Αποκέντρωση φοιτητών στις φετινές πανελλήνιες

Λιγότεροι στα κεντρικά ιδρύματα, περισσότεροι στην επαρχία, λιγότεροι στις περιζήτητες σχολές, περισσότεροι στα τμήματα/ ιδρύματα χαμηλής ζήτησης. Με αυτά ως βασικά χαρακτηριστικά διαμορφώνεται ο φετινός αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ της χώρας, μικρότερος από πέρυσι, καθώς από 70.305 μειώθηκε στις 68.345. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ΑΕΙ, ενώ η αύξηση αφορά τα ΤΕΙ και ελάχιστα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Η ηγεσία

του υπουργείου τήρησε και με το παραπάνω την υπόσχεση κυρίως προς τα επιβαρημένα –μετά και τις μετεγγραφές- Πανεπιστήμια, που έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο ότι έχουν φθάσει στα όριά τους.

Στα όριά τους, όμως, θα φθάσουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα υποστούν τις παράπλευρες απώλειες αυτής της απόφασης, καθώς αναμένεται όξυνση ανταγωνισμού ανάμεσα στους υποψηφίους, που θα χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για να εισαχθούν στις σχολές, όχι μόνον των κεντρικών Ιδρυμάτων, αλλά και των μεγάλων περιφερειακών. Η επικείμενη, δε, δραστική μείωση στις μετεγγραφές αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τους όρους του ανταγωνισμού.

Ακρότητες

Ακόμα, όπως σημειώνει η Άννα Ανδριτσάκη στο άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, παρατηρούνται και ορισμένες ακραίες εφαρμογές της στρατηγικής του υπουργείου, όπως η... υπεραύξηση των θέσεων σε τμήματα ΤΕΙ όπου οι περσινοί εισακτέοι μετριούνται στα δάχτυλα. Χαρακτηριστική περίπτωση το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που πέρυσι δέχτηκε έναν εισακτέο, παρά τις 100 θέσεις που διέθετε και οι οποίες φέτος έγιναν 110!

Δείτε όλη την ανάλυση της Άννας Ανδριτσάκη από την Εφημερίδα των Συντακτών εδώ

Tags: πανελλήνιες 2015πανελλαδικές 2015πανελλήνιεςπανελλαδικέςΠανελλήνιες Εξετάσειςπανελλαδικές εξετάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα