4 αστυνομικοί συνελήφθησαν για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Tweet

Πολυμελή οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, εξαρθρώθηκε, από τις Υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση προωθούσε στην ελληνική επικράτεια και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι χρηματικής αμοιβής, αλλοδαπούς υπηκόους Γεωργίας,

τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα διαμονής.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, ευρείας κλίμακας, σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και του Έβρου, συνολικά είκοσι δυο (22) άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης και τέσσερις αστυνομικοί (τρεις Αρχιφύλακες και ένας Υπαρχιφύλακας), που υπηρετούν στον Έβρο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.

Για τα παραπάνω αδικήματα κατηγορούνται – κατά περίπτωση - είκοσι ένα (21) επιπλέον άτομα, ενώ ακόμα είκοσι οκτώ (28) άτομα (14 υπήκοοι Γεωργίας και 14 ημεδαποί) κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, άλλοι σαράντα τέσσερις (44) αλλοδαποί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δρούσε συστηματικά τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια (από το 2008). Διέθετε εσωτερική διάρθρωση και ιεραρχία, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της. Επιπλέον, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν συστηματικά πλαστογραφήσεις.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σε είκοσι τέσσερις (24) περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού μεταναστών, προς την ελληνική επικράτεια. Η μεταφορά γινόταν άλλοτε πεζή και άλλοτε με χρήση τουριστικών λεωφορείων από την μεθόριο του Έβρου, καθώς επίσης και με ταχύπλοα σκάφη, από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι εμπλέκεται σε δεκαπέντε (15) παλαιότερες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και σε πολλές περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Πέραν της διακίνησης παρανόμων μεταναστών, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται και σε μεγάλο αριθμό κατάρτισης πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αποκτήσει τα αναγκαία τεχνικά μέσα και την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να προβαίνουν στην κατάρτιση μεγάλου εύρους δημοσίων εγγράφων Αρχών της χώρας μας, κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς και Αρχών από τρίτες χώρες.

Ακόμα είχαν νοικιάσει διαμέρισμα, το οποίο λειτουργούσε ως «εργαστήριο» παραγωγής των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου είχαν εγκαταστήσει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για την επίτευξη του σκοπού τους.

Συνολικά καταγράφηκαν διακόσιες δεκαέξι (216) περιπτώσεις κατάρτισης και παράδοσης πλαστών ή υφαρπαγμένων εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις (38.470) ευρώ, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον εκατόν δέκα (110) περιπτώσεις, για τις οποίες δεν προέκυψε η παράδοση των εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις (46.230) ευρώ.

Για την κατάρτιση των εγγράφων, εισέπρατταν από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, με βάση άτυπο «τιμοκατάλογο», τον οποίο τα μέλη είχαν υιοθετήσει και εφάρμοζαν.

Tags: αστυνομίαμετανάστεςκύκλωμαπαρανομίες Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα