Χημικά και άγρια καταστολή σε φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Χιλή

Κοινωνία

Μεγάλη διαδήλωση που σύμφωνα με την Εθνική φοιτητική ένωση της Χιλής έφτασε τα 150.000 άτομα και σύμφωνα με τις αρχές τα 80.000 σε συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε χθες στο Santiago.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις διεκδικούν από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και είναι συνέχεια της πολύχρονης μάχης που δίνει το φοιτητικό κίνημα της Χιλής από το 2006 για μια ελεύθερη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Η

Χιλή θεωρείτε ότι έχει ένα από τα καλύτερα αλλά και ακριβότερα εκπαιδευτικά συστήματα της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα η συνεισφορά του κράτους στη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα εκπαίδευσης και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες οργανώνονται από την Συνομοσπονδία των φοιτητικών ομοσπονδιών της Χιλής, η οποία παρουσίασε την πρότασή της για μια «κοινωνική συμφωνία για την Εκπαίδευση της Χιλής» που προτείνει: Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια ώστε να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλους, την κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των πανεπιστημίων.

Tags: Χιλήκινητοποιήσειςφοιτητικές κινητοποιήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα