Άνεργος και ευφυής; Δύσκολα

Ένα μεσημέρι μερικές μέρες πριν στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λίγο πριν πέσουν τα αθλητικά έπαιξε ένα δίλεπτο θέμα που κάλυπτε την παρουσίαση του νέου βιβλίου ενός δημοσιογράφου. Ο συγγραφέας έχει βάλει στο βιβλίο του μια διασημότητα να αλληλογραφεί με έναν Έλληνα άνεργο, τον οποίο ο δημοσιογράφος του καναλιού, που κάλυψε την εκδήλωση, παρουσίασε με τον ακόλουθο τρόπο: «ένας Έλληνας άνεργος αλλά ευφυής».

Αλλά; Αντιθετικός σύνδεσμος; Ο άνεργος δηλαδή είναι κατά βάση χαζός, αλλά ο συγκεκριμένος

ξεφεύγει από τον κανόνα; Δεν πιστεύω ότι το κείμενο για το μικρό αυτό θέμα δουλεύτηκε αρκετά, αντίθετα μάλλον γράφτηκε στο πόδι. Αυτό δεν δικαιολογεί τη διατύπωση, η οποία, επειδή ακριβώς γράφεται και λέγεται εύκολα είναι πιο αποκαλυπτική.

Όσο γρήγορα πάντως και να γραφόντουσαν οι γραμμές του εν λόγω ρεπορτάζ δεν θα ακουγόντουσαν ποτέ τα εξής: «εργαζόμενος αλλά ευφυής»· «μαθηματικός αλλά ευφυής»· «γιατρός αλλά ευφυής». Τα δύο τελευταία, γιατί θεωρείται συνηθισμένο οι δύο αυτές ιδιότητες να συνοδεύονται από υψηλό δείκτη ευφυΐας και το πρώτο, γιατί είναι καταφανώς άσχετη η ευφυΐα με το γεγονός ότι κάποιος εργάζεται.

Αυτά δεν περάσανε από το μυαλό του τηλεοπτικού δημοσιογράφου. Όχι γιατί δεν είναι λογικός αλλά γιατί είναι βαθιά εμποτισμένος από μια ιδεολογία που δεν του επιτρέπει να σκεφτεί. Αυτή η ιδεολογία, που γίνεται όλο και πιο ισχυρή στην ελληνική κοινωνία τον τελευταίο καιρό, υπερασπίζεται το δικαίωμα των αρίστων για ανεμπόδιστη σταδιοδρομία και παράλληλα υποστηρίζει ότι για να είναι κάποιος άνεργος, φταίει ο ίδιος· κάτι δεν κάνει καλά· πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο· στην τελική δεν είναι αρκετά ευφυής.

Πρόκειται για τη συνέχεια της ιδεολογίας των πρώτων χρόνων της κρίσης, που υποστήριζε ότι όλοι μαζί τα φάγαμε και ότι είμαστε τεμπέληδες. Όπως και να χει, σκατά στα μούτρα μας και ειδικά των ανέργων.

*Τελειόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: efsyn.gr

άνεργοςανεργίαστερεότυπαπροκαταλήψειςρεπορτάζ
Keywords
Τυχαία Θέματα