Aδιάβλητο ή όχι το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, του Γρηγόρη Παζιώνη

Tweet

Με το νέο σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ισχύει φέτος για την Α Λυκείου , χάνεται ουσιαστικά το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Από τη στιγμή που τα γραπτά δεν βρίσκονται σε ειδικούς χώρους φύλαξης (τύπου πανελληνίων εξετάσεων ) , ο εκάστοτε καθηγητής μπορεί σε συνεννόηση με τον οποιονδήποτε να επέμβει στο γραπτό , ώστε να γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο γραπτό , έστω και ελάχιστες.

Ενδεχομένως να επηρεαστεί από φιλίες , για παράδειγμα απέναντι σε παιδιά συναδέλφων ή από την επαγγελματική ιδιότητα του γονέα

(για παράδειγμα μπορεί ο γονέας να είναι προϊστάμενος στη τοπική Δ.Ο.Υ … )

Σε σχολεία ακούγεται , ότι καθηγητές που θέλουν να βοηθήσουν συνολικά τους μαθητές τους , δίνουν τα θέματα ή έστω επικεντρώνουν … το ενδιαφέρον τους σε κάποια σημεία της ύλης . Ναι μεν δεν αδικούν τα παιδιά του τμήματός τους , αδικούν όμως τα υπόλοιπα παιδιά της Ελλάδος.

Ιδιαιτέρως, όμως ,ακούγεται ότι , αν τα θέματα που σταλούν από το υπουργείο είναι δύσκολα , οι ίδιοι με διάφορες διευκρινίσεις θα ΄ προδώσουν ΄ την απάντηση.

Για τους προηγούμενους άλλωστε λόγους γίνεται τέτοια κινητοποίηση για τις γραπτές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου.

Θα κάνω και ένα σχόλιο ακόμα … Τα ιδιωτικά σχολεία ,τα οποία έχουν άμεση οικονομική εξάρτηση από τους μαθητές ,πόσο « δίκαια» θα συμπεριφερθούν ;

Ακούγεται ότι είναι ένα δώρο … του υπουργείου στα ιδιωτικά σχολεία , έτσι ώστε να στραφούν οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία και να μην χρειάζεται το κράτος να πληρώνει νέους καθηγητές δημοσίου ή και αν είναι δυνατόν να απολύσει μερικούς …

Στο τρόπο εισαγωγής έως τώρα , θα επικαλεστεί κάποιος , ότι μετράει ο προφορικός βαθμός , κάποιων μαθημάτων και άρα και εκεί μπορεί να υπάρχει συναλλαγή.

Η εκτίμηση του, όμως, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη . Ο καλός μαθητής δικαιούται έτσι και αλλιώς υψηλό βαθμό . Στο κακό μαθητή αν πάρει υψηλή βαθμολογία θα υπάρξει δημόσια κατακραυγή από τους συμμαθητές του . Οι καθηγητές το γνωρίζουν αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την υπόληψη τους . Αλλά και υψηλή προφορική βαθμολογία αν πάρει , θα καταποντιστεί στις εξετάσεις , παρασύροντας και την προφορική βαθμολογία .Για αυτό ,άλλωστε ,δεν υπήρξε και ποτέ διαμαρτυρία.

Με το τωρινό σύστημα αν ένας κακός μαθητής γράψει καλά … , απλά ο καθηγητής θα πει : Μα αφού έγραψε … να του βάλω λιγότερο ;

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Δύο καλοί μαθητές ενδιαφέρονται για Πολυτεχνείο . Και οι δύο διαβάζουν τα τέσσερα μαθήματα που θα δώσουν μετά το τέλος της Γ΄ Λυκείου. Και οι δύο αδυνατούν να διαβάσουν συστηματικά Θρησκευτικά , Βιολογία , Πολιτική παιδεία κ.λ.π.

[ Ο ένας δίνει τίμιες εξετάσεις στις τρεις τάξεις , και βγάζει 14 και στις τρεις . ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 20 μέσο όρο να γράψει το 14 θα γίνει 15 και θα μετρήσει αυτός ο βαθμός ως 5ο μάθημα. ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ , ο συνολικός βαθμός στις τρεις τάξεις μετράει ως 5ο μάθημα με βαρύτητα 20% !!!

Ο άλλος που διαβάζει μόνο ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (είπαμε είναι καλός ) γράφει 19 και με « διάφορους …» τρόπους βγάζει 19 ή και 20 … στις τρεις τάξεις του Λυκείου , τότε … έχει μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης στο Πολυτεχνείο … Και να μην ξεχνάμε ότι διαβάζει άνετα … τέσσερα μαθήματα , ενώ ο πρώτος θα πρέπει να μοιράσει το χρόνο του σε δεκατρία και -για να μην κοροϊδευόμαστε - σε δυσνόητη πολλές φορές , αλλά και τεράστια ύλη . Θα τολμήσω να πω ότι η Βιολογία, για παράδειγμα, της Α΄ Λυκείου είναι δύσκολο να αποδοθεί ακόμα και από τους ίδιους τους καθηγητές , που χρειάζονται πολύ χρόνο προετοιμασίας. Αν και ο δεύτερος μαθητής είχε μοιράσει το χρόνο του σε δεκατρία μαθήματα , πολύ πιθανόν το 19 μέσο όρο στα τελικά τέσσερα γραπτά μαθήματα να ήταν 12 ή 11 . Καταλαβαίνετε το μέγεθος της αδικίας ;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι , ότι το Υπουργείο δεν έχει ελέγξει όλες τις παραμέτρους , και με τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις θα αναπροσαρμόσει το νόμο, ώστε το αδιάβλητο των εξετάσεων , να συνεχίσει να είναι καύχημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε αυτή τη φάση ,όμως, ο νέος τρόπος εισαγωγής , εκτιμώ , ότι είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ και πρέπει όλοι οι γονείς να αγωνιστούμε να καταπέσει.

Με εκτίμηση ,

Παζιώνης Γρηγόριος

Tags: τράπεζα θεμάτωνΓρηγόρης Παζιώνης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα