Απαλλαγή των μαθητών του Ρεθύμνου από κάθε κατηγορία

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα στην Παιδεία. Οι μαθητές διεκδίκησαν και πάλεψαν, όπως όλοι οι συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια.

Την επόμενη μέρα και ενώ η κατάληψη συνεχιζόταν, ο διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να απευθυνθεί στις

αρμόδιες αρχές και να καταγγείλει τρεις από τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή της κατάληψης. Το αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές να παραπεμφθούν σε δίκη. Η δίκη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και το αποτέλεσμα ήταν να τους επιβληθεί ποινή της κοινωνικής εργασίας 80 ωρών ως αναμορφωτικό μέτρο.

Θεωρούμε απαράδεκτη την ποινή που επιβλήθηκε στους μαθητές, όπως και τη στάση του Διευθυντή του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση δίπλα στους μαθητές που υπερασπίζονται αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως οι μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, η χρηματοδότηση των σχολείων, κ.ά.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, ανοίγει τον δρόμο για να καταστέλλεται οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί τους μονόδρομους, των μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου απέναντι σε οποιονδήποτε σηκώνει κεφάλι είναι ο κοινός οργανωμένος αγώνας εκπαιδευτικών γονιών και μαθητών για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την προώθηση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του κινήματος.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που καταδικάστηκαν.

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι!

Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκηςκατάληψηκατάληψη μαθητών Ρεθύμνου
Keywords
Τυχαία Θέματα