Χονγκ Κονγκ: Λήγει το τελεσίγραφο και οι φοιτητές ετοιμάζονται για καταλήψεις κτιρίων

Tweet

Σήμερα λήγει η τελική διορία που έχουν δώσει οι διαδηλωτές προς τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ για να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ συγχρόνως η Κίνα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αναμειγνύονται στις «εσωτερικές υποθέσεις της».

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει ακλόνητα και ξεκάθαρα καταστήσει γνωστή

την θέση της: η υπόθεση του Χονγκ Κονγκ αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας» είχε δηλώσει ο Ουάνγκ Γι πριν από τη συνάντηση του με τον Κέρι.

Η σύγκρουση κλιμακώνεται με τους φοιτητές να διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Από την άλλη η κυβέρνηση του Πεκίνου διατηρεί σκληρή γραμμή ξεκαθαρίζοντας στην επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος ότι «είναι πολύ ικανοποιημένη» από τον κυβερνήτη Leung Chun-ying και έχει πλήρης εμπιστοσύνη στην ηγεσία του – ανατρέποντας τις προσδοκίες για πρόθεση του Πεκίνου να τον «θυσιάσει» για να αποκλιμακωθούν οι αντιδράσεις.

Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της υποστηρίζει τους χειρισμούς της αστυνομίας ενάντια στις «παράνομες δραστηριότητες», κάνοντας επίθεση στους διαδηλωτές για την διατάραξη της τάξης και του κράτους δικαίου.

Τις τελευταίες ώρες, οι φοιτητές και τα μέλη του κινήματος "Occypy Central" έχουν μπλοκάρει την είσοδο του γραφείου του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Λιουνγκ Τσουν-Γινγκ, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο μισητός άνθρωπος στην χώρα.

Απειλεί η αστυνομία σε περίπτωση καταλήψεων

Να τερματίσουν τον αποκλεισμό του κέντρου της πόλης άμεσα, κάλεσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ τους διαδηλωτές σήμερα, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους επηρεάζουν τη δημόσια τάξη και την παροχή των δημόσιων υπηρεσιών.

«Περίπου 3.000 κυβερνητικά αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν στην εργασία τους όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Για να διατηρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης πρέπει να λειτουργούν όπως συνήθως» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Καλούμε τους ηγέτες και οργανωτές του Occupy Central να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις άμεσα».

Σε ξεχωριστή ενημέρωση, ο ανώτατος επιθεωρητής της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να μην ποδίσουν ή να εφορμήσουν σε κυβερνητικά κτήρια, λέγοντας ότι η αστυνομία θα αναλάβει δράση όπως ορίζει ο νόμος.

Tags: Χονγκ- ΚονγκδιαδηλώσειςΚίναδιαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα