Ανοίγει αυλαία το 68ο Φεστιβάλ Καννών

Το 68ο Φεστιβάλ Καννών ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 13 Μαΐου, και αναμένεται να μονοπωλήσει το κινηματογραφικό ενδιαφέρον του πλανήτη για τις επόμενες 10 ημέρες, έως τις 24 Μαΐου.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» συγκαταλέγεται - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών – στους διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική συμμετοχή,

δεκαεπτά χρόνια μετά το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου που έφυγε, τελικά, και με το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

«The Lobster».

Έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο στη φετινή διοργάνωση, αφού ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας, που πέρυσι έκανε πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ με την ταινία του «Xenia», φέτος είναι ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του ίδιου τμήματος που θα συνοδεύσουν την πρόεδρο, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ενώ, στο πλαίσιο του «Cannes Classics» θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς.

Κώστας Γαβράς.

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός θα παραστεί στην προβολή του αποκατεστημένου «Z», 36 χρόνια μετά την πρεμιέρα του στις Κάννες, όταν απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ. Ο Γαβράς θα παρευρεθεί τόσο με την ιδιότητα του προέδρου της Γαλλικής Ταινιοθήκης, αλλά και ως εξέχων μέλος της ιστορίας των Καννών, έχοντας κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα το 1982 με τον «Αγνοούμενο», βραβείο Σκηνοθεσίας με το «Section Spéciale» του 1975, ενώ υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής το 1976, τη χρονιά που τον Χρυσό Φοίνικα απέσπασε η θρυλική ταινία «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Η Κέιτ Μπλάνσετ πρωταγωνιστεί στην ταινία «Κάρολ» του Τοντ Χέινς .

Έναρξη

Η ταινία «La Tête Ηaute», της Εμανουέλ Μπερκό, θα ανοίξει το 68ο Φεστιβάλ Καννών, κάνοντας την 48χρονη Γαλλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη τη δεύτερη γυναίκα που απολαμβάνει τη συγκεκριμένη τιμή.

«Πρόκειται για μια καθαρή αντανάκλαση της επιθυμίας μας να δούμε το Φεστιβάλ να ξεκινάει με ένα διαφορετικό έργο, ταυτόχρονα θαρραλέο και συγκινητικό. Η δημιουργία της Εμανουέλ Μπερκό κάνει σημαντικές δηλώσεις για τη σύγχρονη κοινωνία, πατώντας πάνω στα βήματα του μοντέρνου σινεμά. Επικεντρώνεται σε παγκόσμια κοινωνικά θέματα, κάνοντάς το τέλεια επιλογή για το παγκόσμιο κοινό των Καννών», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.

«Δεν υπάρχουν πλέον σταρ στη Γαλλία. Σταρ είναι κάποιος τον οποίο βλέπουμε λίγο, ακτινοβολεί, και μετά ξαναχάνεται. Είναι ακριβοθώρητος και απροσπέλαστος. Με το πέρασμά μας όμως στην εποχή της τεχνολογίας όλα αυτά έχουν αλλάξει. Σήμερα έχουμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που είναι διάσημοι, έχουν εκατομμύρια followers ενώ δεν έχουν καταφέρει ή προσφέρει απολύτως τίποτα!», δήλωσε η 71χρονη Κατρίν Ντενέβ, η οποία πρωταγωνιστεί στην ταινία της Μπερκό.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα κοντραριστούν για το μεγάλο βραβείο είναι το «Sea of trees» με τους Μάθιου Μακ Κόναχι και Ναόμι Γουότς.

Τα φαβορί

Ανάμεσα στις ταινίες που θα κοντραριστούν με την ταινία του Λάνθιμου για το μεγάλο βραβείο είναι το «Sea of trees» του Γκας Βαν Σαντ με τους Μάθιου Μακ Κόναχι και Ναόμι Γουότς, η «Κάρολ» του Τοντ Χέινς με την Κέιτ Μπλάνσετ και τη Ρούνεϊ Μάρα (από το μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ), το «Mia Madre» του Νάνι Μορέτι, το «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ, η «Νεότητα» του Πάολο Σορεντίνο, το «Il racconto dei racconti» του Ιταλού Ματέο Γκαρόνε με τους Σάλμα Χάγεκ και Βενσάν Κασέλ και το «Louder Than Bombs» του Νορβηγού Γιοακίν Τρίερ με ένα διεθνές καστ που συμπεριλαμβάνει τους Τζέσι Άιζενμπεργκ, Γκάμπριελ Μπερν, Ιζαμπέλ Ιπέρ και Έιμι Ράιαν.

Γούντι Άλεν - Τζορτζ Μίλερ

Εκτός συναγωνισμού (δεδομένου του ότι ποτέ δεν έχει διαγωνιστεί στις Κάννες) θα προβληθεί η ταινία «Irrational Man» του Γούντι Άλεν, ενώ ο κινηματογραφικός θρύλος Mad Max, κυριαρχεί στις μεταμεσονύχτιες προβολές. Το «Mad Max: Ο δρόμος της οργής», τέταρτη ταινία της κινηματογραφικής «σειράς», σκηνοθετήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Αυστραλό Τζορτζ Μίλερ που γύρισε και τις προηγούμενες τρεις.

Γούντι Άλεν.

Τέλος στις selfie φωτογραφίες

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερό Φρεμό, βάζει τέλος στις selfie φωτογραφίες στο κόκκινο χαλί των Καννών, χαρακτηρίζοντας τη συνήθεια «γκροτέσκ και γελοία». Το φετινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ, μάλλον δεν θα έχει αυτοφωτογραφήσεις, καθώς όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές υποβαθμίζει την όλη αίγλη. Λέγοντας ότι «οι άνθρωποι ποτέ δεν μοιάζουν ασχημότεροι όσο σε μία selfie», ο Φερμό δήλωσε ότι ελπίζει να βάλει τέλος σε αυτή τη μόδα που έχουν όλοι «να φωτογραφίζουν τους εαυτούς τους με τους εαυτούς τους». Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πιέρ Λεσκούρ πρόσθεσε: «το κόκκινο χαλί “ταξιδεύει” σε όλον τον κόσμο και βλέπουμε ανθρώπους να φαίνονται όμορφοι. Ειλικρινά ποτέ κανείς δεν μοιάζει πιο άσχημος από όσο σε μία selfie».

naftemporiki.gr

Tags: φεστιβάλ Καννώνσινεμά
Keywords
Τυχαία Θέματα