Αποχαιρέτα τη, την εκπαίδευση που ήξερες!

Για μια ακόμα χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με μεγάλα προβλήματα. Η πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών, οι 954 μόνο αναπληρωτές γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων και τα χιλιάδες κενά, η χρόνια υποχρηματοδότηση και η ευθυγράμμιση των κυβερνήσεων με τις αντιλαϊκές ντιρεκτίβες Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ φέρνει την Δημόσια Εκπαίδευση σε πλήρες αδιέξοδο και καταρρίπτει την πλασματική εικόνα του Υπουργείου ότι όλα έγιναν στην ώρα τους, στη μνημονιακή «κανονικότητα».

Οι αναδιαρθρώσεις και οι θεσμικές μεταβολές που είναι απαραίτητες για να περάσουν οι περικοπές και η λιτότητα σε κάθε επίπεδο και εκπαιδευτική βαθμίδα έχει ως συνέπεια από την αύξηση ωραρίου, απολύσεις (που αναχαιτίστηκαν) , συρρίκνωση τομέων, ειδικοτήτων και μονάδων σχολείων, ΕΠΑΛ κ.ά., δηλαδή την βίαιη επέλαση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στο δημόσιο σχολείο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, που θα ενταθεί με το «Νέο Λύκειο».

Η ενίσχυση της ταξικής κατηγοριοποίησης από την Α΄ Λυκείου, η φροντιστηριοποίηση και η επιλογή με πολλαπλές εξετάσεις των μαθητών για ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο περιορισμός των γνωστικών αντικειμένων και της γενικής παιδείας που τα παιδιά παίρνουν από το σχολείο, η αμφισβήτηση του παιδαγωγικού ρόλου δασκάλου και σχολείου, οι νέες στρατιές υπεράριθμων και πλεοναζόντων συναδέλφων, η πλήρης ευελιξία και κινητικότητα, η κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, είναι μόνο μερικά από αυτά που συνεπάγονται οι διακηρύξεις του Υπουργείου. Αν προσθέσει κανείς τις αξιολογήσεις των μαθητών, των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών μέσα από «εθνικά αντικειμενικές διαδικασίες» (κατά ΟΟΣΑ), το αυτόνομο οικονομικά σχολείο(κατά ΣΕΒ), σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το Λύκειο που ξέραμε.

Αν και στο Υπουργείο δε βγήκε το πρόσφατο «χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς», που ήταν έτσι κι αλλιώς ανεφάρμοστο, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τις φαστράκ επιμορφώσεις για τις λεγόμενες δημιουργικές εργασίες, που προσομοιάζουν στο νέου τύπου φτηνό κι ευέλικτο σχολείο, με ιδεολογική χειραγώγηση και εργασιακή πειθαρχία και έρχονται σαν προπέτασμα καπνού σε όσα ακολουθήσουν.

Καταρχήν έχουμε το κούμπωμα των τμημάτων των πολύπαθων ΕΠΑΛ, μια και στις 11-9, κλείνει το σύστημα εγγραφών. Οι ηλεκτρονικές εγγραφές, ως συνέχεια της εγκυκλίου των «μη παρακολουθούντων», της συρρίκνωσης, συγχώνευσης, κατάργησης τμημάτων, τομέων, ειδικοτήτων και σχολικών μονάδων, έρχονται να σηματοδοτήσουν την μετάλλαξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε μαζική και φτηνή κατάρτιση, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για τους μαθητές, σε συνεργασία με τους ιδιώτες της «μαθητείας» και των ΙΕΚ. Σε όλα τα σχολεία και στα ΕΠΑΛ έχουμε λειτουργία του θεσμικού μνημονιακού μηχανισμού των περικοπών τμημάτων, μαθητικού δυναμικού και ωρών καθηγητών, από τον Ιούλη.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, προχωρώντας μάλιστα και σε ειδική διαφημιστική καμπάνια προσέλκυσης μαθητών, εφευρίσκουν συνέχεια τρόπους να περιορίσουν τον αριθμό των τμημάτων. Τελευταίο «επίτευγμα» ήταν η εγκύκλιος του κ. Μουστάκα από 4/9/17 που ορίζει ότι «Σε περίπτωση που μαθητές/τριες υποβάλλουν δήλωση προτίμησης σε τάξη, τομέα και ειδικότητα που υπερβαίνει τον ανώτατο αριθμό μαθητών, οι Διευθυντές θα προβούν σε κλήρωση, μετά τη δεύτερη κατανομή ,για το ποιοι μαθητές θα εγγραφούν στο σχολείο, παρουσία εκπρόσωπου της διοίκησης. Οι μαθητές οι όποιοι δεν θα ενταθούν σε τμήμα, απευθύνονται στην οικεία Δ.Δ.Ε....".

Επιμένουμε και διεκδικούμε τη λειτουργία όλων των τμημάτων -τομέων- ειδικοτήτων που επιλέγουν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ, μείωση του ανώτατου ορίου των μαθητών, έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

Να μην περικοπεί κανένα τμήμα γενικής ή ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια, να δημιουργούνται νέα τμήματα και να σπάνε τα πολυπληθή που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική μαθησιακή διαδικασία. 20 παιδιά στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.

Στα Γυμνάσια της χώρας να διδάσκονται τα παιδιά την α΄ και την β΄ ξένη γλώσσα που επιλέγουν, όχι σύμφωνα με ποια γλώσσα περισσεύει στην ΔΙΔΕ και χωρίς τον περιορισμό του αριθμού των τμημάτων γενικής παιδείας.

Να εφαρμόζεται η μείωση του αριθμού μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες.

Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο που να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών.

Αγωνιζόμαστε για σχολείο ολοκληρωμένης και καθολικής γνώσης για όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην ευέλικτη και ελαστική εργασία, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Απαιτούμε να δοθεί τώρα γενναία χρηματοδότηση των σχολείων και να εξοπλιστούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Να λειτουργήσει άμεσα και να επεκταθεί ο θεσμός των σχολικών βιβλιοθηκών.

Διεκδικούμε την ετήσια και περιοδική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.

Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ για να μην κλείσει κανένα ολιγομελές τμήμα ΕΠΑΛ και να μην χαθεί έστω και ένα τμήμα στα σχολεία:

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη, 13/9 στις 13:30 μμ, όπου πραγματοποιείται παράσταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, Τσόχα 15-17, την Πέμπτη, 14/9, στις 13:30μμ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, 11-9-2017

Αγωνιστική Παρέμβαση καθηγητών Περιστερίου
Keywords
Τυχαία Θέματα