Α ΕΛΜΕ Κορινθίας: Για την Τράπεζα Θεμάτων πάλι

Tweet

Κόρινθος, 12/06/2014

Α.Π.: 81

Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΡΓΟΥΣ 17-19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20 100

ΤΗΛ: 2741026860

[email protected]

http://aelmek.blogspot.com

Προς: Σχολεία Κορινθίας

Κοιν.: Δ.Δ.Ε. Κορινθίας

ΜΜΕ

Σωματεία Κορινθίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

H Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας εκφράζει για ακόμα μία φορά τη διαμαρτυρία της σχετικά με την εφαρμογή της «Τράπεζας Θεμάτων» για τις εξετάσεις των μαθητών της Α’ Λυκείου.

Με την εφαρμογή του ν. 4186/13 οι μαθητές μας μπαίνουν από την Α’ Λυκείου σε μια τριετή κούρσα σκληρού ανταγωνισμού, με σοβαρές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Τα άμεσα αποτελέσματα είναι η αύξηση της μαθητικής διαρροής, η βίαιη μετακίνηση μαθητών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση και τη μαθητεία, η ενίσχυση της παραπαιδείας και η οικονομική αφαίμαξη της οικογένειας. Επιπρόσθετα, η εκπαιδευτική διαδικασία μετατρέπεται σε φροντιστηριακή εκγύμναση, ενισχύοντας τις τεχνικές απομνημόνευσης, το καλούπωμα στην «αποτελεσματική» για τις εξετάσεις μεθοδολογία και την αποστήθιση αποσπασματικών γνώσεων.

Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται από τα πρώτα σημάδια εφαρμογής της «Τράπεζας»:

1. Κοινοποίηση των θεμάτων τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.

2. Διαφορετικά θέματα με εμφανώς διαφορετική δυσκολία από σχολείο σε σχολείο. Ο βαθμός, όμως, θα μετρήσει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Καίριο πλήγμα στην αδιαμφισβήτητη κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος για αξιοκρατική εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

3. Θέματα που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο του σχολικού βιβλίου.

4. Θέματα με δύσκολες διατυπώσεις αλλά και με λάθη.

Με ψήφισμά της η ΓΣ της ΕΛΜΕ, ήδη από το Νοέμβρη του 2013, προβλέποντας την ανεπαρκή κάλυψη της ύλης, λόγω των δεκάδων κενών στην Ανατολική Κορινθία που δημιούργησε η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είχε ζητήσει την αναστολή, τουλάχιστον για φέτος, της εφαρμογής του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο κ. Σ. Γκλαβάς ενημέρωσε ότι η πρόταση του ΙΕΠ ήταν για πιλοτική εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων. Όμως, με πολιτική απόφαση, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επέβαλαν την άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου, παρά τις στοχευμένες διαρροές ότι δε θα εφαρμοστεί. Δυστυχώς, το υπουργείο «αδυνατεί» να συνειδητοποιήσει τις πολύπλευρες συνέπειες της εφαρμογής του ν. 4186/13.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΣ ΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΙΣΤΑ

Σημείωση: Λόγω απουσίας του Γενικού Γραμματέα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της 03/06/2014, με απόφαση του ΔΣ βάσει και της σχετικής πρόβλεψης του Καταστατικού (άρθρο 21, παρ. 1: «Ο Οργανωτικός Γραμματέας αναπληρώνει το Γενικό Γραμματέα όταν απουσιάζει προσωρινά σε όλες τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του» και της παρ. 2), τα Πρακτικά τηρήθηκαν από την Οργανωτική Γραμματέα και η ανακοίνωση θα σταλεί με την υπογραφή του Προέδρου και της Οργ. Γραμματέα.

Tags: Α ΕΛΜΕ Κορινθίαςτράπεζα θεμάτων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα