαν με το σκεπτικό ότι μπορεί να κινητοποιήσει το ΠΑΜΕ τους εκπαιδευτικούς στη συνέλευση και να αλλάξουν το περιεχόμενο των αιτημάτων! Μα αν δεν καλέσεις σε Γενική Συνέλευση και για να ενημερώσεις και κρύβεσαι πίσω από την απόφαση της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας και δεν ενημερώνεις, δεν παίρνεις μέτρα, με επιτροπές στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, για να έχει επιτυχία η απεργία, να διαφωτίσεις τους εργαζόμενους του κλάδου σου... Και βεβαίως εκεί θα γίνει διαπάλη, θα γίνει συζήτηση κι αν αλλάξει και ένα αίτημα προς το καλύτερο και γίνει, π.χ., πιο ριζοσπαστικό, τι φοβούνται;»

Η ανακοίνωσή μας στόχο έχει να αποκαταστήσει την αλήθεια, γιατί και ο ΓΓ Γραμματέας του ΚΚΕ φαίνεται ότι παραπληροφορήθηκε και η ενότητα του κλάδου σε μια κρίσιμη περίοδο πλήττεται από τέτοιου είδους δηλώσεις και μάλιστα όταν προετοιμάζεται μια πανελλαδική γενική απεργία.

Αρχικά εξηγούμε γιατί υπήρξε παραπληροφόρηση και οι παραπάνω δηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα:

· Δεν ζητήθηκε Γενική Συνέλευση και από άλλους εργαζόμενους, όπως αναφέρεται, παρά μόνο από τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ

· Η πληροφόρηση του Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ προήλθε από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Βορείου Τομέα Αττικής

· Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΛΜΕ από κάποια παράταξη, καθώς οι επτά (7) έδρες διανέμονται τρεις (3) στη ΣΥΝΕΚ, δύο (2) στο ΠΑΜΕ, μία (1) στη ΔΑΚΕ και μία (1) στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Όσο αφορά στην ουσία του θέματος:

Α) Στο ΔΣ της Δ΄ ΕΛΜΕ Αν Αττικής, στις 11/11/2014, τα μέλη του ΠΑΜΕ πρότειναν να γίνει ΓΣ, με το σκεπτικό την καλύτερη στήριξη και οργάνωση της απεργίας της 27/11.

Ακολούθησε συζήτηση όπου εκφράστηκαν απόψεις και κυρίως ο προβληματισμός για τη συμμετοχή των συναδέλφων και φάνηκε καθαρά πως το ΔΣ δεν είναι αντίθετο με τις Γενικές Συνελεύσεις, αλλά απαιτείται προσπάθεια και αυτοπειθαρχία από όλους ώστε οι Γ.Σ. να εκφράζουν όσο τα το δυνατόν τη θέληση του κλάδου, ενισχύοντας παράλληλα το κύρος του συνδικαλισμού.

Δεν κρίθηκε αναγκαίο να συγκληθεί Γενική Συνέλευση, υπό τον κίνδυνο της μη μαζικότητας αλλά και ακολουθώντας την τακτική που ισχύει σε παρόμοιες περιπτώσεις απεργιών, ομόφωνα ψηφισμένων από ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΓΣΕΕ, και που τηρήθηκε και τώρα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ (ούτε μπαίνει βέβαια καν θέμα έγκρισής της στο ΔΣ).

Για την καλύτερη οργάνωσή της αποφασίστηκε να οριστεί απεργιακή επιτροπή από τη βάση του κλάδου και να επισκεφθούμε τα σχολεία ενωτικά ως ΔΣ. Παράλληλα προετοιμάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία, με στόχο και την ενημέρωση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση και τη δημιουργία απεργιακού κλίματος, αφού η απεργία αφορούσε όλους τους κλάδους των εργαζομένων:

· Συναντηθήκαμε λοιπόν με τις ενώσεις γονέων και άλλους φορείς των Δήμων Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης σε ανοιχτή εκδήλωση στο Νέο Ηράκλειο την Τετάρτη 20/11

· Προκαλέσαμε συζήτηση για την Παιδεία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών την Πέμπτη 21/11

· Συμμετείχαμε και με στάση εργασίας στην παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και μαθητών των σχολείων του Δήμου Αχαρνών στο ΥΠΑΙΘ, την Παρασκευή 22/11.

Β) Ως προς την υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ δυστυχώς το ΠΑΜΕ δεν παρουσιάστηκε καν στη συνάντηση της απεργιακής επιτροπής αλλά και δεν συμμετείχε σε κοινή εξόρμηση στα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε τουλάχιστον άστοχη τη στοχοποίηση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, για να βγαίνουν τα όποια πολιτικά συμπεράσματα. Είναι δυνατόν, από τη μη πραγματοποίηση μια Γενικής Συνέλευσης να συμπεραίνουμε ότι μόνο το ΠΑΜΕ θέλει την απεργία ενώ οι άλλες παρατάξεις όχι;

Ένα σωματείο, που με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει κατάφερε στα δύσκολα χρόνια που διάγουμε, μεταξύ άλλων:

· να οργανώσει πικετοφορίες συγκέντρωση και πορεία στη Νέα Ιωνία

· να ενημερώσει γονείς και φορείς σε ανοιχτές εκδηλώσεις

· να συμπαρασταθεί στον αγώνα εργαζομένων, και στους χώρους δουλειάς και οικονομικά (όπως ενδεικτικά Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα», Χαλυβουργοί κ.ά)

· να συμμετάσχει σε συντονιστικά όργανα αντιφασιστικών οργανώσεων της περιοχής.

Όπως επίσης θεωρούμε άδικο να εγκαλούμε μια ομοσπονδία εργαζομένων, που βρίσκεται παρατεταμένα στους δρόμους, με συμμετοχή σε πάνω από 40 γενικές απεργίες και 15 κλαδικές τον τελευταίο χρόνο, που αντιμετώπισε πολιτική επιστράτευση, με Πρόεδρο και μέλη σε διαθεσιμότητα.

Όσο για τους φόβους που μας καταλογίζει ο κος Κουτσούμπας στη συνέντευξή του, τον πληροφορούμε ότι το πρώτιστο μέλημα του συνδικαλιστικού κινήματος αυτήν την εποχή είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του κλάδου και η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που βάλλεται.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις παρά τις ιδεολογικές διαφορές, οφείλουν να καταγγέλλουν αυτά που ταλανίζουν τον εργαζόμενο και να αγωνίζονται ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της πολιτικής της φτωχοποίησή μας. Έχουμε μπροστά μας εφιάλτες (εθελοδουλεία, αξιολόγηση βάσει των μαθητικών αποτελεσμάτων, διαθεσιμότητες...) που πράγματι τρομάζουν τους συναδέλφους μας και καθιστούν τη συνεννόηση μονόδρομο.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, να αξιοποιήσουν τη δράση τους

· στην ανάπτυξη των αγώνων

· στην ενότητα του κλάδου

· στην κατεύθυνση της ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, που είναι και κεντρικό σύνθημα της ομοσπονδίας.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, κου Κουτσούμπα.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Ζαβιτσάνος

Ο Γ. Γραμματέας

Θανάσης Παλλαντζάς

Tags: Δ ΕΛΜΕ αν. ΑττικήςΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας
Keywords
Τυχαία Θέματα