Mαδρίτη: Σφοδρές συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, σήμερα τα νέα μέτρα λιτότητας

Κοινωνία

Δεκαπέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκατέσσερις ασυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσε η ομάδα «Stand up» που καλεί τους Ισπανούς να πολιορκήσουν επ‘αόριστον το Κοινοβούλιο μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ραχόι

Οι 2000 περίπου διαδηλωτές, κυρίως νέοι, προσπάθησουν να ρίξουν το οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία στο δρόμο που οδηγεί στο Κοινοβούλιο.

Εκτόξευσαν
μπουκάλια, κροτίδες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών. Πάντως, οι κυριότερες οργανώσεις του κινήματος των «Αγανακτισμένων» δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στη διαδήλωση και πήραν αποστάσεις από την ομάδα γιατί όπως ανακοίνωσαν δεν μοιράζονται τους ίδιους στόχους.Σε άλλα σημεία γύρω από το κτίριο σημειώθηκαν επεισόδια, αλλά και πετροπόλεμος. Από την Αστυνομία έγιναν τουλάχιστον εννέα συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας αστυνομικός. Τα νέα, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για τη χώρα της Ιβηρικής, αφού σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 1% έως και 1,5% το 2013, έναντι στόχων για συρρίκνωση 0,5%. Όσο για την ανάπτυξη, αυτή θα έλθει το 2014 και θα είναι «ασθενής», σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του υπουργού.

Nέο πακέτο λιτότητας θα ανακοινώσει σήμερα ο Ραχόι

Νέα σχέδια οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την τόνωση της βαλτωμένης οικονομίας και τα οποία «δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές μόνο και μόνο για χάρη περικοπών», πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση. Μόλις την Πέμπτη, τα ισπανικά στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η κατάρρευση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται ακάθεκτη και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρόκειται να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο ευελπιστεί να υλοποιηθεί έως το 2015, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να αλλάξει η πορεία της οικονομίας. Όπως αναφέρει το Reuters, o Ραχόι κάνει προσπάθειες από τον Φεβρουάριο ώστε να βρεθεί στο ενδιάμεσο αυτών που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας και όσων τάσσονται υπέρ πολιτικών με επίκεντρο την ανάπτυξη -λέγοντας ότι η Ισπανία θα είναι πάντοτε πειθαρχημένη σχετικά με τις δαπάνες, αλλά υποδεικνύοντας ότι και αυτός τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης. To πακέτο συμπίπτει με την αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από τη λιτότητα. «Δεν θα υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας, γιατί πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική. Λέγοντας αυτό και με όλη την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο βρετανικό πρακτορείο. «Το σχέδιο θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μείωση των δαπανών απλά για να μειώσουμε τις δαπάνες», είπε η πηγή. Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών. Το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω, θα περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012. Πηγή: thepressproject.grTags: Ισπανίασυγκρούσειςαστυνομία
Keywords
Τυχαία Θέματα