Charlie Hebdo: Ένα θλιβερό κεφάλαιο,στο βιβλίο του σύγχρονου κόσμου

Αρθρογράφος: Χάρης Καλαμπόκης

Μας λύπησε, κι αυτό είναι κακό. Δεν μας ξάφνιασε, κι αυτό είναι χειρότερο.

Δεν θα μπορούσε να μας ξαφνιάσει.

Γνωρίζουμε πως οι "φανατικοί" του Ισλάμ θεωρούν πως πρέπει να διαδώσουν την πίστη τους με κάθε δυνατό τρόπο. Πιστεύουν πως η βία είναι το καταλληλότερο μέσο για να αντιμετωπίσεις έναν αλλόθρησκο, έναν άπιστο. Οι αποκεφαλισμοί είναι συχνό φαινόμενο για αυτούς. Οι μαζικές σφαγές, απορρέουν από την πίστη τους στο Κοράνι. Έχουν την εντύπωση πως το να συμπεριφέρεσαι στις γυναίκες χειρότερα απ'ότι στα άψυχα αντικείμενα είναι το σωστό. Είναι υπέρ της σεξουαλικής

δουλείας. Είναι υπέρ της αναγκαστικής εγκυμοσύνης. Είναι υπέρ του λιθοβολισμού σε περίπτωση "απαγορευμένης επαφής". Αν κλέψεις σου κόβουν το χέρι. Το ελαφρύτερο "σφάλμα" τιμωρείται με βαρύτατο μαστίγωμα.

Και ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπους, να δείξουν ανοχή στη σάτιρα;

Εμείς είμαστε αυτοί που δεν πρέπει να δείξουμε ανοχή σε αυτούς.

Και έρχονται κάποιοι, που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε πως για όλα ευθύνεται το γεγονός πως οι φανατικοί "διαστρεβλώνουν το Κοράνι". Για όλα φταίει η "λάθος ερμηνεία".

Ο φονταμενταλισμός όμως αγαπητοί μου, δεν γεννιέται από την λάθος ερμηνεία. Η λάθος ερμηνεία είναι αυτή που γεννιέται από τον φονταμενταλισμό. Γιατί όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Richard Dawkins, ο φονταμενταλιστής γνωρίζει πως ξέρει την αλήθεια, επειδή την ανακάλυψε σε ένα ιερό βιβλίο. Και αν τα αποδεικτικά στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με αυτό το βιβλίο, τότε πρέπει να απορριφθούν αυτά, και όχι το βιβλίο. Γιατί το βιβλίο, είναι αλάθητο.

Οπότε είναι ανόητο να πιστεύουμε πως κάποιος προβαίνει σε τόσο άγριες και μεσαιωνικές πράξεις, επειδή διάβασε ένα βιβλίο και το ερμήνευσε διαφορετικά απ'ότι θα το ήθελε ο συγγραφέας. Η τυφλή πίστη είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών των πράξεων. Και η τυφλή πίστη δεν εμπεριέχει την κριτική ικανότητα, ώστε να υπάρξει παρερμηνεία. Η τυφλή πίστη, είναι η ρίζα του κακού, και την ρίζα του κακού ποτίζουν οι οργανωμένες θρησκείες.

Δεν φταίει το ότι καταλαβαίνουν λάθος το Κοράνι. Φταίει πως ότι κι αν διαβάσουν σε αυτό, το πιστεύουν.

Δεν ήταν η λάθος ερμηνεία, αυτή που οδήγησε στις σταυροφορίες, την εποχή του Μεσαίωνα. Τότε ήταν ο χριστιανισμός, τώρα είναι το Ισλάμ. Και αν δεν αποφασίσουν οι λογικοί άνθρωποι αυτού του πλανήτη πως όσα ζήσαμε ως τώρα ήταν αρκετά, στο μέλλον θα είναι κάτι άλλο.

Γιατί ο φονταμενταλισμός, δεν έχει σύνορα. Δεν κοιτάζει διαφορές. Χτυπάει παντού. Και συνήθως, αυτός που βρίσκεται πίσω του, έχει συμφέροντα.

Και αν υπάρχει κάτι ακόμα, που θα πρέπει να αναφέρουμε, αυτό είναι πως η "μετριοπαθής" πίστη, είναι αυτή που τρέφει τον φονταμενταλισμό. Αν δεχτούμε πως υπάρχουν "μετριοπαθείς" ισλαμιστές, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί αφήνουν τους κακούς "φανατικούς" να σπιλώνουν το όνομα της θρησκείας τους με αυτόν τον τρόπο;

Άραγε εκείνοι οι φανατικοί της Χρυσής Αυγής(με αρκετούς ιερείς στο πλευρό τους) που συμπεριφέρθηκαν τόσο ευγενικά το 2012, στους ηθοποιούς της παράστασης "Corpus Christi",στο θέατρο Χυτήριο, θα το είχαν κάνει αν δεν υπήρχαν οι "μετριοπαθείς" Χριστιανοί που φυσικά και δεν ενέκριναν τέτοιες πράξεις μιας και αυτό επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία, αλλά μέσα τους πίστευαν πως μια τέτοια παράσταση προσβάλλει τα "πιστεύω" τους;

Και κάπου εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε αν εμείς είμαστε αυτοί που παρερμηνεύουμε την αρχή, που υποδεικνύει να σεβόμαστε τα "πιστεύω" των άλλων. Ίσως αυτή η αρχή παραπέμπει στο να σεβόμαστε το δικαίωμά τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν, ή το δικαίωμά τους να το εκφράζουν. Όταν όμως τα "πιστεύω" τους εισβάλλουν στη ζωή των άλλων ανθρώπων με βίαιο τρόπο, και προκαλούν καταστροφές αξιοσημείωτες για την ιστορία, τότε δεν υπάρχει καμία ανοχή.

Κάτι τέτοιο φαντάζει αυτονόητο σε άλλες περιπτώσεις. Ας πούμε, είναι σαφές πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τα "πιστεύω" των ναζιστών, όταν αυτοί για χάρη των "πιστεύω" τους ζητούν το αίμα μας. Όταν όμως η συζήτηση αγγίζει την θρησκεία, τότε οι προσωπικότητες θίγονται, οι άνθρωποι προσβάλλονται, και όλοι εμείς πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω.

Δεν είναι δυνατόν να κρίνουμε τις θρησκείες των άλλων ανθρώπων γιατί αυτό τους προσβάλλει. Ξέρετε τι προσβάλλει εμένα;

Με προσβάλλει ο φονταμενταλισμός. Με προσβάλλει το γεγονός πως άνθρωποι σκοτώνονται για χάρη του. Με προσβάλλει που η ελευθεροτυπία φιμώνεται. Με προσβάλλει το ότι η ελευθερία πάει περίπατο για χάρη των ιερών βιβλίων. Με προσβάλλει που υπάρχουν τόσα δηλητηριασμένα μυαλά, και απειλούν το δικό μου.

Η πραγματική ελευθερία δεν είναι εκείνη που επιτρέπει στον καθένα να λειτουργεί με όποιον τρόπο θέλει, αρκεί να ικανοποιεί τον εαυτό του. Η πραγματική ελευθερία είναι εκείνη που επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφραστούν, να πράξουν, και να ζήσουν, χωρίς να φοβούνται, με την προϋπόθεση πως δεν εκφράζονται, δεν πράττουν, και δεν ζουν, φοβίζοντας τους άλλους.

Αυτήν την ελευθερία χρειάζεται να υπερασπιστούμε. Αυτήν την ελευθερία χρειάζεται να διεκδικήσουμε. Και η ελευθερία του σώματος, ξεκινάει από την ελευθερία του μυαλού. Το πρώτο βήμα, είναι η κριτική σκέψη.

Ας κάνουμε όλοι, ένα βήμα μπροστά.

Ετικέτες: Χάρης ΚαλαμπόκηςCharlie Hebdo
Keywords
Τυχαία Θέματα