5 ταινίες με τις οποίες το Χόλιγουντ προσπάθησε να μιλήσει για τις ψυχικές παθήσεις

Συνήθως, στην «πεπατημένη» των block-busters τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας απεικονίζοντες ως κακόβουλοι, παράφρονες και μοχθηροί, ενώ συχνά έχουν την μορφή της καρικατούρας.

Υπάρχουν, όμως, και ταινίες που προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα των ψυχικών παθήσεων με μια μεγαλύτερη ευαισθησία, επιχειρώντας να φέρει το κοινό κοντά στη θέση του πάσχοντα, επιχειρώντας να ταυτιστεί συναισθηματικά μαζί του.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997)

Η κλασική πλέον ταινία είναι μια ξεχωριστή συνάντηση ανάμεσα στον Γουίλ

(Ματ Ντέιμον) και τον Σον (Robin Williams). Ο πρώτος, επιστάτης στο ΜΙΤ και λαμπρό μυαλό με δύσκολα παιδικά χρόνια και βαθιά κατάθλιψη, προσπαθεί να δώσει νόημα στη ζωή του και να αξιοποιήσει τα ταλέντα του με τη βοήθεια του δεύτερου, ενός ευφυούς και ευαίσθητου ψυχοθεραπευτή με πολύ χιούμορ.

2. Μπρέκφαστ Κλαμπ (1985)

Όταν μια ομάδα φαινομενικά αταίριαστων μαθητών συναντιούνται ένα σαββατιάτικο απόγευμα στην τιμωρία του σχολείου, ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του θεατή στερεότυπα καθημερινών χαρακτήρων –ο «επαναστάτης», το «φυτό», ο «εκκεντρικός»– αλλά και οι πιέσεις που αυτοί κουβαλούν. Η κακοποίηση, ο εκφοβισμός και η κατάθλιψη είναι μερικά από τα μυστικά που κρύβονται πίσω από ένα «όλα είναι μια χαρά», κάτι που μπορεί να αγγίξει τον καθέναν από εμάς.

3. Ένας υπέροχος άνθρωπος (2001)

Μια ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή του Αμερικανού μαθηματικού και οικονομολόγου Τζων Φορμπς Νας, μια συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική περιπέτεια γύρω από την παρανοϊκή σχιζοφρένεια ενός ευφυέστατου επιστήμονα.

4. Ο Άνθρωπος της Βροχής (1988)

Μια ταινία γεμάτη ευαισθησία και χιούμορ, «Ο Άνθρωπος της Βροχής» είναι η ιστορία δύο αδερφών, του Τσάρλι (Τομ Κρουζ) και του «σοφού» αυτιστικού Ρέιμοντ (Ντάστιν Χόφμαν), που προσπαθούν να κατανοήσουν μαζί τις προκλήσεις του αυτισμού.

5. Το κορίτσι που άφησα πίσω (1999)

Πίσω στο μακρινό 1999, όταν ακόμη η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, η Γουινόνα Ράιντερ προσπάθησε να την «περάσει» στον θεατή μέσα από τα μάτια της Σουζάνα. Σκοπός της ταινίας είναι να απαντήσει στο ερώτημα «τι σημαίνει τελικά τρέλα», ενώ η κεντρική ηρωίδα αποφασίζει οικειοθελώς να απομακρυνθεί από τον κόσμο των «φυσιολογικών» και να μπει σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου θα αρχίσει να καταλαβαίνει ποια πραγματικά είναι.

κινηματογράφοςψυχική υγείαΧόλιγουντviral
Keywords
Τυχαία Θέματα