Από το ΕΠΑΛ Αταλάντης ο πρώτος της σχολής Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ

Ο πρώτος στη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ Αθήνας είναι μαθητής του ΕΠΑΛ Αταλάντης

Το όνειρο του 18χρονου Νίκου, όπως και τόσων άλλων παιδιών που έδωσαν φέτος τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, έγινε πραγματικότητα. Ο Νίκος Κοτσαϊμάνης από την Τραγάνα όχι μόνο πέτυχε στο ΕΜΠ

της Αθήνας και στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αλλά με τα 19.019 μόρια που συγκέντρωσε κατέκτησε και την πρωτιά.

«Ένιωσα πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος γιατί οι κόποι μου ανταμείφθηκαν» ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου στο “ ilamia.gr “ ο οποίος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους γονείς του αλλά και τους καθηγητές του που τον στήριξαν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ερωτώμενος για την ευκαιρία που δίνεται πλέον στους μαθητές των ΕΠΑΛ να εισάγονται και στις πανεπιστημιακές σχολές ο Νίκος Κοτσαϊμάνης σημειώνει ότι «το ΕΠΑΛ είναι ένα παρεξηγημένο σχολείο και δίσταζα να πάω. Όταν το αποφάσισα, είδα ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά». Όσο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που θέλουν να πετύχουν σε κάποια σχολή η συμβουλή του Νίκου φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αξία: «Να έχουν συνέπεια στο διάβασμά τους»

Στα πλαίσια στήριξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές των ΕΠΑΛ από το 2017 εισάγονταν σε ποσοστό 1% στα ΑΕΙ ενώ τη φετινή χρονιά διευρύνθηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εισάγονται πλέον, εκτός από τα ΤΕΙ (στο 20% των θέσεων) και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 5% του αριθμού των εισακτέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου 2.000 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπήκαν σε Πανεπιστήμια, ενώ συνολικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπήκαν περισσότεροι από 6.500.

Με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2018 υπάρχουν 1887 επιτυχόντες (278 το 2017) από τα ημερήσια και 121 (16 το 2017) από τα εσπερινά ΕΠΑΛ σε πανεπιστημιακές σχολές ανάμεσα σε αυτές ιατρικές, πολυτεχνικές, οικονομικές – πληροφορικής κ.λπ.Συνολικά το 2018 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 6.982 απόφοιτοι ΕΠΑΛ, από 6801 το 2017.

Πηγή: ilamia

ΕΠΑΛ Αταλάντης
Keywords
Τυχαία Θέματα