Αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, του αιρετού Ιωάννη Βλάνδου

Ανακοινώσεις

ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

του Ι. Βλάνδου αιρετού του ΠΥΣΔΕ Σιβιτανιδείου

Με πολύ μεγάλη αγωνία η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές χωρίς κανένας να γνωρίζει που θα οδηγήσουν το Ελληνικό σχολείο.

Την τελευταία μέρα προ των διακοπών του Πάσχα (Παρασκευή 26 Απριλίου) το Υπουργείο με έγγραφό του ζητάει απ τους Διευθυντές εκπαίδευσης και τους Διευθυντές σχολικών

μονάδων, να μεριμνήσουν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη για την καταχώριση των στοιχείων που αφορούν στο υποχρεωτικό ωράριο των καθηγητών με βάση την αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες . Να σημειωθεί πως η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο σε χρόνο μεταγενέστερο απ αυτόν που το Υπουργείο ζήτησε την καταχώρηση. Αυτό είναι ενδεικτικό του τρόπου που γίνονται τα πράγματα στη χώρα μας .

Η οικονομική εξαθλίωση του κλάδου συνοδεύεται τώρα από την ηθική απαξία και τον θάνατο του δημόσιου σχολείου.

Οι επιπλέον 2 ώρες διδασκαλίας των καθηγητών μεταφράζονται σε 8.500 λιγότερες θέσεις εργασίας αναπληρωτών καθηγητών. Δηλαδή 8.500 ακόμα άνεργοι. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το επιπλέον διδακτικό 2ωρο θα οδηγήσει προφανώς σε απολύσεις μόνιμων καθηγητών οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου αφού με βάση τα νέα δεδομένα , θα χρειάζονται λιγότεροι καθηγητές για να καλυφθούν τα ωράρια. Οι υπεράριθμοι που θα προκύψουν δυνητικά θα μετακινηθούν σε άλλο σχολείο της περιφέρειας στην καλύτερη περίπτωση, η της επικράτειας με απόφαση Υπουργού. Φανταστείτε ένα καθηγητή με 20 και 25 χρόνια προυπηρεσία και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις που έχει, να μετακινηθεί ανά την επικράτεια παρά τη θέλησή του. Η άρνησή του σημαίνει απόλυση.

Το ζήτημα για το Υπουργείο είναι καθαρά οικονομικό απ ότι φαίνεται. Πρέπει να μειωθεί με κάθε τρόπο το κόστος. Γι αυτό και τα «αθώα» δημοσιεύματα στον τύπο ότι το κόστος ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από ότι σε άλλες Ευρωπαικές χώρες . Και βέβαια με την μόνιμη επωδό για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη ,πως δεν μπορούν οι καθηγητές να δουλεύουν 21 ώρες τη βδομάδα, χωρίς όμως να αναφέρει πως οι 21 ώρες είναι μόνο για τη διδασκαλία. Σ αυτές πρέπει να προστεθούν οι ώρες προετοιμασίας στο σπίτι ( δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο εργαζόμενο που καθημερινά παίρνει δουλειά στο σπίτι του), οι εξωδιδακτικές υποχρεώσεις (εφημερίες, υπεύθυνοι τμήματος, γραμματειακή δουλειά, στήριξη σε πολλά επίπεδα στους μαθητές και στις οικογένειές τους) και το σημαντικότερο όλων πως ο καθηγητής έχει να κάνει με παιδιά που κρέμονται από τα χείλη του και είναι κυρίως υπεύθυνος να διδάξει αγωγή, ήθος, αξιοπρέπεια, ελευθερία ,δημοκρατία σε μια χώρα που έχουν αμβλυνθεί τα ήθη και το αρνητικό παράδειγμα είναι η καθημερινή μας πρακτική.

Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε (να βάλλετε πλάτη όπως λένε μερικοί) στην αύξηση του ωραρίου αν αυτό είχε σαν μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και το Υπουργείο παράλληλα με την αύξηση του ωραρίου, αποφάσιζε τα τμήματα να έχουν το ανώτερο 15 εγγεγραμμένους μαθητές αντί 28 που είναι τώρα. Να εξασφαλιστούν ομαλές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων από την πρώτη Σεπτεμβρίου, με όλους τους καθηγητές στη θέση τους. Να φροντίσει για την συστηματική επιμόρφωση των καθηγητών, να λύσει το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες, να υπάρχουν έγκαιρα τα αναλώσιμα για την εκπαίδευση των παιδιών, να υπάρχουν βιβλία που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Είναι ευθύνη όλων και κυρίως του Υπουργείου να φτιάξουμε ένα σχολείο ελκυστικό για τα παιδιά, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας και όχι της τρόικας. Πρακτικές σαν αυτές που ακολουθεί το Υπουργείο δηλητηριάζουν τις σχέσεις του με τους καθηγητές οι οποίοι πρέπει να εφαρμόσουν πράγματα με τα οποία διαφωνούν κάθετα και είναι νομοτελειακά βέβαιο πως αυτές οι ακραίες πολιτικές θα οδηγήσουν σε περιπέτειες την Ελληνική κοινωνία.

Tags: αιρετόςΙωάννης Βλάνδοςαύξηση ωραρίουωράριο εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα