1992-2012: Η ματωμένη 20ετία της Χ.Α.

Tweet

Τον κατάλογο με την εγκληματική δράση μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής από το 1993 μέχρι το 2012 παρουσιάζει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Τον κατάλογο είχε παραδώσει ο Μανώλης Γλέζος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Η πρώτη συνάντηση Δένδια- Μανώλη Γλέζου είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου του 2013, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε

το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικία του, μετά από πρόσκληση του τελευταίου.

Η συνάντηση που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, είχε περάσει τότε στα «ψιλά» των μέσων ενημέρωσης, ενώ εκείνες τις εβδομάδες η κυβέρνηση εφάρμοζε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» σε καταλήψεις.

Κατά τη συζήτηση ο Μανώλης Γλέζος είχε αναπτύξει την οπτική του γύρω από τα κρούσματα βίας και τις σχετικές καταγγελίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα βίαια επεισόδια που προέρχονται από κατασταλτικές δυνάμεις, καθώς και παρακρατικά κέντρα που συνδέονται με την ακροδεξιά και τον φασιστικό χώρο. Ο βουλευτής Επικρατείας είχε μάλιστα καλέσει τον υπουργό να εγκύψει πάνω από το ζήτημα της παρακρατικής βίας, η οποία μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις σε περίπτωση κοινωνικής έκρηξης.

Οι δύο πλευρές διατήρησαν την επαφή τους, που περιελάμβανε και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συνεργάτες του βουλευτή και αφορούν τη δράση μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής Τα στοιχεία αυτά εστάλησαν μάλιστα προ εβδομάδων στον υπουργό, ο οποίος τα αξιοποίησε δίνοντάς τα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας.

30.4.1992

Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη της ΟΣΕ.

25.5.1992

Επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη της ΟΣΕ.

20.1.1994

Χρυσαυγίτες επιτίθενται σε μαθητικές καταλήψεις.

15.1.1995

Μαθητής, μέλος της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), δέχεται επίθεση στη Κυψέλη και τραυματίζεται από στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

30.1.1995

Νέα επίθεση στελέχους της Χρυσής Αυγής σε μαθητή του 39ου Γενικού Λυκείου, μέλος της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE).

8.3.1995

Ο Σ.Κ δέχεται επίθεση από νεαρούς στου Αγίους Αναργύρους, επειδή τον πέρασαν για Αλβανό. Εκείνη τη περίοδο είχε ξεσπάσει ένα πρωτοφανές «αλβανοκυνηγητό» στη περιοχή εξαιτίας της δολοφονίας του Λ.Κ. από έναν Βορειοηπειρώτη. Πρωτοπόρα τα μέλη της Χρυσής Αυγής στη περιοχή.

27.7.1999

Το βράδυ επί της Β.Σοφίας στο ύψος του πάρκου Ελευθερίας, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται και τραυματίζουν 4 νέους, μέλη της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE).

15.9.1999

Xρυσαυγίτης επιτίθεται σε Αλβανό μετανάστη στον Ηλεκτρικό πριν από τον αγώνα Ολυμπιακού-Ρεάλ, τον βρίζει τον χτυπά και τον αναγκάζει να κατέβει από το τρένο αφού του κλέβει και 10.000 δρχ.

21.9.1999

Χρυσαυγίτες χτυπούν μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

16.6.1999

Η πιο γνωστή επίθεση της Χρυσής Αυγής με θύματα τρεις αριστερούς νέους. Με καθυστέρηση πολλών ημερών και μόνο μετά την υποβολή μήνυσης θα διωχθεί ο υπαρχηγός της οργάνωσης Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος, αφού όμως του δοθεί ο χρόνος να διαφύγει. Θα παραδοθεί εφτά χρόνια αργότερα. Οι άλλοι 10 συνεργοί του, δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ.

Από τις εκλογές του 2012 και μετά:

6.5.2012

Ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε περίπτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιστέρι, στη Πετρούπολη και στα Λιόσια. Προκαλούν φθορές και προπηλακίζουν όσους βρίσκονται εκεί.

10.5.2012

Ομάδες χρυσαυγιτών σε μηχανές ξυλοκοπούν τέσσερις Αιγυπτίους, από τους οποίους οι τρεις τραυματίζονται σοβαρά.

1.6.2012

Μηχανοκίνητη πορεία από μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθεται σε μετανάστες στη συμβολή Πειραιώς και Κωνσταντινουπόλεως. Δύο Πολωνοί και ένας Αλβανός μεταφέρονται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα.

9.6.2012

Οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής στο Νομό Πέλλας, Ιωάννης Σαχινίδης, επιτίθενται σε αναρχικό στέκι στη Βέροια και τραυματίζουν έξι ανθρώπους. Παρ’όλα αυτά αθωώνονται.

15.6.2012

Πέντε άνδρες χτυπούν πισώπλατα δύο Ινδούς εργαζόμενους πολυεθνικής εταιρείας έξω από τον χώρο της εργασίας τους στο Πειραιά. Η αστυνομία υποστηρίζει πως το συμβάν δεν συνδέεται με τη κοντινή συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

17.6.2012

Την ημέρα των εκλογών, 15 χρυσαυγίτες επιτίθενται και μαχαιρώνουν μετανάστη στο σταθμό του ΗΣΑΠ, στην Αττική.

17.6.2012

Ένα δεύτερο συμβάν σημειώνεται την ίδια ημέρα, όταν πενήντα μέλη της Χρυσής Αυγής με μηχανές επιτίθενται στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στο Πειραιά και χτυπούν το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καρδάρα.

24.6.2012

Καίνε παράγκες μεταναστών στο Κιάτο.

15.7.2012

Σαράντα άτομα με κράνη, κουκούλες, ρόπαλα και μαχαίρια τραυματίζουν σοβαρά έναν Αρμένιο, έναν Ιρακινό και δύο μετανάστες από τη Συρία στο Νέο Κόσμο.

15.7.2012

Τρεις χρυσαυγίτες επιτίθενται στο στέκι “Παίρνω Αμπάριζα” στο Γαλάτσι. Πετούν πέτρες και σπάνε τη τζαμαρία του χώρου.

17.7.2012

Χρυσαυγίτες επιτίθενται σε μετανάστες.

28.7.2012

Είκοσι μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο βουλευτής της οργάνωσης Στάθης Μπούκουρας, άσκησαν σωματική βία στο δήμαρχο Κορίνθου, αλλά Αλέκο Πνευματικό, αλλά και σε όσους έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Λίγες μέρες νωρίτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες του θύματος, φασίστες έριχναν στη θάλασσσα όποιον μετανάστη έβρισκαν μπροστά τους.

4.8.2012

Επίθεση εναντίον των Τσιγγάνων στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας.

7.8.2012

Προσπάθεια να λιντσαριστεί ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας και το βιασμό 15χρονου κοριτσιού στη Πάρο. Η ΕΛ.ΑΣ και το λιμενικό επιτρέπουν τη μαζική είσοδο των χρυσαυγιτών στο πλοίο.

10.8.2012

Πρόκληση καταστροφών σε χώρο λατρείας μουσουλμάνων.

27.8.2012

Στις 27 Αυγούστου δύο μέλη της Χρυσής Αυγής ξυλοκοπούν δύο άνδρες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι. Η αστυνομία και πάλι αναζητεί τους δράστες, ενώ αρνείται να συνοδεύσει λίγα μέτρα πιο πέρα τα θύματα που φοβούνται μήπως χτυπηθούν και πάλι.

5.9.2012

Επίθεση σε όσους μετανάστες καθάριζαν παρμπρίζ αυτοκινήτων στους δρόμους της Καλαμάτας. Η ΕΛ.ΑΣ αδιαφορεί για τον άγριο ξυλοδαρμό.

7.9.2012

Επίθεση σε μικροπωλητές στη Ραφήνα με επικεφαλής το βουλευτή Γερμένη.

10.9.2012

Επτά άτομα καταστρέφουν το κομμωτήριο Πακιστανού στη Μεταμόρφωση Αττικής και μαχαιρώνουν Έλληνα πελάτη που αντέδρασε.

14.9.2012

Δέκα φασίστες ληστεύουν μαγαζί Πακιστανού στη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

2.6.2012

Είκοσι άτομα επιτίθενται σε πέντε Αιγυπτίους ψαράδες, την ώρα που αυτοί βρίσκονταν στο σπίτι τους στο Πέραμα. Τους τραυματίζουν σοβαρά και προκαλούν σοβαρές ζημιές στο χώρο.

8.9.2012

Επίθεση σε μικροπωλητές στο Μεσολόγγι με επικεφαλής το βουλευτή Μπαρμπαρούση. Συμμετοχή στις επιθέσεις είχε και ο συνοδός αστυνομικός, ο οποίος στη συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: Χρυσή αυγή Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα