Απάντηση ειλικρίνειας και φιλαλήθειας σε επαίσχυντη καταγγελία, της Βασιλικής Προγούλη

Υπ΄όψιν

Περιφερειακού Δ/ντή, κ.Απ, Κλινάκη

Προϊσταμένου καθοδήγησης

Δ/θμιας Εκπ/σης, κ.Κριτσωτάκη

Προϊσταμένου καθοδήγησης

Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης,κ. Περικλειδάκη

ΘΕΜΑ: Απάντηση ειλικρίνειας και φιλαλήθειας στην επαίσχυντη καταγγελία δικού

μας Ανθρώπου, της Σχολικής Συμβούλου κας. Ραμουτσάκη Ι.

Ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάζομαι να σας περιγράψω καταστάσεις, που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Βουκολιών.

Πρόκειται για ποικίλα περιστατικά, που

αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή καθώς και στη χωροταξική οργάνωση των δύο σχολείων.

Συγκεκριμένα αναφέρομαι:

1) στην έλλειψη φωτοτυπικού μηχανήματος ικανού ν΄ανταποκριθεί στις ανάγκες του Γυμνασίου ήδη από τον περασμένο Μάιο (πριν τις εξετάσεις)

2) στην αδυναμία επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος ενός τμήματος του Γυμνασίου (το τμήμα αυτό φιλοξενείται σ΄ένα κοντέινερ αποπνικτικό για 15-17 μαθητές).

Προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα αυτά πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των δύο συλλόγων την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου. Κατά τη συζήτηση προτάθηκε ως λύση για το δεύτερο ζήτημα ο χωρισμός της μεγαλύτερης αίθουσας του συγκροτήματος σε δύο άλλες, ώστε στη δεύτερη απ΄αυτές να χωρέσει το τμήμα του κοντέινερ. Όταν μια καθηγήτρια προβληματίστηκε για το ποια είναι η μεγαλύτερη, ο σύλλογος του Λυκείου ισχυρίστηκε ότι είναι αυτή του Γυμνασίου... επειδή συνάδελφοι του Γυμνασίου αμφιβάλλουν γι΄αυτό εγώ (η Προγούλη Βασιλική) ως αναπληρ. δ/ντρια του Γυμνασίου και ο Γαλανάκης Πέτρος (που συμπτωματικά διέθετε κορδέλα για

μέτρηση) πήγαμε να μετρήσουμε και τις δύο αίθουσες φέρνοντας πίσω γραπτές τις διαστάσεις και το εμβαδόν των αιθουσών σε ερωτήσεις απορίας συναδέλφων εγώ απαντώ: Ορίστε τα στοιχεία! Λένε ψέμματα.

Τότε ο δ/ντής του Λυκείου, κ. Κουτουλάκης Ζαχαρίας, με ύφος επίκρισης λέει ότι δεν έπρεπε να μετρήσουμε, ότι πρέπει να μπω στη θέση μου, με αποκάλεσε "ρουφιάνα" κι έκανε στο ίδιο ύφος παρατήρηση στη δ/ντρια του Γυμνασίου, κα. Δασκαλάκη Σοφία, για το πώς επιτρέπει κάτι τέτοιο χαρακτηρίζοντας την κίνηση πράξη υπέρβασης της προϊσταμένης μου. Ο λόγος του ήταν προσωπικά εναντίον μου, ενώ - επαναλαμβάνω - ήμασταν δύο συνάδελφοι.

Αμέσως μετά ο συνάδελφος κ.Λεβεντάκης Εμμ. επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο δ/ντης, που αποτελεί θεσμό, να φέρεται έτσι σε συνάδελφο. Εγώ πρόσθεσα ότι και στη δ/ντρια μιλά με ανάλογο ύφος. Να σημειωθεί ότι προηγουμένως (κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης) ο κ. Κουτουλάκης είχε μιλήσει με περιφρονητικά λόγια για το Γυμνάσιο, που δεν είναι σπουδαίο σχολείο και δεν χρειάζεται πολλή τεχνική υποστήριξη.

Γενικά, στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων επικρατούν πνεύμα προκατάληψης και εγωισμού.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε πρόταση πέφτει στο κενό, διότι δήθεν δεν ικανοποιεί.

Τέλος νιώθω την ανάγκη να διευκρινίσω για πολλοστή φορά ότι λέω ή κάνω οτιδήποτε μονάχα για το σχολείο, επειδή το ίδιο δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του κι εμείς είμαστε οι δικοί του άνθρωποι.

Επιπλέον, η προαναφερθείσα λεκτική σύγκρουση εσφαλμένα τοποθετείται σε προσωπική βάση είναι εξολοκλήρου αντιπαράθεση σχολικών μονάδων, που σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται. Προσβάλλει εξίσου όλα τα μέρη και δεν ωφελεί καθόλου τα σχολεία και τους μαθητές μας!

Γι΄αυτό εξάλλου, δεν επιθυμώ παρά μόνο τη βελτίωση των σχέσεων όλων μας, που λειτουργεί παιδαγωγικά! Χρειαζόμαστε ομοψυχία!!

Βέβαια, χρειάζεται να προσθέσω ότι νιώθοντας την ανάγκη βοήθειας(παιδαγωγικής και ανθρώπινης) απευθύνθηκα στη Σχολική μας Σύμβουλο, κα.Ραμουτσάκη Ιωάννα, με την οποία μοιράστηκα τα γεγονότα και τα βιώματα των ημερών εκείνων. Η Σύμβουλος θεώρησε χρήσιμη τη συζήτηση με όλους, Διευθυντές και Καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου, οπότε και έγινε η συνάντηση αυτή της Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014. Η κα.

Ραμουτσάκη εξήγησε ότι χρειάζεται να προσέχουμε τα λόγια, να σεβόμαστε όλοι όλους (μάλιστα στη συνάντηση ζήτησε να είναι παρόντες και η καθαρίστρια και ο επιστάτης του σχολείου), να συνεργαζόμαστε και να έχουμε πνεύμα ομόνοιας σε καλό σχολικό κλίμα.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι συνάδελφοι ήταν εξαιρετικά επιθετικοί προς τη Σύμβουλο και δημιούργησαν ατμόσφαιρα έντασης. Στο τέλος η κα.

Ραμουτσάκη δήλωσε ότι συγχωρεί όλους για όσα έγιναν και ότι παραχωρεί όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να έχουμε στο εξής καλύτερη πορεία.

Κι ενώ όλοι φαίνεται να συναινούν μ΄αυτό, το Λύκειο καλεί την Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων και επιμένει να καταγγείλει τη Σύμβουλο. Η αιτιολογία της καταγγελίας είναι ότι δεν έχει το δικαίωμα ν΄ανακατεύεται στα ζητήματα των σχολείων παιδαγωγικής αρμοδιότητάς της!! Μα αν ο θεσμικός της ρόλος δεν περιέχει και αυτήν την αρμοδιότητα, τότε ποιες είναι οι ευθύνες της; Μήπως να βρίσκεται τυπικά σ΄ένα γραφείο, να παραλαμβάνει χαρτιά και να υπογράφει χωρίς κριτική οτιδήποτε;

Δυστυχώς, υποχρεώνομαι να καταθέσω τα σπάνια επαγγελματικά - μορφωτικά, αλλά κυρίως ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ προσόντα της χωρίς καμμιά διάθεση προσωποληψίας, που η συγκεκριμένη Σύμβουλος δε χρειάζεται καθόλου.

Η αξία και η ωφέλειά της για όλο το περιβάλλον των σχολείων καθοδήγησης της είναι πασιφανής και πανθομολογούμενη!!! Τόσες δραστηριότητες, τόσες επιμορφωτικές συναντήσεις, τόση συμπαράσταση σε όποιον χρειάζεται οτιδήποτε, τόση αγάπη, τέτοιο ήθος και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ πραγματικά δε βρίσκει κανείς εύκολα στην πατρίδα μας.

Αυτά μπορούν άνετα να επιβεβαιωθούν απ΄όλους εμάς, που τη ζούμε. που δεχόμαστε απλόχερα κάθε μορφή βοήθειάς της. Δεν έχουμε παρά μόνο πολλή, πάρα πολλή ευγνωμοσύνη για όσα μας προσφέρει με την ψυχή της, που δύσκολα ανταποδίδονται.

Η ευγένεια στη μορφή της μονάχα ανθρωποποιητικά μπορεί να μας επηρεάσει και θα ΄ταν υπέρτατη αχαριστία να μην την αναγνωρίσουμε στη συμπεριφορά και στη συνολική παρουσία της.

Λυπάμαι για την αντίθετη στάση ορισμένων συναδέλφων... Προσβάλλει τους ίδιους κι όχι τη Σύμβουλό μας, που αληθινά αποτελεί τον Άνθρωπό μας!!

Άλλωστε, κάθε άνθρωπος "μιλά" με τον τρόπο του και στέλνει στον κόσμο το δικό του μήνυμα ζωής.

Με εκτίμηση

Προγούλη Βασιλική

φιλόλογος

Tags: ΕΛΜΕ ΧανίωνΒασιλική Προγούλη
Keywords
Τυχαία Θέματα