Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας - Παρουσίαση πρακτικών συνεδρίου

Το 1944 είναι μια καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και, πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις και καθόρισε τον τύπο, τη μορφή, τις διαδικασίες και τα δημοκρατικά όρια της μεταπολεμικής κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας.

Στα πλαίσια της έρευνας για την περίοδο αυτή, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος

Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (στην κατεύθυνση της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας) διοργάνωσε τον Νοέμβριο 2014 Συνέδριο με τίτλο:

Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά:

μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που, 70 χρόνια μετά τα γεγονότα, παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχή ιστορική προσέγγιση. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο το 1944.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 στις 7μμ, στο Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, είσοδος από την οδό Σόλωνος) παρουσιάζουμε την β' έκδοση των Πρακτικών του συνεδρίου αυτού.

Η έκδοση περιλαμβάνει 60 κείμενα εισηγητών που αναπτύσσονται στους άξονες α) Απελευθέρωση και β) Δεκεμβριανά, ενταγμένα στις θεματικές συνεδρίες όπως εξελίχτηκαν στις πέντε μέρες του Συνεδρίου. Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφικό υλικό, ενδεικτικό της εποχής που εξετάζεται στον τόμο.

ιστορίαπρακτικά συνεδρίουΠροκόπης ΠαπαστράτηςΛη Σαράφη
Keywords
Τυχαία Θέματα