Ανοιχτή επιστολή διοικητικών υπαλλήλων - Προσωπικού Η/Υ (Παν. Πατρών)

Tweet

Είμαστε μια ομάδα διοικητικών υπαλλήλων, μονίμων και Αορίστου Χρόνου, Κατηγορίας ΔΕ, Κλάδου Προσωπικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών, που τεθήκαμε σε διαθεσιμότητα από τις 15/10/2013,. Στις 15/6/2014 λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και όλα δείχνουν ότι θα πάρουμε το δρόμο της απόλυσης.

Από την ονομασία του κλάδου μας φαίνεται ότι είμαστε εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όλοι μας στελεχώναμε και υποστηρίζαμε, μέχρι σήμερα, τη μηχανοργάνωση όλων των Γραμματειών των Τμημάτων

και των Σχολών, καθώς και των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο, εδώ και 1 ½ χρόνο μας εκπαιδεύει στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Το Ψηφιακό Άλμα του Πανεπιστημίου Πατρών: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίας μίας Στάσης», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης και στόχος του είναι να ενώσει ψηφιακά όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες του Πανεπιστημίου, ενσωματώνοντας ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως λογισμικά για την οργάνωση των διαδικασιών (Sap) του Ιδρύματός μας. Στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει επενδύσει χρήματα που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ εκπαιδεύοντάς μας, προκειμένου να βοηθήσουμε ο καθένας από τη μεριά του και από τη θέση εργασίας του στην υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και αναγκαίου ταυτόχρονα εγχειρήματος.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε όλες τις θέσεις του κλάδου μας, θεωρώντας ότι πλεονάζουμε, χωρίς να λάβει υπόψη του τίποτα από τα παραπάνω.

Να τονίσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι σύμφωνα με την έκθεση αιτιολόγησης που κατατέθηκε στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2013, το ΥΠΑΙΘ έκρινε πως οι τελικές απαιτήσεις σε διοικητικό προσωπικό ανέρχονται σε 404 υπαλλήλους, ενώ οι υφιστάμενοι διοικητικοί ήταν 469, άρα το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό για το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν 65 άτομα. Παρόλα αυτά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 118 διοικητικοί υπάλληλοι, που κατ’ εξαίρεση για το Πανεπιστήμιο Πατρών επλήγησαν μόνο οι κατηγορίες των ΔΕ (Προσωπικό Η/Υ, Διοικητικού Λογιστικού, Τεχνικοί, Βιβλιοθηκονόμοι) και ΥΕ (Επιμελητές-Φύλακες). Σήμερα, μετά από μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ένταξης διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις ΕΔΙΠ, το προσωπικό του Ιδρύματος μειώνεται σε 310 υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν 744 μέλη ΔΕΠ και 25.000 φοιτητές. Να σημειωθεί ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών αυξήθηκε κατά 75%.

Η διαθεσιμότητά μας οδήγησε σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας όλες τις Γραμματείες και Υπηρεσίες του Ιδρύματος. Μετά από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με το ΥΠΑΙΘ και τις υποσχέσεις του Υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου ότι κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν θα απολυθεί και με τη διαβεβαίωση ότι θα επανατοποθετηθεί στο Ίδρυμα προέλευσής του και ύστερα από θερμή παράκληση του Πρύτανη, αποφασίσαμε οι διαθέσιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιό μας «ζωντανό».

Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν πλεονάζουμε, αλλά είμαστε απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Αν εμείς απολυθούμε, το Πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανάγκες του σε προσωπικό από εταιρείες που προσπαθούν να εισχωρήσουν εδώ και χρόνια στους κόλπους του Πανεπιστημίου. Μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας (σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 25 χρόνια) μας «πετάνε στον Καιάδα». Στο Πανεπιστήμιο έχουμε ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μας, το πονάμε, το αγαπάμε… Έχουμε προσφέρει τόσα χρόνια και θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα στην εργασία μας... Έχουμε οικογένειες και υποχρεώσεις... Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε….

Είμαστε μία εβδομάδα πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και δεν έχουμε καμία ένδειξη που να μας πείθει ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που λάβαμε. Αντιθέτως, όλα τα τελευταία δημοσιεύματα δείχνουν ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΥΔΜΗΔ, ώστε να προκηρύξουν την ενδο-ιδρυματική κινητικότητα και να επιστρέψουμε όλοι στις θέσεις μας.

Δε θα είμαστε μόνο μείον 99 υπάλληλοι. Η επικείμενη απόλυσή μας θα είναι το ξεκίνημα για την ολίσθηση και την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια με άμεσο σκοπό τη δημιουργία ιδιωτικών, δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από την ευρύτερη κοινωνία… Το δικαίωμα στη μόρφωση μαζί με το δικαίωμα στην υγεία και την πρόνοια, είναι κατά τη γνώμη μας, αδιαπραγμάτευτο. Δεν είναι εμπορεύματα για να τα παραχωρήσουμε σε εργολάβους-ιδιώτες. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα τους.

Αυτό που ζητάμε από το ΥΠΑΙΘ είναι να τηρήσει τις υποσχέσεις που μας έχει δώσει και να προκηρύξει άμεσα ενδοϊδρυματική κινητικότητα. Να σταματήσει την εργασιακή ομηρία, στην οποία μας οδηγεί ακολουθώντας παρελκυστική τακτική ώστε να λήξει ο χρόνος διαθεσιμότητας τμηματικά και να οδηγηθούμε όλοι σε απόλυση. Ζητάμε να δώσει πίσω, σε εμάς και τις οικογένειές μας, τα όνειρα που μας στέρησαν, το χαμόγελό μας. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας …

Απευθυνόμαστε σε σας με την ελπίδα ότι θα βοηθήσετε να γίνει γνωστό το πρόβλημά μας και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στους αρμοδίους για την επίλυσή του.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ημερομηνία έκδοσης μιας απλής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Αριθμ. 150539/Β2/15-10-2013, ΦΕΚ 2601, τ. Β΄), σύμφωνα με την οποία καταργήθηκαν όλες οι θέσεις του κλάδου μας

Tags: πανεπιστήμιο πατρώνδιοικητικοί υπάλληλοι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα