Αγαπητέ φορολογούμενε, έτσι και κάνεις λάθος, την έβαψες

Tweet

Τα καλά νέα είναι ότι τέρμα

η ταλαιπωρία στις εφορίες – οι πληρωμές θα γίνονται σε τράπεζες ή ταχυδρομεία. Τα κακά νέα, όμως, είναι ότι αν τυχόν, αγαπητέ φορολογούμενε, κάνεις λάθος κατά την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης, το λάθος αυτό δεν αναγνωρίζεται παρά κατόπιν εορτής. Δηλαδή, από τη στιγμή που η οφειλή οριστικοποιείται, δεν μπορεί να ακυρωθεί και ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει αυτήν την οφειλή, και κατόπιν να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση.

Από την 01/01/2014 και εφεξής, έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170Α'/26-07-2013). Η πιο σημαντική αλλαγή που επιφέρει ο Νόμος και επηρεάζει άμεσα τη συναλλαγή του πολίτη με τη Φορολογική Διοίκηση είναι το γεγονός ότι από 01/01/2014 αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου (ολικά ή σε δόσεις όπου προβλέπεται), δεδομένου της παρ. 1 του άρθρου 31 που αναφέρει, ότι: «άμεσος προσδιορισμός φόρου είναι ο προσδιορισμός φόρου που προκύπτει χωρίς περαιτέρω ενέργεια ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης».

Από τα παραπάνω πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την υποβολή - οριστικοποίηση της δήλωσης - εφόσον είναι χρεωστική - βεβαιώνεται ο φόρος που προκύπτει από αυτή, χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή του.

Προσοχή! Για δηλώσεις Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Παρακρατούμενων Φόρων, Ειδικών Φόρων και Τελών, που υποβάλλονται από 1.1.2014, η πληρωμή γίνεται μέσω Τ.Ο. (Βεβαιωμένες Οφειλές)».

Keywords
Τυχαία Θέματα