18o Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου: Ποιος αποφασίζει για την τύχη του;

Το παρακάτω δημοσιεύεται ως απάντηση στο άρθρο του Χρ. Χονδρογιάννη Σκέψεις και προβληματισμοί ενός γονέα του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου

Και όπως διαπίστωσες φίλε Χρήστο, το καλοκαίρι πέρασε και ήρθε το φθινόπωρο, τα σχολεία ανοίγουν, αλλά το δίκαιο αίτημά μας δεν εισακούστηκε.

Απορώ και θλίβομαι με όσα έγιναν και προσπαθώ να διώξω από το μυαλό μου τη λέξη ‘εμπαιγμός’ γιατί, λέω, είναι δυνατόν; Μπα, δεν μπορεί.

Επίτρεψέ

μου να μοιραστώ μαζί σου απορίες που μου έχουν δημιουργηθεί και πιστεύω ότι και εσύ θα καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα· ότι δεν είναι εμπαιγμός από τους εμπλεκόμενους φορείς προς τους γονείς και μαθητές όλο αυτό που συνέβη καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που πέρασε και κορυφώθηκε εντός του καλοκαιριού.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου διαβεβαίωνε γονείς προνηπίων που έχουν αδερφάκι στο δημοτικό ότι θα παραμείνουν στο χώρο που στεγάζει το 18ο Δημοτικό και 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου κάτι το οποίο, τελικά, δεν έγινε. Το βλέπεις αυτό ως εμπαιγμό; Όχι, αποκλείεται, δεν μπορεί να είναι έτσι.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναγνώριζε - μετά το πέρας των εγγραφών νηπίων και προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία - ότι τα 44 νήπια/προνήπια δε χωράνε στο 8ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου και ότι δεν αποτελεί λύση η μετακόμισή τους εκεί και τώρα καταλήξαμε να γίνει αυτό ακριβώς. Μήπως θεωρείς αυτό εμπαιγμό; Όχι, δεν μπορεί να είναι έτσι.

Όλοι οι αρμόδιοι σε αυτές τις θέσεις ευθύνης διατυμπάνιζαν ότι προτεραιότητά τους είναι τα παιδιά και μόνο τα παιδιά και πλέον τα παιδάκια μας θα στοιβαχτούν στα δύο –τρία όμορα νηπιαγωγεία στα οποία μέχρι χθες δεν χώραγαν, ενώ επιπλέον θα γεμίσουν και τους ήδη πλήρεις παιδικούς σταθμούς με προνήπια που θέλουν να φοιτήσουν σε αυτά. Το βλέπεις αυτό ως εμπαιγμό; Όχι, όχι δεν μπορεί να είναι έτσι.

Τελικά, η απόφαση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου ελήφθη στις 29 Αυγούστου [ημερομηνία πρωτοκόλλησης] μετά την πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου με ημερομηνία πρωτοκόλλησης στις 06 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτήν, το 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου με τα 44 νήπια/προνήπια θα λειτουργήσει προσωρινά στο διδακτήριο του 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου, σε αυτό που μέχρι χθες δε χωρούσαν. Το βλέπεις αυτό ως εμπαιγμό; Όχι, όχι δεν μπορεί να είναι έτσι.

Οι γονείς ενημερώθηκαν τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ότι το 18ο Νηπιαγωγείο μεταστεγάζεται ολόκληρο στο 8ο Νηπιαγωγείο, όπως αναγράφεται στην απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας. Την ίδια μέρα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, η ίδια υπηρεσία ενημερώνει τηλεφωνικά την προϊσταμένη ότι η μετακίνηση στο 8ο Νηπιαγωγείο αφορά μόνο τα νήπια. Τα προνήπια θα μετακινηθούν στο 7ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου - ακόμα πιο μακριά. Την ίδια πάλι μέρα, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμος Αμαρουσίου, προφορικά, υπόσχεται στους γονείς που αντιδρούν, μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Μήπως θεωρείς αυτό εμπαιγμό; Όχι, βέβαια.

Οι ίδιοι οι γονείς του Νηπιαγωγείου και η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Αμαρουσίου μαζί με το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου πρότειναν λύσεις υλοποιήσιμες με γνώμονα την ασφάλεια όλων των παιδιών, την εύρυθμη λειτουργία και των 2 σχολικών μονάδων και την παραμονή ενός νηπιαγωγείου στην περιοχή. Όλες, δε, οι προτάσεις των γονέων κατατέθηκαν εγγράφως ακολουθώντας το τυπικό της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Ο Δήμος Αμαρουσίου, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει ούτε σε μισό από αυτά τα έγγραφα. Και οι προτάσεις-θέσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Αμαρουσίου και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου διατυπώθηκαν πρόσφατα πάλι, και για πολλοστή φορά, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου. Καμία από τις κοινές, ουσιαστικά, προτάσεις που έγιναν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους -γονείς και δασκάλους- δεν ελήφθησαν υπόψη. Όχι, αυτό σίγουρα δεν είναι εμπαιγμός.

Τελικά, όπως καταλαβαίνεις και εσύ, όλο αυτό που συνέβη εντός του σχολικού έτους δεν ήταν εμπαιγμός, αλλά μία εύκολη και ‘προσωρινή’ λύση της Δημόσιας Διοίκησης στο πρόβλημα του πολίτη. Μια σαφής και ξεκάθαρη δήλωση απέναντι στο γονιό που αγωνιά κάθε μέρα για το παιδί του πώς θα το μεγαλώσει και πώς θα το εκπαιδεύσει σωστά στο - κατά τα άλλα - δημόσιο ελληνικό σχολείο για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Παρεπιμπτόντως, όλο αυτό το “μπρος - πίσω” ανάγκασε κάποιους από τους γονείς που έχουν τη δυνατότητα, παρόλο που υποστηρίζουν συνειδητά τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να εγκαταλείψουν το δημόσιο σχολείο και να εκπαιδεύσουν το παιδί τους ‘προσωρινά’ σε ένα ιδιωτικό.

Και εμείς, από τη λαχτάρα μας για την ανέγερση του νέου κτιρίου του 18ου Νηπιαγωγείου που θα έλυνε όλα τα προβλήματα των δύο σχολικών μονάδων και δε θα άφηνε τη γειτονιά χωρίς νηπιαγωγείο, δεν αντιληφθήκαμε τις ξεκάθαρες προτάσεις της Δημόσιας Διοίκησης και του Δήμου Αμαρουσίου (Μαρούσι, Ανθρώπινη Πόλη).

Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, μια και καλή….Όχι, φίλε Χρήστο, δεν ήταν ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ όλο αυτό.

Πηγή φωτογραφίας: Anna Nahabed/Shutterstock.com

Μαρία Γεράκη18o Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου
Keywords
Τυχαία Θέματα