Από κόσκινο οι αιτήσεις αλλοδαπών για απόκτηση ΑΦΜ

Εντολή στις εφορίες να ελέγχουν εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων αλλοδαπών (υπηκόων τρίτης χώρας) καταθέτουν σε αυτές αιτήσεις ή δηλώσεις για έναρξη επιχείρησης και εγγραφή ή μεταβολή στο Μητρώο ΑΦΜ, έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ΑΑΔΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή μετά από τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν με την προσκόμιση πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων που αφορούν τη νόμιμη παραμονή στη χώρα αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών. Με τα ενδεχόμενα της σκοπιμότητας

να καλύπτουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις απάτης. Έτσι, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οι εξής εντολές:

* Κάθε συναλλαγή αλλοδαπού υπηκόου τρίτης χώρας με το τμήμα ή γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ θα ολοκληρώνεται μόνο κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητας των προσκομιζόμενων στοιχείων, που αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

* Για τον σκοπό αυτό, ο αρμόδιος υπάλληλος της εφορίας θα αποστέλει σχετικό έγγραφο στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στο fax της αρμόδιας εκδούσας αρχής που αναφέρεται στο υποβαλλόμενο δικαιολογητικό, προκειμένου αυτή να αποφανθεί και να απαντήσει για την εγκυρότητά του.

* Μόνο μετά την επιβεβαίωση αυτή θα ολοκληρώνεται η συναλλαγή στη ΔΟΥ.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει χορηγηθεί ΑΦΜ από τις φορολογικές αρχές στα πρόσωπα αυτά με την προσκόμιση πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων που αφορούν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, ο αρμόδιος υπάλληλος της εφορίας θα προβαίνει στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ, για την απόκτηση του οποίου δηλώθηκαν ψευδή ή αναληθή στοιχεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στις παραπάνω περιπτώσεις και σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται από τον φορολογικό μηχανισμό ή άλλες υπηρεσίες ότι προσκομίστηκαν στην εφορία πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά από αλλοδαπό υπήκοο τρίτης χώρας, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να αποστέλλει άμεσα αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα, επισυνάπτοντας αντίγραφο του πλαστού ή παραποιημένου δικαιολογητικού, καθώς και του εγγράφου της φερόμενης ως εκδούσας αρχής, από το οποίο προκύπτει η πλαστότητά του ή παραποίησή του.

ΑΦΜ
Keywords
Τυχαία Θέματα