Ανοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}


Σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους απευθύνονταν τα χθεσινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Του Αποστολου Λακασα

Εύκολο το θέμα της Εκθεσης, δύσκολα τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η αυλαία των πανελλαδικών

εξετάσεων άνοιξε χθες με τους περίπου 87.500 υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β) να ερωτώνται για «την προσφορά της τέχνης στους νέους σήμερα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το σχολείο να συμβάλει στην ουσιαστική επαφή τους με αυτήν», έχοντας ως βάση αναφοράς απόσπασμα (σε διασκευή) από το βιβλίο της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη–Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός. Προσεγγίσεις».

Μαθητές και καθηγητές θεώρησαν ότι τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, με τις περισσότερες δυσκολίες να υπάρχουν στις γραμματολογικές και συντακτικές παρατηρήσεις και όχι στο θέμα της Εκθεσης.

«Ο λόγος του κειμένου είναι σύνθετος, αλλά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μαθήματος», ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ). «Επειδή πρόκειται για στοχαστικό δοκίμιο, η συμπύκνωσή του στην περίληψη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές», συνεχίζει η ΠΕΦ, ενώ για το θέμα της Εκθεσης αναφέρει: «Εχει δύο ζητούμενα διατυπωμένα με σαφήνεια: το πρώτο αναφέρεται στην προσφορά της τέχνης στους σημερινούς νέους και το δεύτερο ζητεί τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο συμβάλλει στην επαφή τους με αυτήν. Επισημαίνεται ότι η τέχνη είναι θέμα που διδάσκεται ήδη από το γυμνάσιο».

«Το κείμενο της ακαδημαϊκού χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο δοκιμιακού λόγου και πλούτο πνευματικών αναφορών ώστε μόνο μαθητές με γλωσσική επάρκεια, εξοικείωση στην αποκωδικοποίηση σύνθετων μηνυμάτων κειμένου και ενημέρωση σε θέματα τέχνης θα αποδώσουν εύστοχα το περιεχόμενό του», σχολίασε στην «Κ» η καθηγήτρια του φροντιστηρίου IdEF κ. Φ. Σταθοπούλου.

«Το θέμα της Εκθεσης ήταν αποκομμένο από το κείμενο, το οποίο ήταν υπερβολικά δύσκολο, ασύμβατο με τις ικανότητες της ηλικίας των υποψηφίων», παρατήρησε στην «Κ» ο κ. Κ. Αγγελάκος, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, αναμένεται μικρή πτώση των βαθμολογιών σε σχέση με πέρυσι. Ο πρόεδρος του IdEF κ. Μ. Αμαργιανάκης εκτίμησε στην «Κ» ότι κάτω από τη βάση θα βαθμολογηθεί το 23% των υποψηφίων (20,44% πέρυσι), το 56% από 10 έως 14,9 (57,4%) και το 21% από 15 έως 20 (22,12%).

Σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα (κυρίως αστικών κέντρων όπως στην Γκράβα) η έναρξη της εξέτασης καθυστέρησε κατά ένα μισάωρο λόγω της καθυστέρησης στη φωτοτύπηση των θεμάτων. Επίσης, σε εξεταστικό της Κορίνθου υπήρξε καταγγελία για υποκλοπή των απαντήσεων από υποψήφιο με τη χρήση ακουστικού (ψείρα).

Τέλος, αύριο θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα των εξετάσεων λόγω της διενέργειας των εθνικών εκλογών στις 17 Ιου

Keywords
Τυχαία Θέματα