Verba volant, scripta manent, της Ειρήνης Ανδρουλιδάκη

Tweet

«Verba volant, scripta manent»

Τέσσερεις και πλέον μήνες βιώνουμε τη κατάσταση της διαθεσιμότητας που μας επέβαλε άκριτα το αρμόδιο Υπουργείο, αντιμετωπίζοντας μας απλά ως αριθμούς προκειμένου να αποδώσει το «δικό του φόρο αίματος» στο «Μινώταυρο της Τρόικα»…

Μέσα σ’ αυτόν τον «κυκεώνα» διαμαρτυριών, κινητοποιήσεων, ανακοινώσεων ένθεν κακείθεν, από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού έως σήμερα, τέλος φθινοπώρου, προσπαθώ να αναλογιστώ τι μένει, τι έχει βάσιμη υπόσταση και τι φείδεται λογικής μέσα σ’ αυτή την «αυλή των θαυμάτων»

του Υπουργείου Παιδείας.

Το τρανταχτό κενό που αφήνει η κατάργηση των 2 τομέων & των 49 ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. αφήνοντας χιλιάδες μαθητές/τριες – κυρίως κορίτσια- χωρίς εκπαιδευτικούς της ειδικότητας που επέλεξαν κι αδιαφορώντας πλήρως για το αν θα πάρουν (κυρίως) ή κατά πόσο θα έχει ισχύ το πτυχίο της ειδικότητάς τους. Από την άλλη όχθη παρατηρείται το οξύμωρο εμείς να βρισκόμαστε στους δρόμους και στα δικαστήρια, και οι μαθητές μας να μην έχουν καθηγητές να κάνουν τα μαθήματά τους!

«Χόρτασαν» στα «verba volant» από το Σεπτέμβρη έως σήμερα, τόσο τα παιδιά μας όσο & εμείς … (όχι βέβαια πως δεν έδωσε βάση στο «scripta manent»! Το… απέδειξε περίτρανα άλλωστε όταν στις 17/7/2013 ψηφίζεται το άρθρο 82 ν4172/2013 που εξαιρούσε τους έχοντες μεταπτυχιακό τίτλο & μέσα σε μία εβδομάδα ανακαλείται!) Τι να πρωτοθυμηθώ σ’ αυτό το «παιχνίδισμα λόγων & πράξεων»; Τους τρόπους που θα καλύψουν τα κενά που δημιούργησε η αιφνίδια έξωσή μας από το χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης; «verba volant!» Μήπως τις υποσχέσεις για απορρόφησή μας; Τις 925 θέσεις στα ΙΕΚΣΕΚ και τις πρώτες 325 θέσεις των διοικητικών που εξήγγειλε αρχικά σε έγγραφο δίχως αριθμό πρωτοκόλλου ο υπουργός μεσούσης της απεργίας του Σεπτεμβρίου; «verba Volant!» Το «παιχνίδισμα» με τις λέξεις «οργανικές θέσεις» ή «μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού» στο παραπάνω έγγραφο που τελικά διαμορφώθηκε σε ΦΕΚ 2490/4-10-2013; «scripta manent?» Και πάνω στους τρεις μήνες που βρισκόμαστε σε διαθεσιμότητα να σου και δεύτερη διαπιστωτική (για να το εμπεδώσουμε) 30/10/2013! «scripta manent?» Ήταν αναγκαία, λένε, για να δοθούν & οι υπόλοιπες εξαιρέσεις που το αρμόδιο- αναρμόδιο υπουργείο ούτε καν εξέτασε ως όφειλε, όταν έπρεπε… Και μια που λιγόστεψε ο αριθμός μας σε 1991, αποφασίζει να … μειώσει αναλογικά και τον αριθμό των διοικητικών θέσεων με νέο ΦΕΚ 2799/4-11-2013, ακριβώς ένα μήνα μετά το πρώτο. «Scripta manent» θα πείτε πάλι! Δε μένει όμως εκεί το «άγρυπνο μάτι» του υπουργείου, ακολουθεί νέα ανακοίνωση πως οι θέσεις των 199 διοικητικών θα μειωθούν σε 145, ωστόσο σαν «κίνηση καλής θέλησης» δίδει δυνατότητα σε περίπου 230 εκπαιδευτικούς με δεύτερη ειδικότητα να επανατοποθετηθούν σε σχολεία. «verba Volant?» Παρόλα αυτά εξαγγέλλει προσλήψεις αναπληρωτών σε ειδικότητες που κατέχουν σαν δεύτερη οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί (βλέπετε αν απορροφηθούν εκείνοι, σαν παλαιότεροι, θα του… «στοιχίσουν» περισσότερο, κάτι σαν το παλιό καλό κρασί…

Και αναρωτιέται κάποιος: εν κατακλείδι, scripta manent? Θεωρητικά ναι, καθόσον ο ίδιος ο υπουργός στους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς δέκτες, αναίσχυντα κι απροκάλυπτα τη μέρα που κλείνονται ακριβώς τέσσερεις μήνες από τη διαθεσιμότητά μας, δηλώνει πως «…οι 1900 εκπαιδευτικοί (ούτε τον ακριβή αριθμό μας δεν έχει το στοιχειώδη σεβασμό για τις ζωές που διέλυσε να θυμάται, αλλά αριθμοί είμαστε για το Υπουργείο, 10,20,100 πάνω ή κάτω, τι σημασία έχει….) της Δ.Ε. που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι 1300 ΗΔΗ έχουν ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΊ από άλλες δομές κατάρτισης του Υπουργείου… τώρα πάμε και στους υπόλοιπους 600… θα γίνει μια προσπάθεια να απορροφηθούν σε δομές και οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας… δεν θα απορροφηθούν όλοι, προσπαθούμε και τους υπόλοιπους σε άλλους φορείς του δημοσίου…». Και ο Υπουργός συνεχίζει απαντώντας στην ερώτηση “έχουν τα ονόματά τους που λένε που πάνε αυτοί οι άνθρωποι;” : «Απόλυτα. Έχουν βγει Κ.Υ.Α. και γίνονται οι προσκλήσεις… Αυτό ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ!» (scripta manent?)

Τι να πιστέψει λοιπόν ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα; Τον «πειστικότατο» Υπουργό Παιδείας; Τον εαυτό του που γνωρίζει πως αν δε βίωνε τη κατάσταση θα μπορούσε να πει & «μπράβο» στο Υπουργείο που εν μέσω κρίσης λειτουργεί «άριστα» τα σχολεία με… λιγότερους εκπαιδευτικούς; «Verba volant!» Ή ότι δέχεται επανειλημμένως ένα κακόγουστο "πρωταπριλιάτικο αστείο», εν μέσω του "φθινοπώρου της διαθεσιμότητας» που ζει & του «χειμώνα της απολύσεως» του που επίκειται...(22/03/14). «Verba volant?» Κι εκεί που νομίζει κάποιος πως αυτό το επικοινωνιακό εν τέλει “pink pong” οδεύει προς τη λήξη του, ο… «διαιτητής του Υπουργείου» δίδει παράταση ως τη «Παρασκευή» που οι «περιβόητες» 1303 θέσεις θα ανακοινωθούν. «Verba volant?» Αυτή η νέα φημολογούμενη Υ.Α. ή ΦΕΚ ή δε γνωρίζω τι άλλο εφευρετικό, πόσο θα διαρκέσει; Ως το Μάρτιο; Πιθανόν! Βολεύει! Κι έρχονται με τα κρύα, ο χρόνος & οι φρούδες ελπίδες να τροφοδοτούν το «κανιβαλισμό» που θα ακολουθήσει με την verba volant απορρόφηση των 1303 διαθέσιμων εκπαιδευτικών του «ΑΣΕΠ vs Επετηρίδα/πίνακας», του «αξιολόγηση κινητικότητα vs παραμονή σε θέση εκπαιδευτικού έργου» των «ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στα ΙΕΚ/ ΣΕΚ vs ειδικοτήτων που δεν εντάχθηκαν» ή ακόμα και του «μεταπτυχιακού τίτλου ή της β’ ειδικότητας vs ΤΕ ή ΔΕ ή όσων κατέχουν αποκλειστικά τη καταργηθείσα ειδικότητα»… «Βοήθα καλέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας»… Ειλικρινά δε γνωρίζω αν πρέπει να ψάξω σ’ αυτή «την αυλή των λογικών προβάτων» του Υπουργείου να βρω το όνομά μου στη «λίστα των αμνών του Ιουλίου». Αν δύναμαι επίσης να αναζητήσω ή όχι ονόματα συναδέλφων που όλο το διάστημα μοιραστήκαμε αγωνίες, περπατήσαμε στο λιόπυρο, φωνάξαμε, σιγήσαμε, απογοητευθήκαμε, θυμώσαμε, κλάψαμε, χτυπήσαμε το χέρι στο τοίχο, μπλέξαμε σε κοινό ιστό της ίδιας δηλητηριώδους αράχνης και δεθήκαμε με τη κλωστή της κοινής μοίρας… Η κλεψύδρα μετρά πλέον αντίστροφα. Αν δεν είναι σήμερα, θα είναι αύριο, (όπως αυτή τη φορά σωστά το διατύπωσε ο υπουργός), αλλά τι θα είναι αυτό; Ο Μάρτιος; Δεν το γνωρίζουμε ούτε εμείς και πιθανότατα ούτε εκείνοι που το σχεδιάζουν. Τόσο πρόχειρα, τόσο απλά για όλους , σα να ναι μόνο μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το «verba volant» από το «scripta manent» την αίολη ισχύ των υποσχέσεων από την υπόσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας… Ίσως πίστευα στην αξία του λόγου –ένεκα καταγωγής- και δη του ορθού λόγου. Ωστόσο, πέραν του λατινογενούς παιχνιδίσματος της παρούσας κατάστασης, θα θελα να υπενθυμίσω -ειδικά στους «αρμόδιους/ αναρμόδιους» του υπουργείου- για να τη σκεφτούν έστω και τώρα, τη ρήση που άκουγα από μικρή στο χωριό μου: «Όσα απ’ ανέμου γίνονται, τόσα απ’ ανέμου πάνε»….!

Με εκτίμηση

Ανδρουλιδάκη Ειρήνη Ν.

Εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα ΠΕ 18.33 Βρεφονηπιοκόμων

Ηράκλειο Κρήτης.

Tags: Ειρήνη Ανδρουλιδάκηδιαθεσιμότητααπολύσεις εκπαιδευτικών Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα